G4Media.ro

Intervenția SUA: Mike Pompeo cere Turciei și Greciei să renunțe la tensiuni…

Intervenția SUA: Mike Pompeo cere Turciei și Greciei să renunțe la tensiuni și să rezolve diplomatic conflictul din Mediterană

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut miercuri Greciei şi Turciei să reducă tensiunile și să evite escaladarea unui conflict în Mediterana de Est, informează France Presse.

„Îi îndemnăm pe toţi să renunţe la tensiuni şi să înceapă discuţii diplomatice despre conflictele ce există în Mediterana de Est, conflictele de securitate, conflictele pentru resurse energetice, conflictele maritime”, a declarat el într-o conferinţă de presă Pompeo.

Disputa dintre Turcia și Grecia e pe cale să escaladeze, autoritățile de la Ankara şi Atena întrecându-se, în utlimele zile, în declarații și demonstrații de forță, situație care stârnește îngrijorarea și în rândul liderilor europeni

Cele două ţări îşi dispută în special împărţirea rezervelor de gaze descoperite în ultimii ani în Meditereană.

În acest context, Mike Pompeo a anunţat marţi ridicarea parţială a embargoului asupra vânzărilor de arme impus Ciprului, trezind furia imediată a Turciei.

Guvernul cipriot a salutat miercuri acest demers, considerându-l ca pe o recunoaştere a rolului insulei, în relaţiile sale cu Statele Unite.

„Ştim că această decizie a fost anunţată în timp ce tensiunile sunt exacerbate în estul Mediteranei, dar am considerat că este corect să o facem şi am decis să mergem înainte”, a explicat Mike Pompeo.

El a adăugat că preşedintele Donald Trump a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. „Trebuie să se aşeze împreună la masă şi să se angajeze în discuţii despre toate acestea şi să găsească soluţii diplomatice. Nu are rost să crească tensiunile militare în regiune, aceasta poate conduce doar la lucruri negative”, a adăugat Mike Pompeo”, potrivit Agerpres.

Sursa Foto: Mike Pompeo/Departamentul de Stat SUA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. F*** Turkey hard!

  2. Turcii si diplomaţia…

  3. Pompeo mănâncă bine, n-are chef de bătaie. Cel mai bine, nu le mai vinzi jucării, pietrele și bețele fiind mai inofesive. Evident, America e făcută cu țeava și de ea n-au puterea să scape. Trebuie să se mai împuște cateva zeci de mii de copii și de abia atunci poate pun problema ilegalizării armamentului mondial. Cine-l face, nu se mai fac afaceri cu el. O totală utopie dar sper s-o văd realizată până mor.

  4. Iar turcii interpreteaza asa: singurul mod de reducerea a tensiunilor este ca Grecii sa faca tot ce spunem noi, cum vrem noi si acum si in viitor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.