G4Media.ro

Inflația în Turcia atinge un nou maxim de 83,45% în septembrie

Sursa foto; Twitter/ Turkish Presidency

Inflația în Turcia atinge un nou maxim de 83,45% în septembrie

Inflația din Turcia a crescut la 83,4% în septembrie, în ritm anual, după ce în august a depășit 80,21%, potrivit datelor oficiale publicate luni și citate de BFM TV. Creșterea bruscă a prețurilor de consum este rezultatul prăbușirii continue a lirei turcești și a unei noi reduceri a ratei dobânzii cheie de la 13% la 12%, anunțată săptămâna trecută de banca centrală.

Moneda turcească, care a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa de la începutul anului, se tranzacționa luni dimineață la 18,56 lire turcești pentru un dolar. Grupul de cercetare a inflației (Enag), format din economiști turci independenți care realizează propriile estimări, a declarat luni că inflația a depășit 186% în ritm anual, potrivit propriilor calcule, cu o creștere de 5,30% în septembrie.

Aproape jumătate dintre muncitori au salariul minim

Creșterea prețurilor de consum este un subiect fierbinte în Turcia, cu mai puțin de nouă luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale. Pentru mulți turci, creșterile de prețuri devin greu de suportat: 48% dintre angajați primesc salariul minim, care se ridică la 5.500 de lire turcești, adică mai puțin de 330 de dolari.

Președintele Erdogan, care spune că preferă creșterea economică și exporturile în detrimentul stabilității prețurilor, promite în mod regulat că Turcia va „depăși” problema inflației după Anul Nou. Dar, vorbind la un forum economic săptămâna trecută, șeful statului a declarat că „dușmanul sunt ratele dobânzilor” și a promis că le va reduce în continuare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Au mai redus nitel dobanda, nu era si normal?
    Economie stil Erdogan!
    Urmam noi cu economia in stil alegeri 2024.

  2. Cu asa presedinte, cine mai are nevoie de dusmani? 🤣

  3. Pana la 1000% mai e…Oricum turistii rusnaci sunt dominanti in tara dictatorului cu doua fete.