G4Media.ro

Inițiativă PNL: Clădirile publice, piețele, târgurile, gările și autogările să fie dotate…

Inițiativă PNL: Clădirile publice, piețele, târgurile, gările și autogările să fie dotate obligatoriu cu parcări pentru biciclete

Mai mulți parlamentari PNL au depus la Parlament o inițiativă legislativă care prevede obligativitatea dotării tuturor clădirilor publice sau de utilitate publică, a piețelor, târgurilor, gărilor și autogărilor cu parcări metalice pentru biciclete.

Potrivit proiectului:

  • ”Clădirile publice sau de utilitate publică, piețele agroalimentare, târgurile, autogările și stațiile de cale ferată ce deservesc trafic de călători vor fi dotate cu structuri metalice care să permită parcarea concomitentă a minim zece biciclete, cât și montarea pe perioada staționării acestora a unor dispozitive antifurt”
  • ”Costurile necesare realizării dotărilor și ale autorizaților prevăzute de lege se suportă din bugetele autorităților administrației publice centrale sau locale și din sursele proprii ale persoanelor juridice cu capital privat sau de stat, după caz”
  • ”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei încălcarea dispozițiilor”

Inițiatorii proiectului legislativ își motivează demersul invocând o rezoluție a Parlamentului European care încurajează statele membre și orașele europene ”să permită combinarea facilă a soluțiilor de transport, precum transportul colectiv, transportul în comun, deplasările cu bicicleta și serviciile de închiriere”, cât și să ”promoveze, atunci când este posibil, transportul cu bicicleta, inclusiv prin stabilirea unor obiective ambițioase pentru 2030 privind ratele de utilizare a bicicletei și prin asigurarea unor condiții mai bune pentru persoanele care se deplasează pe jos sau pe bicicletă”.

De asemenea, în expunerea de motive este prezentat și un punct de vedere al Comitetului regiunilor, potrivit căruia există dovezi științifice solide că investițiile în infrastructura pentru biciclete aduc un raport cost/beneficiu pe mai multe planuri, precum crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea sănătății publice și evitarea producerii ambuteiajelor.

Inițiativa legislativă va intra în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Citește integral:

Image by Free-Photos from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bun, da piste ptr biciclete ? Nici o initiativa leslativa? Degeaba ai ” locuri de parcare ” ptr biciclete daca in trafic te simti un tolerat de majoritatea soferilor, pentru ca nu ai particica aia din carosabile destinata / marcata ptr bicivlisti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.