G4Media.ro

Iohannis: Pactul Ribbentrop-Molotov, un act laș și mincinos care avea să conducă…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Dumitru Matiu

Iohannis: Pactul Ribbentrop-Molotov, un act laș și mincinos care avea să conducă la curmarea destinelor a milioane de oameni / Regele Mihai I al României a făcut un act salvator pe 23 august 1944

Președintele Klaus Iohannis a condamnat în termeni duri Pactul Ribbentrop-Molotov într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului. ”Alianța răului absolut”, a spus Iohannis, care a continuat cu condamnarea fascismului și comunismului.

Iohannis a salutat și decizia luată de Regele Mihai I pe 23 august 1944, când a rupt alianța cu Germania nazistă, caracterizând-o drept ”act salvator”.

Mesajul integral al lui Klaus Iohannis:

Pacea și prosperitatea nu vin de la sine și nici nu reprezintă câștiguri definitive. Cunoașterea adevărului istoric și consolidarea democrației și a statului de drept reprezintă stabilimentul României europene

„În urmă cu opt decenii a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un act laș și mincinos care avea să conducă la curmarea destinelor a milioane de oameni, mutilarea viitorului societăților europene, călcarea în picioare a libertății, sub toate formele ei, alimentând atitudinea disprețuitoare față de viață și demnitatea umană. Așa-zisa împărțire a sferelor de influență în Europa între Germania nazistă și Uniunea Sovietică a însemnat pervertirea flagrantă a celor mai elementare principii de drept internațional și intrarea în epoca haosului și a războiului.

Pactul Ribbentrop-Molotov a fost alianța răului absolut. Sub aparenta grijă față de popoare, totalitarismele au fracturat și falimentat societățile europene și au sădit nesfârșita suferință umană. Consecințele dezastruoase ale fascismului și comunismului au dăinuit mult timp și după căderea regimurilor totalitare, privând generații întregi de drepturi inalienabile și făcând tranziția spre democrație un proces dificil și dureros.

Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului ne obligă să reiterăm condamnarea fermă a celor două ideologii, sub toate formele lor, să ne amintim de victimele inocente ale regimurilor criminale și să păstrăm nealterată memoria lor.

Doar o societate care își cunoaște istoria și recunoaște ce a fost drept și ce a fost greșit în trecutul său demonstrează că este pregătită să întărească democrația internă. Onorarea memoriei victimelor regimurilor totalitare nu înseamnă doar comemorare, ci și acțiune fermă în acord cu principiile democrației autentice. Aducerea-aminte ne obligă să continuăm, și mai hotărâți, pe drumul combaterii extremismului, intoleranței și opresiunii. În fața tuturor încercărilor de dezbinare, a tentativelor de relativizare a crimelor fascismului și comunismului, precum și pentru combaterea acelor voci care neagă valorile democrației și civilizației europene, avem datoria să acționăm cu vigilență și fermitate pentru a apăra și păstra nealterate valorile civilizației europene.

Să ne amintim, totodată, și de actul salvator pe care Regele Mihai I al României, alături de brava Armată română, înconjurat de destoinici oameni politici și iluștri diplomați, l-a făcut acum 75 de ani, când a decis ieșirea României dintr-o alianță extrem de toxică și nefastă, salvând pământul țării și numeroase vieți omenești. Evenimentul de la 23 august 1944 rămâne un mare act de curaj în istoria noastră recentă. Amintirea sa este o datorie de onoare față de toți cei care au acționat cu bună-credință pentru salvarea statului român și pentru întoarcerea noastră către valorile euroatlantice. Intrarea țării în zona de influență sovietică și implicit sub zodia comunismului, după ce România tocmai ieșise din epoca fascismului, este o dovadă elocventă a unui destin tragic pe care națiunea noastră l-a împărtășit, alături de alte națiuni europene, în secolul trecut.

În toată această perioadă sumbră din istoria națiunii noastre, cei care s-au opus regimurilor totalitare cu sacrificii enorme și chiar cu prețul vieții au luptat, cu mult curaj și simț civic, pentru libertate și demnitate. Le suntem datori tuturor acestor oameni și avem obligația să le cinstim memoria și să nu uităm niciodată eroismul lor.

Despre mutilarea istoriei noastre de către regimurile fascist și comunist trebuie să le vorbim generațiilor viitoare și poate cea mai importantă pildă a acestei tragedii, pe care cel mai adesea manualele de istorie nu o pot transmite, este aceea că pacea și prosperitatea nu vin de la sine și nici nu reprezintă câștiguri definitive. Pentru aceste deziderate și mai ales pentru a putea construi o societate democratică sănătoasă, avem dreptul de a cunoaște adevărul istoric și responsabilitatea de a proteja și promova principiile democrației, ale statului de drept, libertatea, de a respecta și apăra drepturile fundamentale.”

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declarație din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Dumitru Matiu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Sa nu bagam in seama faptul ca Antonescu voia o pace cu termeni si Mihai a incheiat una fara termeni. Timp de doua saptamani am fost in razboi si cu aliatii si armata rosie. Rusii au trecut granita fara pb pentru ca soldatilor nostri li s-a spus sa lase armele jos. rusii nu le-au lasat.

    • De apreciat tradarea lui mihaitza care a pus stampila eterna ca poporul roman e tradator si demn de dispret. Nicio natiune puternica nu va respecta RO ci doar diplomatic ii arunca un zambet.

    • Pace cu termeni obtii atunci cand ai carti in mana, nu cand esti cu spatele la zid. Sunt inca multe de lamurit cu privire la 23 August, dar un lucru e sigur, daca mai intarziam o luna ar fi fost dezastru. Cu sau fara termeni, s-a obtinut maximul posibil, adica Transilvania. Includerea in zona de influenta sovietica era deja stabilita, iar Basarabia nu ar fi fost returnata in veci (ca dovada si fostii nostri vecini, Polonia si Slovacia, care nu fusesera aliati cu germanii, au pierdut teritorii).

    • @Dascal
      Da, pentru ca Romania putea sa impuna termeni cu armata sovietica stationata in tara. Dau vina pe scoala nu pe tine ca nu esti in stare sa gandesti, dar sunt chestiuni mult prea simple si ai putea cu minim de efort si intrebari critice sa te descurci singur in aceste chestiuni, trebuie doar sa vrei, sa te documentezi din surse mai serioase nu sa stai toata ziua in zona conspirationista a internetului… te incurajez sa incerci, sunt sigur ca poti mai mult de atat.

    • Marele merit al regelui e ca prin gestul sau a salvat o parte din Transilvania, si in consecinta, Romania arata azi ca o tara a tuturor romanilor. Ungaria se plange mereu de tratatul de la Trianon, dar gestul regelui Mihai a pus Transilvania definitiv in Romania, si asta e mai important decat tratatul.

    • Regele Mihai este exact opusul unui tradator. Regele a pus interesele Romaniei in fata tuturor intereselor, si pentru asta a platit cu izgonirea sa din tara. Un tradator ar fi ramas la putere, iar aici avem exemple cu carul, atat din perioada comunista cat si din cea post-comunista. Regele Mihai a salvat Romania sacrificand propria dinastie. Romania e o republica si nu cred ca asta se va mai schimba vreodata.

  2. Mi-am adus aminte că bețivanul care a fost timp de 10 ani președintele României zicea că Regele Mihai a fost trădător și m-am dus să-mi iau o lămâie….

  3. Felicitari domnule Presedinte . Poate o sa spuneti chiar mai mult de atit . Atit regimul hitlerist, cit si regimul comunist ,au reprezentat si reprezinta(sau macar asa ar trebui ) inca in mintea noastra a tuturor ,raul absolut . Fara aceasta delimitare clara , Romania nu poate trece mai departe . Vedem zi de zi , ramasitele ideii de comunism ,cum inca mai incearca sa isi faca loc in societate . Comunismul nu a fost altceva decit o societate primitiva , in care natiuni ,popoare , au fost tinute in ignoranta si intr-o minciuna continua . Istoria a fost prezentata falsificat , cultul personalitatii dus la extrem . Teroarea ,sub diversele ei forme, au transformat omul intr-un animal fara de valoare .Va multumim, asa cum deja multa lume intelege ,cit de mult ati urit ,acest sistem numit comunism .Se vede cu ochiul liber , ca intreaga tinerete ati fost un anticomunist si asa cum multi dintre noi , au trebuit sa ignore si sa refuze in sufletul lor , aceasta dictatura oribila ,tot asa ati facut si d-voastra . Istoria si adevarul istoric , ar trebui aratat de fiecare data , doar asa un popor poate fi el insusi si poate merge mai departe, pe drumul de zi cu zi al istoriei .

    • Poate condamnand-ul (pactul R-M), il si publicati in integralitatea lui. Deci si ultimele 2 puncte secrete.

  4. „Atit regimul hitlerist, cit si regimul comunist ,au reprezentat si reprezinta(sau macar asa ar trebui ) inca in mintea noastra a tuturor ,raul absolut”.

    Sa auda cine trebuie, ca mai sint destui cu mintea odihnita care pling dupa binefacerile ambelor regimuri.

  5. Trist…pentru ca astazi aceleasi puteri- Rusia si Germania- isi refac relațiile economice si diplomatice, conturandu-se astfel o nouă alianta. Aceasta este Europa in care am intrat si in care am sperat , iar istoria se repeta semn ca nimeni nu a inteles nimic din trecut. Interesele naționale sunt mai presus de orice uneori.
    Bravo domnule Iohannis, felicitări pentru relațiile excelente cu SUA și pentru faptul ca nu cedati in lupta impotriva răului. Avem nevoie de dumneavoastra in continuare si de lideri precum dumneavoastra!

    • Mike ,deocamdata doar
      Trump cere ca Rusia sa revina in G8 neconditionat , Germania si Franta cer Rusiei o rezolvare in cadrul acordului de la Minsk si abia atunci o reanalizare a cererii . Iohannis spune ce spune si Germania de azi (a nu se confunda cu Germania lui Hitler ), prin declaratia doamnei Merkel ,fara Rusia in G8.

    • Diferenta ar fi ca acum este si Franta pe fir si si-a luat rolul de vioara intai in serios.
      Vina nu este doar pe continent si M. Britanie poarta o parte din vina pentru ca a neglijat aceste chestiuni, pentru ca a preferat sa se izoleze diplomatic in loc sa aiba un rol activ in aceste chestiuni.

  6. Ca sa intelegem mai bine ,trebuie sa stim , asa cum Romania lui Iohannis – ca presedinte – nu mai este cea comunista, nici Germania , doamnei Merkel, nu mai este hitlerista .Romania face parte din Uniunea Europeana si in acelasi timp este membra NATO si are un acord bilateral cu America . Trebuie musai sa facem o diferenta intre toate aceste ,sa le numim calitati ,ale Romaniei .Apartenenta la UE, ne obliga sa respectam legile din UE si sa contribuim la toate programele de dezvoltare ce implica Romania .Pentru a se putea realiza toate acestea , UE pune la dispozitia statelor membre, functie de necesitati si oportuniti sume de bani . Cind Romania a avut nevoie de bani (ca in situatia cu criza din perioada BOC), UE a pus la dispozitie bani , ba mai mult Germania a pus la dispozitia Romaniei aprox. 6 miliarde de Euro . In mod cert aceasta apartenenta ,a adus beneficii de toate felurile Romaniei . Relatia cu NATO este de natura militara si stategica , cu toate componentele ce decurg din ea .Cererea presedintelui Trump, de a se pune la dispozitia NATO 2% din pib-ul fiecarei tari membre ,are si ea mai multe componente , de la vechimea in cadrul NATO (vezi sume cheltuite in timp ) la diferentele uriase privind suma ce ar reprezenta 2% din pib-ul fiecarei tari membre ,evidenta fiind diferenta uriasa , dintre pib-ul tarilor componente si implicit diferenta uriasa de contributie a fiecareia .Relatia cu America se sprijina pe un parteneriat militar si economic si cerinta presedintelui Iohannis a fost de a se mari investitiile americane in Romania . Totodata presedintele Trump a cerut Romaniei sa se renunte la contractele privind capacitatile nucleare cu China si pe acceptarea de noi intelegeri de acest fel cu America , posibil in viitor, mini, sa le zic asa centrale nucleare , puse la dispozitie ,de noua tehnologie americana. Totodata presedintele a a aratat ca Romania nu sustine Germania , in privinta intelegerii cu Rusia pe gazele naturale , dar asta nu inseamna, asa cum gresit s-a spus prin presa , ca Romania este impotriva Germaniei . Intelegerea in acest domeniu Rusia – Germania are o miza doar pentru Germania (in viitor )si nu exclude ca Germania, sa cumpere gaze lichefiate si de la Americani .Romania nu are in nici un fel de a face cu asta . Gazele ce vor fi extrase de americani din partea romana a Marii Negre, reprezinta foarte putin din totalul consumului UE per an .Asadar nu exista nici cea mai mica animozitate, intre Romania si UE , ba chiar mai mult , toate relatiile Romaniei in exteriorul UE, au un parcurs remarcabil . Presedintele TRUMP a aratat dealtfel , viitorul -foarte foarte bun al Romaniei .

  7. Salvator=care salveaza. Ce a facut imbecilul regal la 23 august se numeste condamnare la moarte pentru popor. Inca mai exista analfabeti istoric care nu stiu ca Maresalul a negociat cu conditii iesirea din razboi? Sau ca Maniu si Bratianu s-au dat la.o parte elegant in perioada razboiului? Sau ca Romania nu a mai avut rege dupa moartea lui Ferdinand? Bine, oricum suntem o natie de mancatori de rahat cand vine vorba de rezistenta. Largareta s-o fi simtind bine ca n-a stiut ce inseamna comunism? Ca tacsu n-a stiut decat sa il daruiasca romanilor.

    • În tot ce ai scris mai sus, ai dreptate într-un singur loc: că ești mâncător de rahat.

    • Dragostea mea mare, Marduk mic si insignifiant, cand o sa pui mana sa citesti ce trebuie (asta daca stii sa citesti), o sa apuci sa intelegi de ce esti analfabet istoric. Si iti dau si un pont: incearca sa citesti arhivele, fie ele romanesti sau sovietice! In rest, poti sa o pupi in varful intelectualitatii si pe Largareta sau pe soția ei, Duda. De fapt, la cat de idiot comentariua ai postat, cred ca deja o faci!