G4Media.ro

Iohannis amână decizia legată de revocarea lui Kovesi și cere o largă…

Iohannis amână decizia legată de revocarea lui Kovesi și cere o largă dezbatere publică: ”Nu putem face următorul pas până nu ne clarificăm. Decizia CCR vine exact în logica PSD de amputare a rolului președintelui”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ”mai avem un pic de citit” la motivarea CCR privind revocarea șefei DNA, Codruța Kovesi. !Motivarea foarte amplă scrisă de CCR ne dă câteva indicații și ridică câteva probleme. Nu putem face următorul pas până nu ne clarificăm”, a spus Klaus Iohannis când a fost întrebat clar dacă va semna revocarea lui Kovesi. ”Trebuie să reacționez într-un timp rezonabil, nu putem sta până în decembrie”, a mai spus președintele când a fost întrebat dacă are un orizont de timp legat de luarea unei decizii.

Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis:

Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară o confuzie în spațiul public, eu am spus de prima dată când ați întrebat că voi citi până o înțeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit.

În această etapă recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări, dar o aprofundare ulterioară ne va aduce mai multe clarificări.

România are nevoie de lupta anticorupție. Lupta anticorupție e un succes în România. Merge mai departe.

PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României. Am văzut această dorință la legea ANCOM, apoi la legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată. Se pune întrebarea: nu cumva aceste legi au fost modificate pentru a diminua puterea președintelui.

Din păcate, decizia CCR vine exact în aceeași linie și logică de diminuare a rolului președintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror.

Dacă citim motivarea, se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După aceasta decizie, mai sunt procurori independenți așa cum îi dorim să fie eficienți în lupta anticorupție? Sau sunt duși în subordinea ministrului justiției, mai degrabă decât sub autoritatea ministrului justiției, așa cum scrie în Constituție?

Avem un nou super-ministru al jsutiției care decide și președintele execută fără să se țină seama de avizul CSM?

Ce mai este CSM? Cum poate CSM să își îndeplinească rolul principal de garantare a independenței justiției dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror șef?

Sunt întrebări care trebuie să primească răspuns după o dezbatere publică. Sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Referendumul poate fi finalul unei asemenea proceduri. E nevoie de o dezbatere largă și poate la final ca poporul român să-și spună părerea. Poate trebuie să gândim împreună dacă arhitectura statului e bine gândită. Poate e nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului.

Cred că se grăbesc un pic pesediștii, eu nu am afirmat ce voi face în perioada următoare decât că o să citesc cu atenție decizia și motivarea. Unii politicieni s-au grăbit să dea în spațiul public cu suspendarea. Nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei pentru suspendare

Motivarea foarte amplă scrisă de CCR ne dă câteva indicații, ridică câteva probleme. Nu putem face următorul pas până nu ne clarificăm.

Este nevoie să reacționez într-un timp rezonabil, nu putem sta până în decembrie. Nu cred că cineva serios se așteaptă să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două. Eu nu încalc Constituția, eu veghez la respectarea Constituției.

Pe bună dreptate s-au revoltat magistrații. Cum se trezește un politician, care este și infractor, să se ducă la TV și să amenințe magistrații după ce a convocat un miting mediocru antijustiție?

Nu putem lăsa statul să intre în incertitudine.

 

 

Foto: Presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Noi va vom sustine pana-n panzele albe, Domnule Presedinte, asa ca treceti la pasul urmator: …..!
    ”Pas cu pas…!”

  2. Handicapatul Coldea si damblagia baschetbalista care il trag de odgoane pe malau si care l-au facut presedinte l-au amenintat pe salamul de sibiu,daca se prabuseste sandramaua sunt terminati!