G4Media.ro

Iohannis: Pentru libertate, democraţie și drepturi trebuie să luptăm în fiecare zi,…

Iohannis: Pentru libertate, democraţie și drepturi trebuie să luptăm în fiecare zi, pentru că, altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis tinerilor, la inaugurarea Spaţiului 80east (optzecist) – „Acasă în comunism“, că pentru libertate, democraţie şi drepturi oamenii trebuie să lupte în fiecare zi, pentru că, „altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome“ și „în zilele noastre unele fantome încearcă să iasă din colţuri, tocmai fiindcă anumite lucruri ni se par atât de normale, atât de la sine înţelese“. Președintele a subliniat că participarea la viaţa publică şi exercitarea dreptului la vot înseamnă a fi liber.

„Comunismul, în realitate, a fost un regim oribil, un regim crunt, un regim draconic şi aceste lucruri nu se pot recrea printr-un spaţiu, aceste lucruri se pot recrea numai prin amintiri şi o mică parte din ce am trăit noi atunci se poate transmite prin povestire, nu se poate recrea şi este bine. Ceea ce am simţit, cum ne-am simţit, oprimaţi, umiliţi, jigniţi, îngrădiţi, lipsiţi de libertate, aceste lucruri nu se pot nici imagina în ziua de astăzi, nici nu se pot transmite ca sentiment de viaţă. Însă, ceea ce se poate povesti este ce evenimente am văzut, ce evenimente am trăit, cum a fost cadrul general. Şi, din acest motiv, cred că spaţiul are valoarea lui prin faptul că îţi dă un motiv să intri în această discuţie despre vremea comunismului în România“, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că acea epocă „a fost probabil cea mai neagră epocă a României şi ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge în situaţia să repetăm greşeli pe care noi le-am făcut“.

„Comunismul a fost o greşeală enormă, catastrofală, pe care a făcut-o România. Că nu a făcut-o benevol, este iarăşi adevărat, dar, pentru aceea, felul în care a fost inoculat comunismul în România a fost un fel românesc şi a fost o mare, mare greşeală şi nu numai o eroare a istoriei, o oroare a istoriei moderne. Aceste lucruri trebuie povestite şi această istorie trebuie înţeleasă cât se poate înţelege pentru a trage concluzii potrivite“, a continuat Klaus Iohannis.

El și-a amintit că tinerii își doreau foarte mult libertate, să se exprime, să meargă să vadă locuri, alte ţări, să intre în contact cu oamenii din alte părţi, să poată spune liber ce își doresc, să se asocieze şi să schimbe societatea în bine.

„Majoritatea acestor lucruri nu au fost posibile şi de aceea ne-am dorit foarte, foarte mult libertatea şi cuvântul-cheie al Revoluţiei cred că, dacă ar fi să reducem Revoluţia la un cuvânt, este cuvântul libertate. Oamenii nu, sau ca să zic aşa, noi nu am ieşit la Revoluţie ca să cerem bani, sau pâine sau blugi sau maşini sau televizoare, noi am ieşit să cerem libertate şi am cerut să scăpăm de comunism. Aşa s-a întâmplat şi am devenit liberi. (…) Societatea după decembrie ’89 s-a construit şi este aceea pe care o trăim acum. În ziua de astăzi dacă îi întrebaţi pe români, în general, ce doresc, aproape niciunul nu spune libertate, fiindcă o avem. Şi de obicei, şi aceasta este o concluzie mai degrabă tristă, ceea ce ai ţi se pare de la sine înţeles şi ai impresia că este un dat pe care îl meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el. Din păcate, nu este aşa. Şi pentru democraţie, şi pentru libertate, şi pentru drepturile noastre, pentru libertatea de exprimare trebuie să luptăm zilnic. Altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome şi câteodată am impresia că în zilele noastre unele fantome încearcă să iasă din colţuri, tocmai fiindcă anumite lucruri ni se par atât de normale, atât de la sine înţelese, încât nici nu le mai asociem cu o valoare foarte mare cum ar trebui, parcă oamenii nici nu mai sunt dispuşi să lupte pentru acele valori“, a subliniat președintele Iohannis.

El a precizat că lupta în ziua de astăzi a devenit mult mai simplă decât pe vremea comuniştilor, când se ajungea la închisoare sau chiar la a fi ucis.

„Astăzi, a lupta înseamnă a-ţi spune opinia, a fi interesat, a fi conectat cu ce se întâmplă în ţară şi a merge la vot. Este cât se poate de simplu şi surprinzător, oricât de simplu ar părea, mulţi nu îşi dau seama că asta este libertatea: să spui, să participi, să votezi. Societatea civilă asta doreşte, de fapt, să sprijine participarea oamenilor la viaţa societăţii într-un fel activ, nu agasant, într-un fel creativ, nu inhibitor“, a susținut Klaus Iohannis.

Sursa foto: presidency.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Te-ai trezit dulapul… inainte de alegeri. Unde ai fost tu in fiecare zi 4 ani de zile? Dispareai prin vacante saptamanile intregi.. nu stia nimeni unde erai. Unde erai cand ai numit inca 2 premieri de la psd? Unde erai cand ai semnat revocarea lu Kovesi? Stai si dormi in continuare, ficusule…

  2. E unu la RENAR „optzecist” si tot cu aia ridicata de nu-l mai da nimeni jos

  3. corect si trist ce spune domnul presedinte, dar as dori sa fie mai combativ cu aceste „fantome”, deoarece din pacate, sunt niste persoane reale care fac atata rau.

  4. Domnu’ Presedinte,
    Lupta asta cu fantomele o putem duce și lângă grătare, adică cu o mână să răsucim mititeii iar cu cealaltă să răsucim paloșul…? Nu, nicidecum nu se poate isca vreo confuzie, mititeii nu sunt din carne de fantomă, sunt din vită-porc și doar puțină oaie..!
    Hai c-am fugit, așa îmi lasă gura apă…!

  5. Inlocuim „libertate, democratie, drepturi” cu „case, privilegii, vacante” si totul este corect. Comunismul a fost nasol. Pai isi mai tragea iohannis 7 case in comunism din meditatii?

    • Ce vremuri….?! Parca simt nevoia sa fredonez ceva…:

      ”Uita nostalgia
      Nu mai lacrima…
      Canta intotdeauna
      Primavara ta
      Uita nostalgia
      Nu vorbi de ea
      Si din ochi albastri
      Sterge-ti lacrima ….!”