G4Media.ro

Institutul Cultural Român alocă 2,4 milioane de lei pentru parteneriatele din cadrul…

sursa foto: Pexels

Institutul Cultural Român alocă 2,4 milioane de lei pentru parteneriatele din cadrul Programului ”Cantemir”/ Ce inițiative sunt eligibile

Institutul Cultural Român (ICR) anunţă relansarea Programului de finanţare şi parteneriate culturale „Cantemir”, destinat proiectelor din mediul internaţional, transmite News.ro. Bugetul alocat sesiunii de selecţie din cadrul Programului Cantemir 2023 este de 2.400.000 lei, iar suma maximă care poate fi alocată unui proiect este de 100.000 lei.

În cadrul acestui program, derulat anterior în perioada 2006-2012 şi reluat în 2023 cu unele modificări, ICR va acorda finanţare nerambursabilă pentru iniţiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, ştiinţă/cercetare şi arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) şi artele spectacolului (teatru, muzică, dans). Evenimentele asociate proiectelor finanţate vor fi organizate exclusiv în afara ţării.

„Relansarea Programului Cantemir este un pas important în implementarea Strategiei ICR pe care am adoptat-o anul trecut, reprezentând transpunerea în practică a Axei pentru dezvoltare «Susţinere culturală». Principalul obiectiv urmărit este conectarea operatorilor culturali din România cu parteneri din străinătate. Astfel, existenţa a cel puţin unui partener din ţara gazdă este condiţia esenţială pentru aplicaţii. Cred în parteneriatul cu sectorul cultural pentru promovarea culturii române peste hotare, iar transparenţa şi accesibilitatea sunt parte din normalitate”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

În 2023, bugetul alocat sesiunii de selecţie din cadrul Programului „Cantemir” este de 2.400.000 lei, împărţit în mod egal între cele două domenii – arte vizuale şi artele spectacolului. Suma maximă care poate fi acordată unui proiect cultural este de 100.000 lei.

Operatorii culturali sunt invitaţi să depună solicitările de finanţare în perioada 20 februarie – 21 martie. La sesiunea de selecţie poate participa orice persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică de drept public ori privat, din România sau de pe teritoriul Uniunii Europene, care are calitatea de operator cultural, nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul local şi şi-a respectat obligaţiile asumate prin contractele de finanţare nerambursabilă anterioare. Documentele necesare înscrierii, incluse în regulamentul Programului, vor fi completate şi transmise la adresa programulcantemir@icr.ro, într-un singur PDF (max 10MB), până la 21 martie, ora 24.00 (GMT+2).

Pentru a fi eligibil, un proiect cultural trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să se desfăşoare în intervalul 01.06.2023– 15.10.2023, după semnarea contractelor de finanţare; să se deruleze în parteneriat cu cel puţin o organizaţie culturală din ţara de desfăşurare; să nu beneficieze de alte surse de finanţare oferite de Institutul Cultural Român (inclusiv prin reprezentanţele sale din străinătate); să nu beneficieze de cofinanţare din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis/de ajutor de stat; să se adreseze publicului din străinătate.

Programul „Cantemir” vizează excelenţa artistică, originalitatea, încurajarea fuziunii formelor artistice inovatoare şi experimentale; dimensiunea europeană, cooperarea/coproducţiile internaţionale; contribuţia la creşterea vizibilităţii culturii române şi a interesului pentru aceasta pe pieţele culturale internaţionale, prin facilitarea accesului la creaţii româneşti reprezentative; atragerea publicului prin valoarea şi relevanţa culturală/artistică a proiectului; susţinerea parteneriatelor dintre operatorii culturali români şi străini, pe de-o parte, şi organizaţiile culturale internaţionale, pe de altă parte; reliefarea unor teme culturale de actualitate, specifice anului cultural 2023. Proiectele realizate în parteneriat cu ICR nu sunt eligibile, acestea făcând obiectul altor programe şi priorităţi ale ICR.

Acordarea finanţărilor nerambursabile prin programul Cantemir se realizează pe bază de selecţie de oferte culturale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 51 din 11 august 1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 83/2022 şi în concordanţă cu prevederile regulamentului Programului. Finanţarea nerambursabilă se acordă în lei, prin virament bancar, numai în condiţiile existenţei unor surse de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finanţării, în procent de minimum 10% din valoarea proiectului.

Pentru a fi considerat partener al beneficiarului finanţării, un operator cultural trebuie să aibă sediul social legal în ţara de desfăşurare a proiectului, să participe la realizarea activităţilor propuse şi să semneze declaraţia de parteneriat. Furnizarea contra cost a unor produse sau servicii necesare proiectului nu poate fi considerată activitate de parteneriat.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...