G4Media.ro

Îngrijorări crescute față de libertatea presei în Slovenia / Grupul Renew propune…

Sursa foto: Pexels

Îngrijorări crescute față de libertatea presei în Slovenia / Grupul Renew propune ca situația să fie dezbătută în Parlamentul European, odată cu discuția despre încercările de a reduce la tăcere jurnalismul independent în Ungaria și Polonia

Grupul politic Renew Europe din Parlamentul European propune ca dezbaterea programată deja în sesiunea plenară din martie despre atacurile la adresa libertății presei în Ungaria și Polonia să fie extinsă și la situația din Slovenia, pe care o consideră îngrijorătoare. Slovenia urmează să preia Președinția prin rotație a Consiliului UE, începând cu luna iulie.

„Acțiunile guvernului de a contesta libertatea fundamentală a presei și încercările de politizare a instituțiilor democratice cheie trebuie să înceteze. Aceste abuzuri sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât Slovenia va deține în curând Președinția Consiliului UE și, ca atare, va fi de așteptat să promoveze agenda și valorile Uniunii „, a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului Renew.

Grupul politic cere garanții din partea autorităților slovene că doresc și sunt capabile să apere valorile UE în timpul Președinției, una dintre acestea fiind libertatea presei.

„Nici un obstacol în calea acestei libertăți nu poate fi tolerat. Facem apel la autoritățile slovene să-și revină”, reclamă Renew Europe într-o poziționare publică în care susține că libertatea presei nu este negociabilă.

Europarlamentarul Irena Joveva, reprezenranta delegației slovene din Renew Europe, afirmă că amenințările la adresa libertății presei îmbracă mai multe forme.

„O campanie coordonată a guvernului sloven prin abuzuri verbale împotriva jurnaliștilor, o presiune constantă exprimată prin modificări propuse la legile mass-media și șantajarea agenției de presă slovene cu oprirea finanțarea de stat au avut un efect devastator asupra libertății mass-media din Slovenia. Guvernul Janez Janša trebuie să oprească imediat orice acțiune împotriva mass-media independente și să respecte legea”, a declarat Irena Joveva.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. Ce folos ca avem presa libera daca e in subordinea infractorilor.

 2. Presa (maintream) libera este un oximoron.

 3. Se apropie presedentia slovena a UE.
  Neoamarxistii au intrat in panica, si au declansat o campanie de discreditare la nivel european.
  Jansa a invitat public o delegatie a Comisiei Europene sa se documenteze direct in Slovenia. Poate va merge si tampita de Jourova.
  Acest articol e parte din acea campanie de discreditare. Reteaua e vasta.
  Publicati?