G4Media.ro

Irakul a repatriat de la jumătatea lui noiembrie 4.000 de migranţi irakieni…

Irakul a repatriat de la jumătatea lui noiembrie 4.000 de migranţi irakieni blocaţi la frontierele Belarusului cu Polonia, Lituania şi Letonia, toate trei membre ale Uniunii Europene

Ministerul irakian de Externe spune că de la jumătatea lui noiembrie, Irakul a repatriat 4.000 de migranţi irakieni blocaţi la frontierele Belarusului cu Polonia, Lituania şi Letonia, toate trei membre ale Uniunii Europene.

De pe 18 noiembrie, guvernul irakian a organizat „zece zboruri de la Bagdad spre Belarus” care, la întoarcere, au transportat irakieni, a declarat Fouad Hussein, şeful diplomaţiei irakiene, în cadrul unui briefing de presă organizat la Bagdad împreună cu omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis, în vizită în Irak.

În total, „am putut repatria circa 4.000 de irakieni care erau blocaţi la frontierele Belarus cu Polonia, Lituania şi Letonia”, a adăugat Hussein.

Şi mai în detaliu, „în cursul ultimelor două luni (…) 3.817 migranţi irakieni au fost repatriaţi din Belarus şi 112 din Lituania”, a precizat apoi pentru AFP Ahmed al-Sahaf, purtător de cuvânt al MAE irakian.

Avioanele au aterizat de obicei mai întâi în Kurdistanul irakian, de unde sunt originari numeroşi migranţi, înainte de a-şi continua zborul spre Bagdad.

Potrivit lui Ahmed al-Sahaf, un anumit număr de migranţi sunt în continuare blocaţi în Belarus, dar „condiţiile meteo dificile şi natura complexă a mediului înconjurător nu le permit salvatorilor să le determine numărul exact”.

Ministrul lituanian, care s-a întâlnit apoi cu prim-ministrul Mustafa al-Kazimi, a spus că vrea să avanseze „noi idei” privind modul de a coopera cu Irakul.

Din vara anului trecut mii de migranţi, în principal originari din Orientul Mijlociu şi în special din Irak, au trecut sau au încercat să treacă, din Belarus, frontiera de est a UE cu Letonia, Lituania sau Polonia.

Occidentul acuză Belarus că a provocat această criză – atrăgându-i pe migranţi la frontiera europeană prin acordarea de vize şi cu promisiunea unei treceri facile – drept represalii la sancţiunile UE, o acuzaţie respinsă de Minsk, potrivit Agerpres.

Sursa foto: Captură video – Twitter /migranti

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Deci se poate. Go back, atunci, de peste tot de unde sint blocati in Europa