G4Media.ro

Iranul a început să îmbogățească uraniu la 60% la Fordow

sursa foto: Captură video BBC

Iranul a început să îmbogățească uraniu la 60% la Fordow

Iranul a început să producă uraniu îmbogățit în proporție de 60% la situl său nuclear subteran de la Fordow, a anunțat marți presa iraniană, descriind această acțiune drept un răspuns la o rezoluție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), adoptată pentru a denunța lipsa de cooperare a autorităților iraniene în problema nucleară, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

„Într-o scrisoare adresată AIEA, Iranul informează agenția că a început să îmbogățească uraniu până la 60% la situl de la Fordow”, a relatat agenția semioficială ISNA, precizând că este un „răspuns puternic” la ultima rezoluție a agenției ONU.

Consiliul guvernatorilor AIEA, format din 35 de membri, a adoptat joi o rezoluție prin care cere Iranului să coopereze imediat cu AIEA în cadrul unei anchete privind descoperirea de urme de uraniu în trei situri nedeclarate, potrivit diplomaților care au participat la votul cu ușile închise.

Ministerul iranian de Externe a declarat luni că rezoluția a fost „motivată politic”.

Aceasta este a doua rezoluție de la începutul anului care critică comportamentul Iranului în această anchetă, care a devenit o piedică în discuțiile pentru revigorarea acordului din 2015, Teheranul solicitând închiderea investigațiilor.

Potrivit televiziunii iraniene SNN, Iranul va instala noi seturi de centrifuge avansate la siturile sale nucleare subterane din Natanz și Fordow.

Iranul produce deja uraniu îmbogățit în proporție de 60% în alte situri, cu mult sub pragul de 90% necesar pentru a fabrica o armă atomică, dar cu mult peste pragul de 20% atins înainte de semnarea acordului din 2015, care limita cantitatea de uraniu pe care Teheranul o putea produce la 3,67%.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Bomba atomica este 100%asigurare ca nu vei fi atacat de nici o alta tara! Cine va ataca Coreea de Nord stiind ca ala poate da o bomba peste granita drept in capitala Seul?! Daca Ukraina avea nucleara mai intra Putin un cm peste granita?! Urmatorul pe lista este Turcia si apoi Arabia Saudita.

  2. Evident. Paradoxal, solutia pentru o lume pasnica nu este renuntarea la arme nucleare, ci inarmarea fiecarei tari cu suficiente arme nucleare incat sa faca pe oricine sa se gandeasca de 2 ori inainte de a lansa un atac.