G4Media.ro

Iohannis, la bilanțul Instanței supreme: Independența justiției, crearea unui cadru legislativ corect…

Iohannis, la bilanțul Instanței supreme: Independența justiției, crearea unui cadru legislativ corect și predictibil sunt deziderate pe care să le urmărim în continuare neabătut, indiferent de dificultăți

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la bilanțul Instanței supreme pe anul 2019, că independența justiției, crearea unui cadru legislativ corect și predictibil sunt deziderate care trebuie urmărite în continuare neabătut, indiferent de dificultăți.

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

O societate se dezvoltă și își atinge potențialul atunci când cetățenii săi se simt protejați și știu că, ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile și libertățile, își vor găsi dreptatea în instanțele de judecată.

Misiunea veritabilă a justiției este cea de serviciu public și, tocmai de aceea, legislația și modul în care funcționează întreaga construcție instituțională trebuie să aibă în centru cetățeanul și apărarea lui de abuzuri.

Salut în mod expres inițiativa Înaltei Curți de Casație și Justiție de a-și prezenta raportul anual de activitate într-un cadru deschis, care încurajează dialogul și discutarea atât a realizărilor, cât și a aspectelor care încă rămân de rezolvat, pentru că rolul Înaltei Curți este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar și a societății în general.

Semnalarea adevăratelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar este nu numai în beneficiul activității instanțelor, ci, în final, al justițiabilului.

Încurajez, de aceea, o implicare consecventă, coerentă și unitară, cu respectarea competențelor conferite de Constituție, a tuturor actorilor din sistemul judiciar și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca autoritate aflată în vârful ierarhiei instanțelor judecătorești.

În ultimii ani, justiția din România a fost supusă unor încercări de subordonare față de politic.

La aceste provocări, răspunsul societății românești a fost pe măsură. Democrația noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistrați, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept și pentru o țară în care legea este aceeași pentru toți.

Sunt câștiguri majore pentru România, pe care avem obligația să le protejăm și să le consolidăm.

Independența justiției, crearea unui cadru legislativ corect și predictibil sunt deziderate pe care să le urmărim în continuare neabătut, indiferent de dificultăți.

Pe baza acestui bilanț, în acest an aveți posibilitatea unei evaluări oneste a rezultatelor atinse și creării unui cadru de dialog cât mai constructiv pentru o viitoare strategie de dezvoltare a sistemului judiciar în ansamblu.

Volumul mare de activitate al instanței, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care v-ați confruntat pe parcursul ultimilor ani. Eforturile întreprinse deja de Înalta Curte de Casație și Justiție de a face propria jurisprudență mai accesibilă reprezintă cu siguranță un pas foarte important pentru prevenirea situațiilor litigioase.

Din păcate, agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discuții așezate și soluții eficiente.

O societate mai bună se construiește plecând de la un fundament solid, iar acest fundament este încrederea cetățenilor în valorile statului de drept, în faptul că legea – ca rezultat al exprimării voinței suverane a cetățenilor prin intermediul autorităților alese – este egală pentru toți.

Încrederea în stat, în justiție, în instituțiile publice este, de fapt, liantul întregii societăți. Percepția asupra funcționării sistemului de justiție se formează din fiecare interacțiune a cetățenilor cu acesta, motiv pentru care un dialog constant și onest între sistemul judiciar, cetățeni, dar și ceilalți actori publici este mai mult decât necesar.

Doamnelor și domnilor,

Prin prisma competențelor care ne sunt conferite de Legea fundamentală, suntem chemați să contribuim la dezvoltarea democratică a României.

În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili pașii uriași pe care România i-a făcut în direcția unei justiții independente, funcționale și moderne, o justiție aliniată valorilor europene în care credem cu toții. Iar Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii, în general, au jucat un rol determinant.

Cu siguranță nu trebuie să ne oprim aici, căci tot acest proces este unul continuu, rezultatul unui efort comun care are nevoie de asumare, implicare, consecvență și curaj, precum și de lideri morali care să inspire.

În încheiere, vă asigur că în realizarea misiunii dumneavoastră veți avea mereu în mine un susținător ferm al unei justiții independente și performante.

Vă felicit pentru întreaga dumneavoastră activitate și vă doresc mult succes și în acest an! Mulțumesc!

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. :))) intre timp numeste procurori sefi cu aviz negativ de la ” justitie ” respectiv ” magistrati ”

    Cine te crede gogule?

  2. Justitia merge ceas ,au scapat toti de puscarie si el ii lauda.
    Bravo Grivco.

  3. Independența justiției față de interesele societății și dependența sa de grupurile de interese și de hoțoii din politică. Astfel de reforme, moșule, ne-a oferit și escrocul de la Rahova. Te pomenești că dacă sunt promovate de către voi sunt bune? Sunt la fel de nocive și rele pentru societate, dar bune pentru voi. Puteai să-l pui la justiție pe borfașul de Rareș Burdihan, ar fi fost și mai slugarnic decât slugoiu. Și când mă gândesc că te-am votat, mă cuprinde o jenă teribilă. Minimă decență dacă aveai, ai fi numit la parchete niște magistrați și nu niște indivizi manevrabili, de slabă factură profesională și morală, cu multe tinichele atârnate de coadă. Bravo, barosane, ai micționat cu boltă pe oamenii ce și-au pus încrederea în tine! Ca să fie tacâmul complet, grațiază-l și pe deleormănean, te-ai văzut cu sacii în căruță, dă-o naibii de țară și așteptările ei.

  4. Cine vorbeste de independenta justitiei? Cel care se sterge la cur cu recomandarile comisiei de la Venetia si avizele CSM, la numirea procurorilor. Demagogie maxima.