G4Media.ro

ÎPS Teodosie îi cere primarului Chițac să nu-i demoleze o biserică ridicată…

Sursa foto: Cosmin Uhrenciuc Photography

ÎPS Teodosie îi cere primarului Chițac să nu-i demoleze o biserică ridicată ilegal pe un trotuar din Constanța/ Susținător al lui Putin și colaborator al Securității în comunismul care a demolat zeci de biserici, Teodosie face aluzii la viața personală a primarului/ Constanța are 44 de biserici, din care 13 nefinalizate

ÎPS Teodosie i-a transmis primarului Vergil Chițac o scrisoare deschisă prin care îl roagă pe edil să nu-i demoleze una dintre bisericile nefinalizate și care, conform instanței judecătorești, a fost construită ilegal, fără autorizație de construire, pe unul dintre trotuarele Constanței.

Teodosie îi spune primarului că, dacă ar fi demolată biserica, evenimentul ar fi ”cel mai infam din istoria ultimelor decenii”, iar ”veșnicia sufletului este pusă în primejdie”.

Arhiepiscopul Tomisului îl întreabă retoric pe primar ”cum va rămâne numele nostru, sau al dumneavoastră în istorie, în calitate de primar și înalt ofițer al armatei, care a jurat să-și dea viața pentru neamul său, dacă vom dezerta?”, se arată în scrisoarea lui Teodosie.

Teodosie mai face aluzie și la cariera militară a lui Vergil Chițac, dar și la versuri din Imnul României:

 • ”Poate veți spune că credincioșii nu sunt ostași, nu sunt o armată. Eu vă voi răspunde că imnul nostru, care este crezul și identitatea noastră, îndeamnă ”preoții cu crucea în frunte, căci oastea e creștină”. Nu pot să fiu încredințat decât de adevărul că și dumneavoastră sunteți creștin, comandant creștin. Veți ordona oastei să tragă în propriul popor? Dacă suntem sinceri până la capăt am prefera să murim decât să dărâmăm o biserică”.

Arhiepiscopul, controversat atât din cauza relației apropiate cu Radu Mazăre și fosta conducere PSD Constanța, a atitudinii sfidătoare din pandemia COVID-19, dar mai ales după ce l-a susținut și scuzat pe Vladimir Putin în public, pentru că a construit biserici deși forțele ruse au ucis și torturat civili în războiul declanșat în 24 februarie, face aluzie și la copiii și nepoții primarului Chițac:

 • ”Vă rog să faceți un mic efort și să vă imaginați cum ar arăta lumea în care vor crește copii și nepoții dumneavoastră, ai noștri, fără Hristos și fără creștinism. Noi, creștinii putem să ne închipuim cum ar arăta lumea fără distrugătoare și cuirasate și fără războaie”, transmite Teodosie.

Municipiul Constanța are 44 de biserici ortodoxe, dintre care 13 sunt încă neterminate. La cele mai multe dintre aceste lăcașe de cult sfințirea locurilor a fost făcută la începutul anilor 2000, imediat după venirea lui Radu Mazăre la Primăria Constanța și înscăunarea ÎPS Teodosie la Arhiepiscopia Tomisului. Bisericile nefinalizate, la fel cum este cea care ar urma să fie demolată, au fost ridicate fie fără toate avizele necesare, fie în parcuri, pe trotuare, în parcări sau intersecții. Citește detalii aici.

Ca un amănunt, Teodosie a fost și colaborator al Securității, în vremea regimului comunist care se opunea Bisericii și în timpul căruia au fost demolate zeci de lăcașe de cult.

Scrisoarea integrală transmisă de ÎPS Teodosie

”IUBITE DOMNULE PRIMAR,
VERGIL CHIȚAC

Ne despart câteva ore de cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii, prin care se pare că trebuie să treacă credincioșii din străvechiul Tomis, acela al demolării unei biserici, motiv pentru care mă adresez domniei voastre în numele clerului și al poporului (celor peste trei sute de mii), care prin mila Domnului ne-au fost încredințați spre păstorire.

Voi începe prin a cita cuvintele unui savant odrăslit din țesătura aceasta minunată a poporului nostru al cărui fiu sunteți si dumneavoastră: „Un popor și un individ atâta prețuiesc: cât au înțeles din Evanghelie” (Simion Mehedinti-Soveja).

Noi, în calitate de creștini-ortodocși, am înțeles că nu există cinste mai mare decât aceea de a fi pălmuit, scuipat, batjocorit și, în urmă, răstignit cu Hristos. Așadar, purtăm numele de creștin, ”nume mai presus de orice nume”, numai urmând Mântuitorului Iisus Hristos și împlinind poruncile Lui până la sfârșit. Alminteri, ce poate fi un creștin care fuge de cruce! O jalnică umbră…Una dintre aceste porunci este aceea de ”a-i da cezarului ce este al cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”. Prin urmare, Dumnezeu Cuvântul întrupat poruncește să ne supunem stăpânitorilor vremelnici ai veacului acestuia prin respectarea legilor. Din această poruncă s-a născut și principiul potrivit căruia ”nimeni nu este mai presus de lege”. Nimic mai adevărat! Și totuși, Dumnezeu este mai presus de orice lege.

Lupta noastră excelență, nu este împotriva stăpânitorilor lumii acesteia, noi nu ne împotrivim legii, ci morții. Noi, creștinii, nu ne împotrivim cezarului, ”ci ne împotrivim până la sânge, păcatului”. Lupta noastră este împotriva păcatului, cu orice preț și cu orice chip, iar nu împotriva unui om, oricărui om! Toată morala creștină îndeamnă la respectarea legii, ca o consecință ce izvorăște din porunca iubirii aproapelui. Totuși, suntem frământați de o întrebare: ce facem atunci când legea primejduiește mântuirea, când însăși veșnicia sufletului este pusă în primejdie?

Domnul nostru, Iisus Hristos a răspuns acestei întrebări, spunându-ne: ”nu vă temeți de cei ce vă ucid trupul, ci temeți-vă de cei ce vă ucid sufletul!”. Așadar, ce vom da oare în schimb pentru sufletul nostru?!

Neamul nostru, a cărui noblețe o purtați și domnia voastră, nu înseamnă numai o masă amorfă, numită ofensator populație, nu este doar suma unor indivizi, ci mult mai mult. Neamul înseamnă o țesătură sublimă, spirituală între cei adormiți din familiile noastre, sfinții și eroii neamului nostru, cei prezenți, pruncii din pântecele maicilor lor, precum și cei care se vor naște în lumea pe care noi le-o lăsăm. Ce lume lăsăm copiilor noștri distinse domnule primar? Cum va rămâne numele nostru, sau al dumneavoastră în istorie, în calitate de primar și înalt ofițer al armatei, care a jurat să-și dea viața pentru neamul său, dacă vom dezerta?

Va întreb, iubite domnule primar, în calitate de comandant militar, dacă legea v-ar cere, ați îndrepta armele împotriva propriului popor? Nu aș fi îndrăznit să vă adresez o astfel de întrebare dacă nu m-aș afla în această situație în care mă constrângeți să demolez o biserică, să primejduiesc sufletele fiilor duhovnicești, încredințați nouă de Dumnezeu.

Socotiți domnia voastră domule primar, ca cel care mi-ați spus ca ați fost ales de constănțeni pentru a respecta legea, dacă se cuvine să demolăm noi un Sfânt Altar, unde s-au săvârșit mii de Sfinte Liturghii, unde s-au întemeiat mii de familii prin Taina Cununiei, unde au fost botezați mii de copii, în sfârșit, unde s-au mântuit mii de suflete prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Nu v-am cerut domnule primar să încălcați legea, Doamne ferește!, ci v-am rugat să sprijiniți poporul drept credincios, cei care v-au ales să-i apărați, să mute lăcașul de cult într-o zonă apropiată. Nu s-a găsit un petic de pământ, câteva sute de metri, în orașul nostru pentru a muta Sfântul Altar! Nu mi-a rămas decât să repet rugăciunea de veacuri a acestui popor: ”m-am înfățișat lui Dumnezeu să-I cer pământ pe pământul meu”.

Numai cineva cu o tumoare sufletească nu ar putea înțelege ethosul poporului din care face parte, frumusețea sufletească, smerenia, dar și dârzenia în credință a poporului român.

Poate veți spune că credincioșii nu sunt ostași, nu sunt o armată. Eu vă voi răspunde că imnul nostru, care este crezul și identitatea noastră, îndeamnă ”preoții cu crucea în frunte, căci oastea e creștină”. Nu pot să fiu încredințat decât de adevărul că și dumneavoastră sunteți creștin, comandant creștin. Veți ordona oastei să tragă în propriul popor? Dacă suntem sinceri până la capăt am prefera să murim decât să dărâmăm o biserică.

Ce fărădelege am săvârșit prin sfințirea unui Sfânt Altar, de se cuvine acum să primim o asemenea pedeapsă. Dacă ar fi îndreptată împotriva mea personal această sancțiune, aș primi cu bucurie nedreptatea, dar când pedeapsa este îndreptată împotriva creștinilor, nu se cuvine să întorc obrazul, făcându-mă că nu văd, ci trebuie să îmi pun și viața dacă trebuie pentru Adevăr. Iar, Adevărul domnule primar nu este o idee filosofică, ci este Persoană, adică Hristos.

Domnule primar, poporul român, tinerii noștri au nevoie de eroi, de modele de jertfă și bărbăție, nu de avioane de hârtie. Un popor din care Dumnezeu nu mai ridică sfinți este sortit pieirii. Un erou, ca și un sfânt nu poate fi format în club.

Ce faptă de eroism, de bărbăție, ori de jertfă este în a-ți demola Sfintele Altare?! Să nu fie! Numai un om care nu a participat vreodată la Sfânta Liturghie, care nu s-a împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, poate să cuteze a gândi desființarea cu buldozerele a unui un Sfânt Altar. Însușii Cuvântul ne spune: ”cel ce va strica biserica lui Dumnezeu și Dumnezeu îl va strica pe el”. Numiți, vă rog, distinse domnule primar, un erou, un comandant de oști, în istoria neamului nostru, care nu s-a împărtășit cu Hristos Cel Înviat.

A fost odată când nu am fost români, dar nu a fost odată când nu am fost creștini. De aceea, nu poți să fii român fără să fii creștin! Cum să fii român și să demolezi o biserică!

Am acceptat relocarea acestei biserici, pentru a fi în pace cu cezarul, în urma promisiunii sfinte pe care ne-ați făcut-o personal că veți identifica un teren pe care să mutăm Sfântul Altar. Cuvântul dat nu a fost ținut, însă suntem somați ca în câteva zile să demolăm biserica. Somația este pe cât de injustă pe atât de imorală. A ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere sa capitulați fără luptă. De neînchipuit!

Vă rog să faceți un mic efort și să vă imaginați cum ar arăta lumea în care vor crește copii și nepoții dumneavoastră, ai noștri, fără Hristos și fără creștinism. Noi, creștinii putem să ne închipuim cum ar arăta lumea fără distrugătoare și cuirasate și fără războaie.

În loc de final, un nou început…

Iubite domnule primar, primiți aceste cuvinte ca pe o smerită rugăciune pe care o înălțăm către Dumnezeu pentru a vă dărui curajul și puterea în inimă de a fi peste vremi și de a nu vă lega numele de o samavolnicie atât de cutremurătoare cum este aceasta de a demola Biserica Izvorul Tămăduirii.

†TEODOSIE
Arhiepiscopul Tomisului,
dimpreună cu poporul drept-credincios și cu slujitorii Sfintelor Altare”.

Sursa foto: Cosmin Uhrenciuc Photography

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. În primul rând chestia aia nu este biserică, este o cocioabă construită în mijlocul principalului bulevard din Constanța. Make, îți spun eu ce să faci, muți altarul la Poarta Albă. În pușcăria de la Poarta Albă. Pentru zile lucrate ți se scad zile din pedeapsă!

  • Ciudat cum în toată Constanța nu s-a găsit nimeni cu o cameră foto pentru a ilustra corect articolul pentru restul țării. Sau… să fie incompetența g4 de vină?

  • @007
   stiu,am vazut…..arata ca un grajd….in sfarsit….nu mai conteaza….rezolva intre ei…..
   Sfânta Evanghelie după Matei.Capitolul 18.20.”Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.”
   Acum stiti care e „frumusetea”….bun cu preafericitul si inalt prea sfintii…..umbla vorba ca daniel…bine el nu are nimic…doar e prelat….in schimb cica o multime de afaceri si combinatzii au membrii familiei lui…cica are o sora sau cam asa ceva…cu pensiuni parca….in sfarsit…
   Toate Bune!!!

 2. teodosie colaborator al securității și iubitor de putin cică luptă împotriva morții și pentru creștinism. Ce glumă bună care vine de la fariseul ăsta și alții ca el.

 3. Si totusi: BISERICA SE POATE STRAMUTA!!! Amintirea demolarilor de biserici din ”epoca de aur”intotdeauna ne vor da fiori reci.Nu este posibil sa se repete asa ceva in democratie.Ar fi o ingrozitoare rea vointa sa nu se gaseasca solutia.

  • Ai vazut cocioaba aia pusa PE TROTUAR? Stramutarea tre sa se faca cu excavatorul, direct la groapa de gunoi. O mizerie de care trebuie sa scapam.

  • Este o cocioaba care seamana cu un garaj ce zace langa un trotuar. Sincer, numai biserica nu este.

  • Toate demolarile de biserici din comunism au fost.facute cu avizul BOR. Bisericile care incurcau planurile.de urbanism comuniste si NU au avut.avizul.BOR.pentru demolare.au fost mutate.
   Apropo, este mare realizare inginereasca sa muti o cladire de 1000-2000 tone cativa zeci de metri.

  • Care aviz BOR pe vreamea comunismului? Halucinezi. Vacaresti, Plumbuita, Sf. Vineri, etc., iti zic ceva?
   Realizarea inginereasca este acolo, dar trebuie aplicata cand si unde trebuie. Ce valoare istorica are cocioaba de pe trotuar?

 4. dar pt parcare s-au putut distruge zidurile cetatii?

  • Ce-are asta de-a face cu biserica aia si Teodosie?

 5. Ce fain e in Romania, aplicarea legii si demolarea unei constructii ilegale facute pe trotuar e o chestie negociabila, parca e un film de Porumboiu, mai ales cand sunt implicati un preot, turnator la Seku, si un primar PNL. 🙂

 6. Pentru un popor aliterat și majoritar incult, mereu va fi ușor de păcălit prin dogma religioasă extremă și uite așa se menține prostia și hoții conduc majoritatea… că doar o mătanie e mai ușor de făcut decât cititul unei cărți, fie ea chiar Biblia!

 7. Va rog .. contra amiral in rezerva Chitac :)) cum zice digi24 de fiecare data ! Pana le-a zis-o unu in emisiune :“ primarul Constantei vreti sa ziceti“ ..

 8. Ce dumnezeu? Ce face nebunul asta acolo, manipulează oamenii pentru partide? Toate cocioabele darmate

 9. Iisus umbla in zdrente, calare pe un magarus si in toate invatamintele Lui a respins categoric averile lumesti, pamantene.
  Preasfintii astia de-acum se impopotoneaza mai ceva ca niste cadâne turcesti cu tichii de margaritar si crucifixuri de aur.
  Cheltuiesc miliarde pe tample si catedrale si se iau la intrecere intre ei, care parohie a vandut mai multe lumanari de Paste.
  Sa-i ierte D-zeu, ca eu i-as scuipa in fata pe toti fariseii astia care acum la batranete incearca sa-si salveze sufletul construind biserici, de parca D-zeul ala atotstiutor poate fi pacalit.
  Isi scriu numele peste tot, pe clopotnite, prin altare, se lasa pictati pe icoane alaturi de sfinti…
  Cata blasfemie.

 10. Chiar azi au fost 2 cutremure de pamant in Tulcea si Constanta…Ce coincidenta!

  • @Agapis
   pe asta o mai tineti minte…..ARTICOLE • 28 OCTOMBRIE 2018 • REDACȚIA • 32 COMENTARII…chiar pe g4media gasiti articolul….ce sa facem…unii sunt VIP-uri si sunt Cautati….
   Un cutremur de 5,8 grade a avut loc în România. Seismul s-a simțit puternic la București
   Liviu Nicolae Dragnea nascut 28 octombrie 1962

 11. Chiar îmi doresc ca primarul Constanței să demoleze biserica .

 12. Eu dacă i-aș da foc la Cocioaba aia as fi arestat. Make care se încăpățânează sa își tina gunoiul in mijlocul orașului efectiv mictionand pe o sentința judecătorească
  definitiva nu pățește absolut nimic. Mai zice Iohanis ca vrea sa aducă tinerii înapoi în tară. Care țară? Țara asta e condusa de Make și Kiril din Rusia. Ăștia fac legea.

 13. De fapt sunt doua biserici construite abuziv pe trotuar .
  Amândouă trebuie dărâmate dar nu e voința .
  Constanta oraș turistic🤣🤣🤣🤣

 14. Teodosie, zi-ii la pretenu’to Putin, poate te ajuta sa le demolezi cu o racheta Kalibr.

 15. Când începe demolarea, să-mi pregătesc barosu’