G4Media.ro

Indicele de modernitate a României a crescut cu 9 puncte în 25…

Indicele de modernitate a României a crescut cu 9 puncte în 25 de ani – studiu al Universității Babeș-Bolyai. Daniel David: Vrei să modernizezi România? Promovează valorile vestice în curriculumul școlii. Învață-i pe copii să aprecieze autonomia, să nu accepte pe scară largă pedepse

Indicele de Modernitate a României a crescut cu 9 puncte în 25 de ani, iar avansul cel mai mare în modernizarea țării este adus de generația copiilor născuți în 2000. Asta înseamnă că România se modernizează, dacă ne uităm la cât de emancipați se proiectează românii, la satisfacția în viață, la gradul de încredere pe care oamenii îl au unii în ceilalți și la indicatorul indulgență. Concluzia aparține unui studiu realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și a fost publicată astăzi, 26 noiembrie. 

Contactat de Edupedu.ro, Daniel David, rectorul UBB și coordonatorul studiului, a declarat că “nu suntem în zona țărilor vestice, dar cu toate astea, prin faptul că indicatorul a crescut, el deja forțează instituțiile sociale pe care le avem”. Acesta a precizat că “România modernă nu e încă majoritară”, dar că avem o ciocnire “nu numai între părinți și profesori – părinții văzuți ca exponenți ai modernității și profesorii ca venind din România veche, ci și un clash între părinți cu profil autoritar și profesori moderni. Un clash între părinți moderni și părinți din România veche. Apoi vine și clash-ul cu instituțiile. Deci în această luptă cu ingrediente diferite, actorii nu reușesc să aibă o paradigmă comună pentru a dezvolta educația, fiecare trage după modelul propriu”.

Indicele de Modernitate a României (IMR) a ajuns la 48 pe o scală de 100 de puncte, arată studiul realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în cadrul proiectului PCCF-UEFISCDI. Potrivit cercetării, între anii 1993 și 2018 se observă o creștere cu 9 puncte a Indicelui de Modernitate a României (IMR): de la 39 la 48, pe o scală de 100 puncte.

Pe vârstă/generații, Indicele de Modernitate a României este următorul:

  • 39 la românii născuți în 1960 (din Generația Baby Boomers),
  • 44 la cei născuți în 1980 (trecerea de la Generația X la Generația Y/Millennials)
  • 49 la cei născuți în 2000 (din Generația Z)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. hai sa pornim cu CEC si Posta Romana, zic

  2. Hai sa incepem prin a nu mai promova masteranda in nevasta, si nevasta in directoare la institutia din subordine.

  3. Românii vor să fie pedepsiţi, de aceea, 50% din români votează PNL şi PSD, partide comuniste.

  4. evident, am fost sabotati 🙂 ….in drumul spre rezervorul umanismului occidental si al modernismului 🙂 trebuie adoptata o directiva generala si ambigua de organizare ….iar in urma construirii unei figuri geometrice 🙂 sa rasara o generatie de aur …lipsita de ghinion 🙂

  5. Unii oengişti au înţeles că toate valorile vestice sunt bune şi că valori româneşti n-avem.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.