G4Media.ro

Inflația în SUA încetinește în octombrie la 3,0% în ritm anual (indicele…

Foto: Wikipedia

Inflația în SUA încetinește în octombrie la 3,0% în ritm anual (indicele PCE, favorizat de Fed)

Pe parcursul unei luni, prețurile au rămas stabile în noiembrie, după ce în luna precedentă crescuseră cu 0,4%, în condițiile în care analiștii prognozau o creștere ușoară de 0,1%, conform consensului Briefing.com, potrivit agenției AFP.

Această măsură a inflației evoluează în aceeași direcție ca un alt indice, IPC, care a fost publicat la începutul lunii și care este utilizat pentru indexarea pensiilor americane.

IPC a încetinit în octombrie la 3,2% în ritm anual, de la 3,7% în septembrie, datorită în special scăderii prețului benzinei la pompă. În decurs de o lună, indicele IPC a scăzut, de asemenea, la zero, cu prețuri identice cu cele din septembrie.

Și chiar și așa-numita inflație de bază, care exclude alimentele și energia și care a dus la creșterea prețurilor timp de luni de zile, a scăzut în octombrie. Aceasta a scăzut la 0,2% pe lună și la 3,5% pe an.

Pentru a încetini inflația, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat treptat ratele dobânzilor începând din martie 2022. Acest lucru face ca accesul la credite să fie mai scump pentru gospodării și întreprinderi, încurajându-le să consume sau să investească mai puțin.

Într-adevăr, cheltuielile gospodăriilor au încetinit brusc în octombrie, crescând cu doar 0,2%, față de 0,7% în luna precedentă. Veniturile acestora au crescut cu doar 0,2% în octombrie, față de 0,4% în septembrie.

„Ușoara creștere a cheltuielilor de consum în octombrie (…) confirmă că creșterea reală a consumului este pe cale să încetinească în trimestrul al patrulea”, a comentat într-o notă Michael Pearce, economist la Oxford Economics.

Aceste cifre, publicate cu două săptămâni înainte de următoarea reuniune a Rezervei Federale americane (Fed), ar trebui să cântărească în favoarea menținerii ratelor dobânzilor la nivelul actual.

Încetinirea economică

Cu toate acestea, inflația rămâne peste ținta de 2,0%.

„Ne așteptăm la continuarea progresului constant al inflației din sectorul serviciilor în cursul anului viitor pentru a aduce inflația de bază sub 2,5% până la sfârșitul anului viitor, ceea ce credem că va permite Fed să înceapă să reducă ratele”, anticipează Michael Pearce.

Acest lucru va presupune o încetinire economică așteptată începând cu trimestrul al patrulea al acestui an, după ce în timpul verii creșterea a fost încă foarte viguroasă.

„Creșterea ar trebui să încetinească, dar să rămână pozitivă, iar inflația ar trebui să încetinească și mai mult, ceea ce reprezintă o evoluție pozitivă pentru oficialii Fed”, a comentat Rubeela Farooqi, economist șef la HFE.

În opinia sa, „următoarea mișcare a Fed va fi o reducere a ratei dobânzii, probabil până la jumătatea anului viitor”.

Ratele Fed se situează între 5,25% și 5,50% din iulie.

Fed le-a lăsat la acest nivel în cadrul ședințelor de politică monetară din septembrie și noiembrie, pentru a nu greva prea mult asupra activității economice, întrucât efectele depline ale majorărilor de rate au nevoie de timp pentru a fi resimțite în economia reală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...