G4Media.ro

Instalații de recoltare a cerealelor din portul ucrainean Nikolaev, afectate de atacurile…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Instalații de recoltare a cerealelor din portul ucrainean Nikolaev, afectate de atacurile rusești cu rachete / Distrugerile se adaugă la pagubele alimentare provocate de invazia rusă în Ucraina

Infrastructura deținută de doi mari comercianți agricoli a fost avariată în atacurile rusești la unul dintre cele mai mari porturi de manipulare a recoltelor din Ucraina, adăugându-se la pierderile tot mai mari suferite de sectorul său agricol, relatează Bloomberg.

Loviturile cu rachete asupra orașului portuar ucrainean Nikolaev au avariat miercuri un terminal deținut de trader-ul agricol Viterra, iar locul este în flăcări, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Bunge Ltd. a transmis, de asemenea, că una dintre instalațiile sale a fost lovită și că o brigadă de salvare a orașului se află la fața locului.

Atacurile au avut loc chiar în timp ce delegații din Turcia și Rusia au anunțat că au avut o întâlnire „pozitivă” la Moscova cu privire la ieșirea navelor încărcate cu cereale din Ucraina, a raportat anterior agenția de stat turcă Anadolu.

Nikolaev reprezintă în mod normal aproximativ un sfert din transporturile de cereale ale țării, iar daunele de acolo ar putea face mai dificilă reluarea comerțului maritim, care a fost în mare parte oprit de la începutul invaziei.

„Chiar dacă s-ar ajunge astăzi la un acord, ar putea dura luni de zile pentru a se realiza o trecere sigură”, au declarat miercuri analiștii Rabobank într-o notă trimisă prin e-mail. „O revenire la normalitatea exporturilor ucrainene nu este în prezent vizibilă”.

Terminalul Viterra poate exporta până la 1,5 milioane de tone de ulei vegetal pe an, a declarat compania atunci când a finalizat achiziția în 2020. Un jucător important în domeniul cerealelor și al altor produse agricole, Viterra este deținută în proporție de 50% de Glencore Plc, cel mai mare trader de mărfuri din lume.

Bunge nu a precizat ce culturi tratează unitatea sa din Nikolaev, dar a spus că fabrica a fost închisă de la invazia din 24 februarie.

Principalul terminal de cereale al Bunge a fost achiziționat în 2011 și include o uzină de procesare a semințelor oleaginoase, operațiuni de depozitare a cerealelor și de încărcare pentru export. Capacitatea totală de depozitare este de aproximativ 150.000 de tone în port, iar capacitatea de transbordare este de aproximativ 3 milioane de tone pe an, în principal de soia, floarea-soarelui și grâu, potrivit site-ului Elevatorist.

Deteriorarea infrastructurii riscă să prelungească pierderea livrărilor agricole ale Ucrainei pe piețele globale, ceea ce a accelerat inflația mondială a alimentelor în acest an. Forțele rusești au tras cel puțin șapte rachete care au lovit miercuri sudul orașului Nikolaev, a declarat guvernatorul regional Vitaliy Kim pe Telegram. Cotația grâului pe bursa de la Chicago a crescut cu până la 3,2% în urma atacului, înainte de a diminua câștigul pentru a se tranzacționa cu 2% mai mult.

Industria agricolă ucraineană a suferit pagube de 4,3 miliarde de dolari în ceea ce privește terenurile, utilajele și animalele din cauza invaziei Rusiei, estimează Școala de Economie din Kiev. Guvernul ucrainean estimează că o cincime din silozurile de cereale au fost avariate sau au fost pierdute pe teritoriul ocupat de forțele rusești, iar exporturile blocate îi lasă pe agricultori în criză de spații de depozitare, în condițiile în care recolta este în curs de desfășurare.

În ultimele luni, un alt complex de cereale și îngrășăminte a fost lovit în portul Nikolaev, un depozit de pui congelați a fost bombardat și un complex de ascensoare a fost distrus în regiunea Luhansk.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Hey postacule, cum este sa trăiești un paradox? Acum 3 zile te-au pus șefii tai rsui de la hAUR, sa mănânci 💩 cum ca criza alimentara este provocata de sancțiunile UE, iar acum aplauzi ca șefii tai trag cu rachete și distrug sistemele de recoltare de cereale 😂😂

    Ori ești pr0st de bubui ori baga ăștia de la AUR droguri în tine de numai înțelegi nimic 😂😂😂😂