G4Media.ro

UPDATE Nicolae Ciucă a anunțat ce le-a promis astăzi sindicatelor din Educație:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

UPDATE Nicolae Ciucă a anunțat ce le-a promis astăzi sindicatelor din Educație: salariile cresc cu 25%, iar din 1 ianuarie 2024 va urma o nouă creștere / Sindicatele așteaptă proiectul OUG pentru a se decide dacă încheie greva / Luni nu se va face școală 

Duminică, de la ora 9, vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație, la Palatul Victoria, conform programului anunțat al premierului Nicolae Ciucă.

De la ora 10 urmează să se desfășoare o ședință de Guvern în care ar urma să fie aprobate o serie de creșteri salariale pentru personalul din Educație.

UPDATE, ora 10.21

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că așteaptă răspunsul acestora, în urma ultimei oferte înaintate către aceștia.

”Am considerat că este absolut corect și transparent pentru ca dialogul să poată fi adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate cu reprezentanții sindicatelor.

La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți”, a transmis premierul

A anunțat că salariile din sistem ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul.

”Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, față de copii, față de părinți.

Pornind de la faptul că sunt lucruri pe care le-am asumat în OUG pe care am adoptat-o astfel încât să putem încheia acest conflict, o vom pune în transparență azi, împreună cu sindicatele am agreat creșterea valorii sumelor pe care personalul didactic și didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%.

De asemenea am agreat ca începând cu anul viitor pe grila de salarizare nouă salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie, de asemenea procentul de 40% din vechea ordonanță va crește la 50% din 1 ianuarie 2024 și vom acorda acele sume de formare profesională de 1500 pentru personalul didactic și auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Am convingerea că a înțeles că nu există alt parcurs decât acesta și în tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că ceea ce am promis, am făcut”, a mai precizat Ciucă.

UPDATE, ora 10.02 Sindicaliștii anunță după seria de discuții cu premierul Nicolae Ciucă de duminică dimineață că așteaptă un draft al ordonanței de urgență care va răspunde solicitărilor lor. Luni, la ora 10 se vor reuni pentru a discuta dacă greva se poate încheia.

Este cert, la această oră, că luni școlile vor fi în continuare în grevă.

Știrea inițială:

Pentru profesori și ceilalți angajați din Învățământ ar urma o creștere salarială de 25%, pentru toți angajații, față de nivelul de salarizare dinainte de ordonanța (OUG) 53 prin care s-au acordat câteva sute de lei profesorilor și personalului nedidactic, potrivit surselor Edupedu.ro. Mai exact, este o creștere pentru cei cărora nu le-a crescut salariul cu 25% prin OUG 53/2023, ci cu mai puțin, de exemplu 18%, urmând să fie aduși la procentul de 25% și aceștia.

Sindicatele au mai solicitat, iar Guvernul ar fi acceptat și vouchere/prime de „1.500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027”, soluție negociată încă de vineri cu Executivul. O altă cerere acceptată ar fi creșterea la 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă din noua lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024. Până acum sindicatele primiseră o primă tranșă de 40% și mai apoi 45% din această diferență.

Citește și:

Guvernul acceptă o propunere a sindicatelor din educație ca salariile să crească de la 1 ianuarie cu 50% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă / Au fost acceptate și vouchere

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. Oare căți „dascăli ” merită cu adevărat ac.mărire ?!

  • mai mult de jumatate, in mod sigur, in cea mai intransigenta evaluare.

  • Oare vei care se sustrag de la plata taxelor in Romania sau cei care nu contribuie deloc ar trebui să aibă copiii lor parte de învățământ gratuit?

   25% cat au „primit” e doar actualizarea salariului pe care îl aveau profesorii în 2021, la început, deci aproape 0% mărire reală.

  • Actualizare cu rata inflației.

  • Da, merita! Profesori, medici, politie, toti merita! Chiar daca stim cu totii ca mai exista cazuri izolate de coruptie sau incompetenta. Spre deosebire de voi, manca’v’ar mama de speciali, politicieni aflati la guvernare de aproape doi ani. Voi nu meritati nici unul, de la Ciuca si Ciolacu pana la ultimul membru de partid responsabil cu comentariile in social media. Nici 50 de bani, cat ati dat compensare la combustibil!

  • @horia: oare câți inspectori scolari au capacitatea sa „evalueze” un profesor?

 2. Orice e de la 1 ianuarie , sau dupa este egal cu zero ! Ei, Specialii , au nevoie de proiectiile astea ca sa stie de cata inflatie e nevoie in viintor pentru a anula cresterile viitoare . Si vin acum specialistii in inflatie la butoane …. Probabil ca , a fost nevoie sa va ganditi voi la copii dar , sunt interesata daca voi v-ati dat acordul sau liderii au facut-o ca ziceau ca au nevoie de doua zile ca sa va consulte . E important ca nu cred ca va mai intalniti cu sustinerea asta in ianuarie 2024 cu aceeasi protagonisti….

  • Doamne, de unde le scoateti pe astea ?de cate inflatie nevoie? De cata inflatie producem noi, ca nu se face singura.

 3. Salariatii din invatamant au salariul potrivit prestatiei! Nu au de ce sa protesteze! Si am argumente: multi mediocri, analfabeti functionali, spagari… Iar despre auxiliari nu mai vorbesc! Daca nu iti convine salariul pleci si cauti altceva mai bun! Dar ei nu si nu! Si stiti de ce? Pentru ca sunt lipsiti de valoare! Stiu ca adevarul doare!

  • Vad ca nu imi publicati comentariul! Va deranjeaza ca sunt si alte pareri? In orice caz voi continua cu urmatorul comentariu: sa se aplice si in invatamant regulile competentei exact precum in mediul privat! Si atunci vor fi salarii la nivelul prestatiei! In invatamant s-au dus in general cei mai puturosi si stiti de ce? Pentru ca acolo nu este competitie! Nu salariul este cel care motiveaza, ci competitia! Uitati ce se intampla cu medicii: s-au dat salarii ca in vest! Si vedeti vreo imbunatatire? Nu pentru ca de „virusul” spagii nu vom scapa decat prin privatizare!

  • Vezi ca tot la guvernantii tai e solutia la povestea asta cu competenta. Asa e legea acu, nu profesorii au facut-o

 4. Urmeaza „mara” acceptarea a tepei guvernamentale! Si apoi vaicareala de dupa!!!! Si uite-asa se rateaza momentul!!!

  • Daca RESPECT cer profesorii si invatatorii, sa nu se uite gura- casca la jocul de glezna al liderilor sindicali, aia putred de bogati. Luni sa fie in fata Guvernului si acolo sa primeasca oficial REFORMA si scuzele de rigoare. Altfel e TZEAPA regizata de lideri. A se vedea ca liderii nu au treaba cu returnarea Legii Deca, cu reforma profunda a sistemului.

 5. Cateva detalii pe care nu le inteleg:
  – cresterea de 25% este valabila pentru toate cadrele didactice, sau doar pentru debutanti?
  -„guvernul accepta propunerea sindicatelor” – sindicatele au cerut marirea cu o trsansa de 50% incepand din ianuarie 2024??? Si tot sindicatele au cerut prime de 1500 lei anual???

  La sedintele locale profesorii cereau regulamente, modificarea conditiilor de lucru, oprirea ping-pongului cu materia, restabilirea demnitatii in relatia profesor-elev-parinte, depolitizarea isj-urilor si multe altele… Dar la liderii de sindicat nu a ajuns decat ca „profesorii vor ceva in plus la salariu”???

 6. si, uite asa, se oficializeaza teapa.

  • Cel mai tare ar fi sa aflam si noi si cadrele didactice de la Ciucă, ciucăă băă.., că greva s-a incheiat!

 7. Zici ca-s oferte la abonamente la telefoane mobile?
  Luînd ca reper salariul mediu net pe economie cum stăm? Pr0st?

 8. O să le mai dea 100 lei? Mare minune dacă după ce vor promite marea cu sarea, pesedacii care vor veni șefi la guvern nu vor proroga aplicarea măsurilor luate pe motiv de lipsă acută de bai. Ceva cam cum au făcut cu legea pensiilor a lui Olguța Vasilescu, cea votată în 2019 și care trebuia aplicată din Ianuarie 2020, cu o majorare a valorii punctului de pensie de cca 40% (proiectul legii prevedea ca pct. de pensie să aibă o valoare de 1.219 lei în 2020, de 1.775 în 2021, de 1.875 lei în 2021) și care s-a prorogat de nici în ziua de azi nu se aplică.

 9. Dar cum vine asta sa tii in sah viitorul unor copii nevinovati pentru drepturile tale salariale si sa mai ai si sustinatori?

  • Vorbești de guvernanți? Ca pe ăștia îi aperi.

  • Ti se pare ca lupti pentru Romania Educata, sau pentru Romania Strambata?

  • Dar, cum vine sa te uiti ca curca in lemne la subiect si sa vorbesti fara sa te informezi de pe internet macar ? Aveti idfee ca ei nu au azi nivelul din grila ”emanata”in 2017 (si modificata din 2018, prin 70 de acte normative )cu cei plus 8% de anul asta nici la nivelul anului 2021, din ”grila”lui peste prajit ?!! Si acum le da unul care deabia citeste, fara sa intelea ce spune , aer in punga de tras pe nas….Daca acum Specialii le dau bani ”in viitor”, cine nu e interesat de ce se intampla cu copii ca de peste 30 de ani nu au fost ascultati si noi, ceilalti am fost complici prin tacere ….. Eu ii sustin in calitate de bunica -alta categorie de vierme ignorat- , cu studii superioare , 37 ani de munca si pensie sub 2000 lei……..

  • Deci despre tine vorbea iohannis in discursul ala. Alles klar.

 10. Da’ de unde le da? De unde “taie” ca sa le dea? Vrem sa aflam și asta, ca n-am auzit ca s-ar atinge de pensiile securiștilor și ale izmenarilor din armata.

 11. @UNU
  Parlamentul este plin de profesori!
  Ei si-au facut legea asa ca asa le convine! Si da legea trebuie schimbata si sa se ouna accentul pe invatamantul privat! Ca in US!

 12. @UNU
  Parlamentul este plin de profesori!
  Ei si-au facut legea asa, ca asa le convine! Si da, legea trebuie schimbata si sa se puna accentul pe invatamantul privat! Ca in US!

 13. Ciuca si Deca se simt stransi cu usa, desi au incercat nenumarate tertipuri de a-i invrajbi pe elevi, pe profesori si pe parinti intre ei. Din 2011 bugetul invatamantului (stabilit prin Lege) trebuie sa fie de 6% din PIB. In tot acest timp, guvernele gasesc tot felul de scuze pentru a subfinanta acest sistem, platind in schimb bani grei pentru parcuri auto luxoase, poduri care se darama sau pensii si privilegii speciale.
  Profesorii ar face o greseala amarnica daca vor accepta mai putin decat au cerut la startul grevei.

 14. Greva continuă! Uniți suntem puternici și noi suntem sindicatul, nu boșorogii ăia 3 vânduți! Am semnat o lista cu 7 itemi, aia e lista cu care trebuie sa continuam, nu firimiturile ăstora.

 15. Evaluarea anuala a profesorilor și cine merita, mărire de salariu.
  Restu afara ca nu fac nimic la clase. Salariu mărit dar rezultate.. Vacante cât cuprinde și 3 ore de munca
  Sunteți plătiți ca niște mari CEO

 16. Ăștia zic de creștere în MEDIE de 25% adică unii e posibil sa primească mai mult de 25% și alții mai puțin … deci țeapa marca PSD și PNL.

  2. Chestia asta … cu termen limita în care trebuie acceptată oferta … e o prostie… Ăștia de la stat cred că pot aplica tehnici de negociere folosite în privat … dar în același timp sa le ofere profesorilor „alune” in loc de o lege clară …

  Cu cât va câștiga fiecare profesor în funcție de vechimea, etc.

  Pai oferta asta in medie de 25% nu poate fi mai prosta decât cea de 1000 de lei inițială?

  Ăștia nu știu să dea o lege clară fara interpretări … credeam ca-s oameni deștepți acolo… sau lipsa de claritate e doar in favoarea politicienilor?;

 17. Mă unflatule, ia tu salariul unui profesor si apoi discutam…

 18. Pai, s-a descurcat bine.
  Ciuca a promis..iar Ciolacu urmeaza sa se tina de cuvant.