G4Media.ro

Infractorii condamnați pentru luare sau dare de mită și pentru trafic de…

Infractorii condamnați pentru luare sau dare de mită și pentru trafic de influență nu vor beneficia de pensie specială – lege adoptată de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, proiectul de lege care prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic şi consular, judecătorii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curţii de Conturi, condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea mai multor acte normative, în sensul instituirii unor prevederi potrivit cărora persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie să nu beneficieze de pensie de serviciu.

„Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Codul penal (luarea de mită, darea de mită, traficul de influență), dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, prevede textul adoptat.

De asemenea, „nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”.

Camera Deputaţilor este for decizional.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. In sfarsit! De mult timp era necesara.
  Cine e initiatorul?

 2. interesant. o sa reduca destul de mult numarul beneficiarilor. ia ganditi-va cati corupti sunt condamnati deja dintre fostii parlamentari.

  • cati? 2-3?%? o picatura in ocean. si in conditiile in care legile justitiei sunt masacrate si scapa pe banda rulanta toata chestia e o mare TEAPA.

  • E buna legea, cum sa nu fie buna, dar din nefericire, ca orice lege, nu se aplica retroactiv. Adica toti cei care deja su pensia se serviciu, raman cu ea chiar daca au fost condamnati…

  • n-ai inteles. in loc sa faca altceva sau sa faca SI altceva (pe langa legea asta) ca sa mai opreasca din banii cheltuiti pe pensiile speciale, vor da legea asta, care se aplica cui va fi cazul (dar au ei grija sa nu fie multi) si se vor opune la orice va inseamna taiere din pensii speciale pe motiv ca deja au luat masuri. de asta ziceam ca e teapa, ca e de fapt motiv sa se faca ca au taiat pensiile speciale.

   si nu vad de ce ar fi retroactiva daca se aplica si celor deja condamnati. retroactiva dupa mine, in cazul asta, ar insemna ca cei ce au fost gasiti vinovati sa dea si banii inapoi din urma. ori nici vorba de asa ceva. pur si simplu, daca la urmatoarea luna cand se da pensia se constata ca tu esti condamnat sau ai fost pt ce zice legea, nu mai primesti pensia. nu vad nimic retroactiv aici.

 3. De ce nu infractorii in general? Unii sunt mai speciali?

 4. Daca Parlamentul nu le ridica imunitatea, degeaba da legi ca nu pot fi condamnati.

 5. Vai, da’mi se pare discriminatorie prevederea.
  Adica de ce infractorii necondamnati sa beneficieze de pensie speciala si aia condamnati nu, de ce?

 6. Nu știu cat de corecta este stirea deoarece politistii si militarii au o pensie de serviciu, nu una suplimentara si speciala in plus la cea de serviciu. Practic lasi fara niciun venit o asemenea persoana ceea ce e discriminatoriu. Una e sa tai o pensie pe care o lua suplimentar fata de cea de serviciu, una e sa i tai pensia de serviciu care este singurul venit la pensionare.

 7. Oricum, pensiile speciale spala doar o parte din veniturile ilicite.

 8. cred ca nu ati fost atenti la stire, parlamentarii sunt exclusi de la prevederile noii legi, sau sunteti chiori?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.