G4Media.ro

Îngrijiri paliative și monitorizarea permanentă a funcțiilor vitale, în regim de terapie…

Îngrijiri paliative și monitorizarea permanentă a funcțiilor vitale, în regim de terapie intensivă, la Spitalul Sfântul Sava (P)

Îngrijirile paliative vizează pacienții care se confruntă cu boli cronice progresive sau incurabile, ce reprezintă un risc pentru viață. În această categorie de patologii se înscriu  cancerul, bolile avansate de inimă, insuficiența renală, ori afecțiuni grave precum accidentul vascular cerebral, demența, boala Parkinson. 

O persoană aflată într-o fază avansată, terminală, a bolii are nevoi speciale, ce nu pot fi acoperite de îngrijirea la domiciliu. Dacă este internată într-o secție de îngrijiri paliative a unui spital specializat, pacienților li se asigură asistență și monitorizare permanentă, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

”Îngrijirea paliativă îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora, prin prevenirea și alinarea suferinței, prin evaluarea atentă a bolii și tratamentul adecvat al durerii și al altor probleme de natură fizică, psiho-socială și spirituală. Această ramură a medicinei este una specializată, se asigură în spitale autorizate pentru astfel de îngrijiri specifice și implică echipe interdisciplinare de medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi, terapeuți, preoți etc., cu calificări superioare în acest domeniu”, explică psihologul Alina ION, fondatoare și manager al Spitalului Sfântul Sava, specializat în recuperare medicală și îngrijiri paliative.

Alina Ion, fondator și manager al Spitalului de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava
Alina Ion, fondator și manager al Spitalului de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava

Fondatoarea celui mai mare spital de recuperare medicală și îngrijiri paliative din România, Alina Ion, își exprimă regretul că ”din păcate, în România, nu există un program național care să acopere această necesitate. Cei mai mulți dintre pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative au nevoie și de cineva care să-i țină de mână în ultimele ore de viață, iar acest lucru nu poate fi posibil în spitalele publice din cauza suprasolicitării personalului medical subdimensionat. Sunt puține centre specializate în îngrijirea paliativă, care să corespundă așteptărilor pacienților cu boli grave și, mai ales, familiilor acestora. Spitalul Sfântul Sava pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative este unul dintre aceste centre de excelență, în care condițiile de internare și îngrijirea pacienților sunt la standarde superlative”.

Psiholog de profesie, cu o îndelungată experiență în îngrijirea pacienților la domiciliu, Alina Ion ne-a explicat că îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice progresive nu este un lux, ci o necesitate. ”Pacienții trebuie să fie tratați în așa fel încât să nu le fie afectată demnitatea, chiar dacă se află într-o fază terminală a bolii. Îngrijirea paliativă integrează tot ce înseamnă îngrijire medicală de bună calitate, pusă în slujba atenuării, atât cât este posibil, a suferințelor fizice și psihice, păstrării demnității pacientului pe tot parcursul bolii si comunicarii sincere dintre medici, pacienți și rudele pacienților. Îngrijirea paliativă presupune o ameliorare a oricăror simptome care ar putea provoca incomodități pacientului. Așadar, acest tip de îngrijire atenuează durerea, dificultățile de respirație, tusea, greața, constipațiile, balonările, diareea. Este orientată spre îmbunatățirea și păstrarea igienei, inclusiv a celei orale. Are drept scop ameliorarea problemelor de nutriție, cum ar fi anorexia, cachexia, a oboselii și, desigur, ameliorarea stării psihice”.

În Spitalul Sfântul Sava există psihologi care se ocupă constant de pacienți și care fac tot posibilul ca simptomele psihice precum anxietatea, depresia, frica de durere sau de moarte să fie cât mai mult atenuate. Aceștia acordă importanță majoră, în egală măsură, pacienților și familiei pacienților.

Când vine vorba de oamenii dragi, este dificil să decizi să apelezi la un spital de medicină paliativă. Există temerea ca bolnavul, cunoscuții acestuia, să considere că, astfel, persoana suferindă este îndepărtată de un mediu confortabil, familial, în care să simtă căldura sufletească a apropiaților, în ultima parte a vieții. Însă îngrijirea persoanelor aflate în faze terminale ale unor boli incurabile necesită o atenție deosebită și specializare medicală, ce nu pot fi acordate de familii, oricât de mare ar fi efortul pe care l-ar depune, fie nemijlocit, fie cu ajutorul unor persoane angajate special pentru asemenea operațiuni, dar fără pregătire medicală. 

Bolnavii aflați în faze terminale au nevoie de aplicarea unor tratamente medicale care să le reducă durerea. Acestea sunt adesea injectabile sau perfuzabile și nu pot fi acordate decât de cadre medicale, care se pot deplasa la domiciliu, dar contra cost, iar îngrijirea nu este permanentă. Este nevoie de curățarea unor răni sau plăgi și tratarea acestora, care presupun și o atenție deosebită, dar și pregătire specifică. Pe lângă administrarea medicației intravenoase, perfuzii endovenoase, pacienții necesită manevre terapeutice pentru evitarea escarelor și a complicațiilor vasculare sau pulmonare. Este necesară montarea și demontarea  de sonde urinare sau nazo-gastrice, oxigenoterapia, monitorizarea paramentrilor vitali 24 de ore și 7 zile din 7 și multe alte proceduri ce nu pot fi asigurate decât în centre medicale specializate.  Este nevoie, de asemenea, de supraveghere permanentă și de crearea unor condiții care să le îmbunătățească starea. Așadar, iată de ce un spital paliativ bun este soluția optimă, asigurând inclusiv facilitarea comunicării dintre rude și pacient”, explică managerul Spitalului Sfântul Sava.

Spitalul Sfântul Sava pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative acordă peste 30 de servicii medicale de paliație în pachetul de bază, împreună cu o serie întreagă de alte proceduri specifice. De curând, spitalul a deschis o secție de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale ale pacienților, în regim similar ATI, cu supraveghere 24 de ore din 24, inclusiv prin monitorizare video, iar oxigenul medical este accesibil fiecărui pat din toate saloanele de internare.

În condiții excelente, Spitalul Sfântul Sava asigură căldura sufletească atât de rar întâlnită în sistemul medical public. În camere cu 2 și 3 paturi, cu toată aparatura necesară, de ultimă generație și cu medici specializați în multiple afecțiuni, administrare medicație, îngrijire stoma, gastro-stoma, ileostoma, traheostoma, sondă urinară, recuperare respiratorie etc., se asigură îmbunătățirea vieții bolnavilor aflați în faze terminale ale bolilor incurabile, dar și pentru pacienții care au nevoie de recuperare medicală urmare a diverselor afecțiuni, dintre cele mai grave.

Spitalul Sfântul Sava are 118 paturi avizate pentru recuperare medicală și îngrijiri paliative, deservite de peste 180 de medici, asistenți, fizioterapeuți, kinetoterapeuți, infirmieri. Specialiștii fiind atât de numeroși raportat la numărul de paturi, atenția acordată fiecărui pacient este specială. De aceea și rezultatele Spitalului Sfântul Sava sunt superlative în recuperarea medicală pentru cele mai complexe afecțiuni.

Centrul medical a fost construit de la zero în urmă cu trei ani. Se află în imediata vecinătate a pădurii Pustnicul, în comuna Pantelimon, str. Cozieni nr 2, drumul spre Mânăstirea Pasărea.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/ 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează