G4Media.ro

Inflația a urcat la 15,6% în Polonia în luna iunie, cea mai…

Sursa: Notesfrompoland.com

Inflația a urcat la 15,6% în Polonia în luna iunie, cea mai mare cifră din ultimii 25 de ani / Creșterile au fost determinate în special de prețurile la carburanți, mai mari cu 9, 4% de la o lună la alta și cu 46,7% de la un an la altul

Inflația a ajuns în Polonia la 15,6% în iunie, cea mai mare cifră din ultimii 25 de ani, potrivit estimărilor inițiale ale agenției de stat Statistics Poland (GUS). Polonia se confruntă de anul trecut cu una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din Uniunea Europeană, care s-a accelerat pe fondul războiului Rusiei în Ucraina. relatează site-ul notesfrompoland.com

Creșterile au fost determinate în special de prețurile la carburanți (care în iunie au crescut cu 9,4% de la o lună la alta și cu 46,7% de la un an la altul) și la energie (cu 3% de la o lună la alta și cu 35,3% de la un an la altul), notează serviciul de presă Onet. Costurile cu alimentele și băuturile au crescut cu 0,7% de la o lună la alta și cu 14,1% de la an la an.

Cifra din iunie vine după o creștere anuală de 13,9% înregistrată în luna mai de GUS. Eurostat, care folosește o metodologie diferită, a estimat cifra din mai pentru Polonia la 12,8%, a șasea cea mai mare cifră din UE și peste cea de 8,8% pentru întregul bloc comunitar.

În 2021, Polonia a înregistrat cel mai ridicat nivel al inflației din UE, alături de Ungaria. Eurostat a prognozat, de asemenea, (înainte de războiul din Ucraina) că va avea din nou cea mai mare cifră în 2022.

Piotr Bielski, director al departamentului de analiză economică de la Santander Bank, a declarat pentru Business Insider Polska că inflația ar trebui să atingă acum un vârf de aproximativ 16% în această vară, înainte de a scădea mai târziu în cursul anului și de a crește din nou la începutul anului 2023. El preconizează o inflație medie de 13% în acest an, urmată de 10% în 2023.

„Inflația de bază are încă un impuls puternic, dar, în opinia noastră, ar trebui să înceapă să încetinească în câteva luni, din cauza unei răciri semnificative a economiei și a cererii de consum”, a spus Bielski. „Ne așteptăm la o recesiune tehnică în Polonia în a doua jumătate a anului 2022, ceea ce va avea un efect de răcire asupra dinamicii salariilor și prețurilor.”

Inflația de bază – o măsură care exclude elementele cu prețuri mai volatile, cum ar fi alimentele, combustibilii și energia – s-a situat la 9,2% în Polonia în luna iunie, notează analiștii de la mBank.

Guvernul polonez și șeful băncii centrale s-au confruntat cu critici din partea opoziției din cauza creșterii prețurilor. Cu toate acestea, autoritățile au răspuns susținând că situația este cauzată de acțiunile Rusiei în Ucraina, catalogând-o drept „Putinflație”.

Banca centrală a reacționat la inflația galopantă prin faptul că în toamna anului trecut a început o serie de creșteri ale ratelor dobânzilor. Rata sa de referință a fost majorată la începutul acestei luni cu încă 75 de puncte de bază, ajungând la 6%.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. polonia nu se conformeaza deciziilor din ue si nu va primi nici un forint ca sa inceapa dezvoltarea .ungaria nu mai conteza in acest joc doar romania este bine infipta in teren .