G4Media.ro

Iohannis: Pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite este prezent. Guvernul să adopte…

Iohannis: Pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite este prezent. Guvernul să adopte cât mai curând strategia de combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării

Președintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că atitudinile xenofobe și antisemite sunt pe cale să revină în societate în principal din cauza ignoranței și a precizat că încurajează guvernul să adopte cât mai curând Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, potrivit unei rezoluții adoptate în 2005 de Adunarea Generală a ONU. Rezoluția încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

Mesajul integral transmis de președintele Iohannis: 

Pe 27 ianuarie 1945, puținii supraviețuitori ai Holocaustului trăiau miracolul eliberării din iadul lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Pentru alte aproximativ 6 milioane de copii, bătrâni, femei și bărbați, din nefericire, acest moment nu a mai venit. Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată. 

Încărcați de povara grea că și România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi, aducem astăzi un pios omagiu tuturor celor care au pierit cunoscând infernul pe pământ, alimentat de ură, dar și puținilor supraviețuitori care, cu neclintită verticalitate în fața morții, motivați de speranța în ziua eliberării, au reușit să rămână în viață ca să transmită lecțiile dureroase din lagărele de concentrare.

Cu acest prilej, reafirmăm angajamentul de a le onora memoria și de a nu uita. Amintirea tuturor celor cărora li s-a răpit, injust, dreptul de a exista, printre care foarte mulți copii, bătrâni și femei, este țesută pentru eternitate în fibra istoriei noastre. Aducerea-aminte nu doar ne retrezește durerea, ci, în același timp, are rolul esențial de a ne învăța să ne ferim de capcanele inerente generate de ștergerea memoriei. Generațiile viitoare trebuie să cunoască adevărul ca să înțeleagă dimensiunea atrocităților petrecute în acei ani.

Uitarea și dezinteresul față de cunoașterea exactă a faptelor istorice aruncă tragismul acelor vremuri într-un malaxor menit să dilueze suferințele victimelor, să atenueze vinovăția criminalilor, să relativizeze calvarul. La fel ca atunci, ura se răspândește și în prezent cu repeziciune, iar semnele nedreptății, ale intoleranței radicale  și ale discriminării ajung să nu mai fie recunoscute sau să fie cunoscute prea târziu.

Societățile se confruntă cu tendințe în creștere de radicalizare și antagonizare. Prea adesea lipsiți de morală, unii dintre actorii vieții noastre publice modelează malițios elementele sensibile și vulnerabile, învrăjbesc, cultivă și îngrijesc semințele urii, intoleranței și minciunii, ignoră Holocaustul, îi glorifică pe criminali, minimizează suferința victimelor.

Astăzi, pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite este prezent mai mult decât ieri. De aceea, cu toții trebuie să fim alarmați de aceste tendințe și să stăm, mai mult ca oricând, uniți de aceeași parte a baricadei, să luptăm energic și ferm împotriva tuturor încercărilor de a face din neîncredere și deznădejde sentimente cotidiene, care duc la culpabilizarea și persecutarea altora.

Indiferența alimentează uitarea și face ca amintirea milioanelor de victime să se șteargă încetul cu încetul. De aceea trebuie să rămânem vigilenți și să conștientizăm că pericolul urii reînnoite încă pândește perfid și își croiește, subtil, dar sigur, drum în societățile noastre.

Europa se confruntă astăzi cu pericole majore – extremismul, populismul, antisemitismul – pericole care se hrănesc inclusiv cu ignoranță și indiferență. Să nu facem greșeala să credem că, dacă alegem să asistăm pasivi la dezvoltarea acestor tendințe toxice pentru sănătatea democrației, acestea nu ne vor afecta și pe noi. Să nu trăim cu iluzia că răul ne poate ocoli.

Pentru a stopa aceste porniri, avem nevoie de măsuri concrete și de un efort comun, al cetățenilor, al autorităților statului, al societății civile. Nimeni nu poate lupta cu răul de unul singur. Drepturile și libertățile fundamentale, valorile democratice, statul de drept se fragilizează cu fiecare întârziere a condamnării discursului negaționist, cu fiecare teorie a conspirației permisă a se rostogoli în spațiul public, cu fiecare abdicare în fața avalanșei de curente extremiste.

În ultimele decenii, România a dezvoltat o serie de politici și instrumente vitale pentru a câștiga această luptă. An de an, elitele românești sunt chemate să vorbească și să respingă orice caz de intoleranță și distorsionare a adevărului istoric. Însă instituțiile publice au nevoie de ghidaj și coordonare. Pentru a putea face față acestor provocări, încurajez Guvernul să adopte cât mai curând Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

În aceste vremuri dificile pe care le traversăm, să ne amintim de Elie Wiesel și de idealul său moral: „Întotdeauna trebuie să luăm partea cuiva. Neutralitatea ajută pe opresor, niciodată pe victime. Tăcerea îl încurajează pe torţionar, niciodată pe cel chinuit”. Cu mintea și sufletul la această călăuză, îndemn toți actorii politici responsabili să acționeze cu mai multă hotărâre în direcția prezervării memoriei Holocaustului, ocrotirii amintirii victimelor și, nu în ultimul rând, să promoveze cunoașterea adevărului despre acest genocid prin educație, ca instrument fundamental pentru combaterea minciunii, ignoranței și distorsiunii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Țara arde și Iohannis se piaptănă!

 2. Hotia si talharia a revenit de de ani buni in Romania.

 3. Da dom presedinte m-am „radicalizat ” cand am vazut ca Israelul face 60.000 teste zilnice anticovid la o populatie de 9 mil iar acestea sunt gratuitel; salariatul plateste doar 5 % la sanatate bani care se duc direct la casa de asigurari unde este asigurat;statul are 4 case de asigurari si iti lasa optiunea sa optezi fiind o concurenta acerba; fiecare casa de asigurari are spitale performante;satul are si el spitalele lui publice…mi se imfla venele in cap de ciuda-E bine dom presedinte, e bine…in Romania Normala????

 4. Totuși, alte preocupări nu sunt? Gravitatea situației economice de la noi, deficitul uriaș în toate domeniile, calitatea scăzută a vieții românilor?
  Ce xenofobie și antisemitism visează ăsta? Suntem arhicunoscuți ca cea mai bleagă națiune și ăsta vorbește de xenofobie.

 5. Bai nene Klaus pe mine ca roman nu ma baga in aceeasi oala cu parinti si bunici tai…..sunt curios in ce armate au servit si parinti si bunici tai…

 6. Da, dar sa nu uitam sa combatem si sovinismul alimentat de Budapesta si UDMR .
  E real.

 7. Dumnezeu să-i țină-n viață pe puținii supraviețuitori!
  Dar:
  ,,Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie…” Mai negru decît comunismul? Am voie să mă îndoiesc, Herr Iohannis?
  ,,… România are partea sa de responsabilitate…” Nu ,,România” ci un grup de români (mai puțin sau mai mult numeros) au (avut) această responsabilitate și au plătit pentru ea. Altminteri, generalizarea ,,România e responsabilă” e sinonimă cu a acelora care susțin că ,,toți suntem vinovați pentru comunism” sau că, taman anapoda, ,,toți suntem vinovați pentru halu-n care-a ajuns România după treij’ de ani”.
  ,,… aducem astăzi un pios omagiu … și puținilor supraviețuitori care…”. Bă ej nebun?! Cum să aduci ,,un pios omagiu” supraviețuitorilor? Nu cumva umbli să-i mătrășești? Deci cu discursu’ ești de fapt pe invers – te-ai demascat!
  ,,Astăzi, pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite este prezent mai mult decât ieri.” În primul rînd virgula nu are ce căuta. Apoi ar fi de-nțeles că ,,atitudinile antisemite sunt mai prezente azi decît ieri”, dar ce se poate înțelege din ,,pericolul revenirii este mai prezent azi”? E ca drobu’ de sare? Sau instituțiile – că-n toată lumea civilizată avem legi adecvate și instituții – sunt în adormire?
  ,,… cu toții trebuie să fim … uniți de aceeași parte a baricadei…” Clar, cu toții… dreptate… prosperitate.. progres… comunism!!! ,,Cu toții” ar trebui să fim cetățeni model, să nu mai existe pușcării, să nu se mai dea nici măcar o contravențională, ce mai, să fim îngeri pă pămînt! Fain, Herr Iohannis!
  ,,Drepturile și libertățile fundamentale … se fragilizează cu fiecare întârziere a condamnării discursului negaționist, cu fiecare teorie a conspirației … cu fiecare abdicare în fața avalanșei de curente extremiste.” Păi libertatea de gîndire și libertatea de exprimare nu sunt și ele ,,fundamentale”? Treaba matale, Herr Iohannis, ca tata și totodată mama lu’ ,,România Educată”, nu este să educi ,,receptorii” pentru ca ei să poată respinge/combate ,,discursu’ negaționist, teoria conspirației, curentele extremiste”? Nu e cam ca cu Covidu’, cînd situația ar reveni la normal dacă 90% din populație ar fi vaccinată chit că SARS-CoV-2 nu va dispărea, și cu educația. Încă așteptăm să ne spuneți ce-ați făcut pentru ,,România Educată” la modul concret, Herr Iohannis – afar’ de meditațiile pentru case.
  ,,… încurajez Guvernul să adopte cât mai curând Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.” Adică nu corupția endemică, nu analfabetismul funcțional generalizat, nu sărăcia și nici sabia lu’ Damocles ce stă peste fondul de pensii, nu infrastructura rutieră și cea de sănătate sunt problemele de-acum ale României ci antisemitismul și xenofobia?!
  Închei cu o întrebare ,,cît” o conclużie: cîte din proiectele lansate de Herr Iohannis au fost duse la bun sfîrșit?

 8. Una-i una, doua’s mai multe…
  Constat ca majoritatea comentariilor sunt mai pertinente decat discursul…
  Deci sunt si oameni cerebrali, dar nu unde trebuie.

 9. Ce te faci dom’Presedinte cu evreii corupți care au mituit și cumpărat jumătate de Romănia.Este unul BERARU SORIN HERSCOVICI care a cumpărat 20-30 de fabrici în București și le-a transformat în imobiliare pe toate cu ajutorul FIREI Primarița. Unele din întreprinderi erau strategice pentru irigațiile care ne trebuiau anul trecut. Autoritățile României unele mai corupte decât altele nu l-au cautat la respectarea contractelor de pri vatizare și evreii au distrus toate fabricile și vreți sa nu fim antisemiți.TOT RESPECRUL PENTRU CE AU PĂȚIT în al 2 Lea război mondial, dar ce respect putem avea pentru evreii care încalcă legile Romăniei și Statul Roman se face că nu îi vede,iar statul Israel îi protejează pa acești indivizi certați cu legea în Romănia ,îi protejează fiindcă duc banii în Israel și rezultatele economiei Israelului se vad de la distanță, asta în timp ce poporul român sărăcește. Și sa nu uitați dom Președinte COMUNISMUL în R omania a fost adus și de evrei Ana Pauker Walter Roman, Brucan Luca

 10. Dați de-a dreptul lângă, toași, antisemitismul la care onor musculosil klaus face referire n-are de-a face cu comunitatea iudeilor din România, dealtfel aproape inexistentă azi, ci cu viitoarele comunități de biba pe care oihrropa merkelomacroniană îi va exporta în centura sanitară a europei adică fix în țara în care politrucii au arcuri în loc de gât, la fel ca jucăriile pe care le puneau dacioții în parbrizele daciilor de dădeau aprobativ din cap. Dacă o mai pui și pe aia cu xeno, pregăteștete ca sărăcia ta de salar să scadă și mai tare cu ajutorul unor vietnamezi, sri lankezi , cambodgieni și alții asemeni.So brace yourselves, the liberal socialist future is in full swing.May Carmen have mercy of your salaries.

 11. Asa că dom Președinte cu totrespectul pentru HOLOCAUST,nu trebuie amestecate lucrurile Statul Roman ar trebui să aibă grijă de romăni în primul rând și să aducă fabricile în posesia României pentru ca firmele de romăni să nu mai plătească chirii exorbitante pentru spații de producție acestor evrei.De Sorin Herscovici Beraru știe și d-na Hosu dela Diicot. Poate organele Statului Roman vor să vadă și ce învârte unul Ramon Tsur reprezentantul lui Beraru.Poate organele Statului Roman vor lucra și pentru România.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.