G4Media.ro

Insula Belina și Brațul Pavel se întorc înapoi la Apele Române, după…

Insula Belina și Brațul Pavel se întorc înapoi la Apele Române, după ce Tel Drum și familia Dragnea le-au folosit câțiva ani ca loc de pescuit și relaxare

Consiliul Județean Teleorman a votat în ședința de luni un proiect de hotărâre care prevede revenirea la Apele Române Insulei Belina și Brațului Pavel, după ce au fost transferate în 2013 printr-o Hotărâre de Guvern Consiliului Județean Teleorman, scrie Liber în Teleorman. Aceste proprietăți au ajuns ulterior la Tel Drum și au fost utilizate de familia Dragnea pentru partide de pescuit și relaxare.  În acest dosar, DNA i-a trimis în judecată în iunie 2018 pe fostul secretar de stat Sevil Shhaideh și pe fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea.

Reamintim că scopul declarat al HG-ului nu era înființarea unui domeniu privat de pescuit, ci construcția un parc de agrement pentru marele public. Cel putin așa scrie în nota de fundamentare a HG 943/2013, asumata chiar de Liviu Dragnea pe atunci vicepremier. Liber în Teleorman notează că legea prevede că dacă în cinci ani de la preluarea în administrare nu s-au realizat obiectivele de interes public, proprietățile se întorc la Apele Române.

O investigație HotNews.ro realizată în mai 2017 de jurnaliștii Marian Păvălasc și Dan Tăpălagă a dezvăluit în premieră că ”locul preferat de pescuit al liderului PSD, Liviu Dragnea, este un mic paradis lângă Dunăre. Aici a făcut Dragnea pozele cu premierul Sorin Grindeanu în timp ce pescuiau știucă. Plasat în sudul județului Teleorman, lacul se numește Belina, despre care sătenii din Seaca știu că este a lui Dragnea. În acte, micul paradis este al companiei Tel Drum.”

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar, după doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale, transmite Agerpres.

Potrivit anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

„Concret, în perioada 23 septembrie – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta – în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform procurorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulaseră deja observaţii prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate.

Procurorii mai susţin că inculpata Ionela Stoian (fostă Vasile), în calitate de director la MDRAP – Direcţia Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, a sprijinit demersurile nelegale, întrucât nu a întocmit note referitoare la observaţiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare şi a contribuit la crearea unei reprezentări false aceloraşi ministere cu privire la contactele de închiriere deja existente.

„De menţionat că, anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private şi unei persoane. Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la Insula Belina şi Braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară ‘curate’, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi Administraţia Apele Române şi această societate comercială”, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, această activitate a fost coordonată de Adrian Ionuţ Gâdea, la acel moment preşedinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administraţiei Naţionale „Apele Române” avizarea favorabilă a transferului, a ignorat existenţa extraselor de carte funciară care conţineau sarcinile firmei private, a coordonat înlocuirea acestora cu nişte extrase de carte funciară noi care nu mai prevedeau contractele de închiriere şi şi-a însuşit prin semnătură proiectul de notă de fundamentare în care era trecut, necorespunzător adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini.

„Sub pretextul îndreptării unei erori materiale, inculpatele Gheorghiu Mariana Sanda şi Guşă Rodica, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au întocmit şi semnat acte pe baza cărora să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată”, precizează DNA.

Procurorii mai susţin că, în perioada iunie 2013 – septembrie 2013, Adrian Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean privind transferul Insulei Belina şi Braţului Pavel în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman şi a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern reţinând legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va deveni HG 943/2013, deşi avea cunoştinţă despre încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă. Tot el a trimis neoficial către MDRAP documente emanând de la CJ Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate, în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu judeţean.

„În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfinţea trecerea Insulei Belina şi a Braţului Pavel în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, inculpatul Gâdea Adrian Ionuţ a făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între CJ Teleorman pe de o parte şi o societate comercială şi o altă persoană pe de altă parte. Contractele, având ca obiect părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafaţă totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean”, se mai menţionează în comunicat.

Din anchetă a reieşit că, în urma faptelor săvârşite de Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian, a fost cauzat statului român un prejudiciu de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul său, la care se adaugă 248.126,334 lei reprezentând echivalentul a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administraţiei Naţionale ”Apele Române” în valoare de 248.126,334 lei, echivalent cu 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

„Corelativ, judeţul Teleorman a obţinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui şi un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor”, menţionează DNA.

Pentru reperarea pagubei produse prin infracţiuni şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, procurorii au dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian.

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti.

(Sursa Foto: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Trăiască România Dodoleata și toți hoții ei! Ura! Ura!

 2. Dar ce-au jefuit de la populatie nu vor intoarce niciodata..

 3. Trebuie sa plateasca chirie din urma pentru anii de folosinta ilegala a insulei.

 4. Nu zicea dragnea că nu are nici o legătură cu Teldrum ?!?
  Dacă știuca a fost cumpărată cu vreo funcție în guvern ca să stea agățată în cârlig pentru o poză iar peisajul este Photoshop … Nu, nu are nicio legătură cu Teldrum.

  Dar dacă poza este făcută la Berlina, dragnea este capul unui grup Infracțional organizat numit PSD.

 5. Ar mai fi tinut-o, ca nu era complicat, (isi dadea un HG de prelungire a termenului) dar prea incepuse sa puta tot si nu a peste, de cand tabarasera OLAF si RiseProject pe capul lui !

  PS. Asa ca a trebuit sa lase jucareaua inapoi statului !

  PPS. Dar OLAF nu o sa-l lase in pace pe el ! 😉

 6. A votat revenirea la Apele Romane A insulei…lipsește un A. Mă bucur că nu s-a furat și asta din corpul țării.

 7. Că au trecut 5 ani de la comiterea faptelor până la momentul trimiterii în judecată, e aproape normal; se poate și mai rău, vezi cazurile Microsoft sau Pădurea Băneasa.
  Dar au trecut aproape 6 luni de când dosarul a fost înaintat Tribunalului București, și nu a fost fixat nici primul termen de judecată; asta chiar e de neînțeles! Ce așteaptă oamenii ăia? Să vadă ce? Că a reușit Reforma Justiției? Că a ieșit Dragnea președinte al României? Că s-a rezolvat, nu mai e nevoie?

 8. CJ Teleorman nu a făcut altceva decât să aplice prevederile Art.3 din HG.nr. 943/2013.
  Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
  Art. 1. –
  Se aprobă transmiterea unor părți de imobile, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „Apele Române” în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina-Brațul Pavel.
  Art. 2. –
  Se aprobă transmiterea dreptului de administrare a unor părți de imobile, aflate în domeniul public al statului, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din administrarea Administrației Naționale „Apele Române” în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
  Art. 3. –
  În cazul nefinalizării investiției prevăzute la art. 1, în termen de 5 ani de la transmiterea părților de imobile conform prezentei hotărâri, acestea revin în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”.
  Restul este propagandă.

  • Propaganda… Pai bine mai postacule comunist, daca facea Basescu manevra asta lua foc latrina 3 si mai stiu eu care. Au luat foc si cu dosarul Nana dar cand au ajuns cu cercetarile tot la comunisti au pus batista pe tambal. Restul, asa cu bine zici e doar propaganda….

 9. ASTA E romania centenara: PRIVILEGII PENTRU NOUA NOMENKLATURA, GANGSTERII SCAPATI DE PUSCARIE, ALBIREA CAZIERELOR MARILOR HOTI, UN VIITOR DE PRADA FARA DE PEDEAPSA.

  CONTABILUL DE LA FINANTE VA VREA PE PLANTATIE. SA UMPLETI BUZUNARELE NOMENKLATURII SI SA LE PLATITI PENSII SPECIALE. CAT HOTARASTE PARTIDUL, TERICEANU, LIVU DRAGNEA…

 10. Bun baiat dragnea , a adus inapoi in Romanica insula Belina si bratul Pavel din Brazilia .
  Acum statul roman este superbogat .

 11. Ghicitoare: care e guvidul in poza aia?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.