G4Media.ro

Iranul închide granițele cu Irakul pe fondul violențelor de la Bagdad, în…

Sursa foto: Captură Google Maps

Iranul închide granițele cu Irakul pe fondul violențelor de la Bagdad, în timp ce un influent cleric șiit se retrage din funcție

Iranul și-a închis frontierele terestre cu Irakul, în timp ce zborurile către această țară au fost oprite pe fondul violențelor din Bagdad, după ce un influent cleric șiit a anunțat că va demisiona din politică, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Bilanțul morților a crescut la 20 de morți marți, după tulburările izbucnite cu o zi înainte, potrivit unui oficial medical de rang înalt.

Armata irakiană a declarat că patru rachete au fost lansate în Zona Verde, puternic fortificată, sediul guvernului irakian, unde au avut loc ciocniri armate peste noapte între o miliție loială clericului irakian, Muqtada al-Sadr, și forțele de securitate irakiene.

Televiziunea de stat iraniană a invocat „tulburările” și „starea de asediu” din orașele irakiene ca motiv pentru închiderea frontierelor. Aceasta i-a îndemnat pe iranieni să nu meargă în Irak, îndemnându-i în același timp pe pelerinii șiiți iranieni din Irak să evite să mai călătorească între orașe.

Decizia a fost luată în contextul în care milioane de iranieni se pregăteau să viziteze Irakul pentru pelerinajul anual la siturile șiite.

Între timp, Kuweit a îndemnat cetățenii săi din Irakul vecin să părăsească țara. Agenția de știri de stat KUNA i-a încurajat, de asemenea, pe cei care sperau să călătorească în Irak să își amâne planurile din cauza izbucnirii unor ciocniri violente pe străzi între grupurile rivale de șiiți din țară.

Kuweitul, un șeicat arab din Golf, are o graniță de 254 de kilometri lungime cu Irakul.

Compania de transport pe distanțe lungi Emirates din Dubai a oprit marți zborurile către Bagdad ca răspuns la tulburările din Irak. Aceasta a declarat că monitorizează îndeaproape situația. Nu a precizat dacă zborurile vor fi reluate pentru miercuri.

Protestatarii loiali lui Sadr, care a demisionat luni, au dărâmat cu frânghii barierele de ciment din fața palatului guvernamental și au forțat porțile palatului. Mulți s-au grăbit să intre în saloanele somptuoase și în sălile marmorate ale palatului, un loc de întâlnire cheie pentru șefii de stat irakieni și demnitarii străini.

Armata irakiană a anunțat o stare de asediu la nivel național, iar premierul interimar a suspendat ședințele cabinetului ca răspuns la violențe. Oficiali medicali au declarat că zeci de protestatari au fost răniți de focurile de armă și gazele lacrimogene și de ciocnirile cu poliția antirevoltă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...