G4Media.ro

India prelungeşte interdicţia exporturilor de ceapă, ceea ce ar putea duce la…

Sursa foto: Pixabay

India prelungeşte interdicţia exporturilor de ceapă, ceea ce ar putea duce la creşteri ale preţurilor în ţările importatoare

Autorităţile din India au decis să prelungească, pentru o perioadă nelimitată, embargoul privind exporturile de ceapă, o decizie surprinzătoare care vine înaintea alegerilor generale şi ar urma să agraveze preţurile ridicate de pe unele pieţe externe, transmite Reuters, preluatză de Agerpres.

Introdus în luna decembrie de India, cel mai mare exportator de ceapă din lume, embargoul urma să expire la 31 martie 2024. Comercianţii locali se aşteptau ca restricţia să fie ridicată, deoarece preţurile pe piaţa internă s-au redus la mai mult de jumătate de la implementarea restricţiilor la export, iar recolta din acest sezon a adus noi livrări pe piaţă.

Cu toate acestea, guvernul de la New Delhi a provocat o surpriză când a anunţat că interdicţia exporturilor de ceapă va rămâne în vigoare până la noi ordine.

„Prelungirea este surprinzătoare şi complet inutilă, având în vedere că preţurile sunt în scădere, graţie livrărilor din noua recoltă”, a declarat un director de la o firmă de export din Mumbai, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pe unele pieţe angro din statul Maharashtra, cel mai important stat producător de ceapă din India, preţurile au scăzut până la 1.200 de rupii (14 dolari) pentru 100 de kilograme, de la 4.500 de rupii în luna decembrie a anului trecut, a precizat directorul.

Premierul Indiei, Narendra Modi, vrea să obţină cel de-al treilea mandat la următoarele alegeri care se vor derula timp de şapte săptămâni, începând cu 19 aprilie.

Ţări precum Bangladesh, Malayezia, Nepal şi Emiratele Arabe Unite se bazează pe importurile din India pentru a-şi acoperi necesarul intern de ceapă şi multe din acestea au avut probleme cu preţurile ridicate, după ce autorităţile indiene au restricţionat exporturile.

„Decizia Indiei le permite exportatorilor rivali să ceară preţuri mai mari, de vreme ce cumpărătorii nu au de ales”, a declarat un director de la o altă companie de export din Mumbai.

Publicitate electorală

Comercianţii estimează că India, care are timpi de livrări mai mici decât rivalii, cum ar fi China şi Egipt, pentru multe pieţe, acoperă mai mult de jumătate din toate importurile de ceapă ale ţărilor asiatice.

Potrivit cifrelor oficiale, în exerciţiul financiar încheiat la 31 martie 2023, India a exportat o cantitate record de 2,5 milioane de tone de ceapă.

Roşiile şi ceapa sunt subiecte atât de importante în cea mai populată ţară din lume, încât o creştere a preţurilor poate declanşa proteste. Unele partide politice aflate la putere în India au pierdut alegerile, pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, legumă esenţială în alimentaţia de zi cu zi, la fel ca şi roşiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...