G4Media.ro

Inflația în Franța: Un ministru amenință că va introduce o „taxă” suplimentară…

Inflația în Franța: Un ministru amenință că va introduce o „taxă” suplimentară pentru a forța producătorii să reducă prețurile

Potrivit primei estimări Insee publicate miercuri, inflația în Franța a încetinit puternic în luna mai, la 5,1% în ritm anual, după ce a ajuns la 5,9% în aprilie și la peste 6% la începutul anului. Această ameliorare se pare că se datorează „încetinirii pe parcursul unui an a prețurilor la energie (…) pentru bunuri manufacturate și servicii”, precum și a prețurilor la alimente, care au crescut cu 14,1% pe parcursul unui an în mai, după ce au crescut cu 15% în aprilie, scrie Le Figaro.

„Întotdeauna am spus că la intrarea în vară vom vedea o încetinire a inflației, și iată că a început să încetinească”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, în această dimineață, la France Inter. „Există o serie de prețuri care vor începe să scadă”, a promis el. Produsele alimentare sunt în vizorul Bercy. În timp ce prețurile materiilor prime, cum ar fi grâul, continuă să scadă, repercusiunile pe rafturi întârzie să se facă simțite. „Trebuie să accelerăm reducerea prețurilor la alimente”, a declarat Bruno Le Maire.

Angajamente nerespectate

Potrivit ministrului, „distribuitorii și-au respectat promisiunea”, acceptând să introducă „trimestrul de inflație”. De asemenea, supermarketurile au fost de acord să prelungească măsura și după 1 iunie. Acum este rândul producătorilor să facă un efort. Pe 17 mai, cele mai mari 75 de grupuri agroalimentare, reprezentate de Ilec și Ania, au fost primite la Bercy. În prezența ministrului economiei, aceștia s-au angajat să redeschidă negocierile comerciale cu distribuitorii, având în vedere scăderea prețurilor materiilor prime.

Dar, potrivit lui Bruno Le Maire, un anumit număr de companii nu au intrat în joc. Acum, termenul limită stabilit de Bercy – „începutul lunii iunie” – se apropie. Prin urmare, pentru prima dată, ministrul a explicat sancțiunile care vor fi impuse companiilor care nu respectă termenul limită. „Fie producătorii își respectă angajamentele, fie voi folosi instrumentul fiscal pentru a rambursa ceea ce datorează consumatorilor”, a spus el. Mai exact, aceasta va consta în „taxarea companiilor agroalimentare foarte mari”, după cum a spus ministrul. Scopul pedepsei: „să recupereze marjele producătorilor și să le returneze consumatorilor”.

Cu toate acestea, contururile acestei săbii a lui Damocles rămân foarte vagi. Cine va fi vizat de această taxă? Doar marile grupuri alimentare sau toți producătorii recalcitranți? Pot „marjele industriale” să servească în mod rezonabil drept bază pentru această taxă, așa cum pare să dorească Bruno Le Maire? „Nu vom intra în detalii”, spune Ministerul Economiei, recunoscând că este vorba de o „armă de ultimă instanță”. Nu este sigur că acest avertisment îi va face să tremure pe cei din agrobusiness.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si daca in schimb, cresc pretul ca sa acopere taxa? Ca e piata libera in Franta. Nu comunism. Acolo dicteaza statul cat trebuie sa fie pretul, cat sa se produca, ce,de catre cine, cand si asa mai departe.

    • La un moment dat intri in colaps, daca tot cresti preturile , pentru ca nu mai vinzi si inchizi .

  2. Luam de la Lidl un cascaval afumat de 350 de grame care costa inainte de razboi 10 lei fix. In timp tot a crescut pretul pana a ajuns 15,99 lei !!!!!!! Gazul si motorina au scazut la niveluri de dinainte de razboi, cand cascavalului era 10 lei. A scazut macar 50 de bani? BINEINTELES CA NU ! Asta nu esta altceva decat NESIMTIRE, singura modalitate de a-i pedepsi cumva pe astia, este sa nu mai cumperi, sa le putrezeasca marfa in galantar!