G4Media.ro

Indecizia lui Putin demonstrează dorința acestuia de a evita riscurile (ISW)

sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Indecizia lui Putin demonstrează dorința acestuia de a evita riscurile (ISW)

Institutul american pentru studiul războiului se concentrează, în ultima sa actualizare, asupra abordării prudente a lui Vladimir Putin de a lua o decizie în războiul Rusiei împotriva Ucrainei după ce a început invazia, potrivit BBC.

Indecizia lui Putin demonstrează dorința sa de a evita pașii riscanți care i-ar putea amenința domnia sau ar putea duce la o escaladare internațională, chiar dacă obiectivul său maximalist și nerealist – cucerirea completă a Ucrainei – necesită decizii riscante pentru a avea vreo șansă de reușită, spun experții ISW.

Putin a ignorat în mod constant, a întârziat sau a implementat doar parțial soluțiile practice necesare pentru invazie.

Posibil ca Putin să se fi bazat pe presupunerea eronată că forțele rusești ar putea forța Kievul să capituleze fără pierderi militare semnificative și a considerat o invazie rusă ca fiind un risc limitat și acceptabil.

 


Ce anume văd experții ISW ca fiind manifestări ale indeciziei președintelui rus?

 • Putin a fost reticent în a ordona mobilizarea completă după capturarea costisitoare a Severodonețk și Lisiceansk în iunie-iulie 2022 și mai multe ofensive eșuate care au epuizat o mare parte din forțele militare convenționale ale Rusiei.
 • Putin a ignorat apelurile repetate ale naționaliștilor ruși din mai 2022 de a mobiliza rezerviștii, de a declara război Ucrainei, de a impune legea marțială în Rusia și de a moderniza sistemul de recrutare.
 • Putin s-a temut probabil de o reacție publică și, în schimb, a folosit miliții neregulate relativ ineficiente în Ucraina.
 • Putin a încercat să păstreze aparența unui război limitat, astfel încât o mare parte a societății rusești să rămână neinformați cu privire la amploarea și costul războiului Rusiei în Ucraina.
 • De la începutul invaziei și până la jumătatea lunii decembrie, Putin a apărut rareori public pentru a comenta ostilitățile.
 • Putin nu a încercat să reducă la tăcere marele grup de militari ruși și bloggeri ultranaționaliști și personalități publice care îi susțineau obiectivele militare, dar a început să critice acțiunile militare indecise ale Rusiei.
 • Putin ar fi putut anunța o mobilizare mai mare decât cele 300.000 de trupe anunțate, dar probabil că s-a temut că acest lucru i-ar fi subminat și mai mult popularitatea în societatea rusă.
 • Putin nu a declarat în mod oficial legea marțială în afara regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, dar în schimb a instruit aceste regiuni să creeze cadrul legal necesar pentru a sprijini mobilizarea rusă.
 • Putin se bazează pe țapi ispășitori care își asumă public riscurile în locul său și care își asumă vina pentru eșecurile militare și politicile nepopulare ale Rusiei. În special, propagandiștii ruși au transferat responsabilitatea pentru retragerea trupelor din Herson și de pe malul drept al regiunii Herson către fostul comandant al forțelor armate ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Rușii nu sunt prea inteligenți. Altfel n-ar fi invadat.

  • Asta poți să o spui de 3 ori! Ce bine le ar fi fost economico-ideologic rușilor dacă n ar fi invadat! Chiar ar fi câștigat alegerile in Ucraina si România! Dar unde nu-i cap, vai de picioare!

  • Totdeauna au mizat pe forţă, nu pe inteligenţă

  • Volodea, rusii si aliatii lor au castigat alegeri si in Ucraina si in Romania si in Moldova, Geogia, Italia, Croatia, Slovenia, Cehia, Ungaria, UK, SUA si mai ales in Germania. Fara sa fie nevoie de invazii sangeroase, doar niste bani murdari.
   Iar in unele din aceste tari, partida rusa la putere e mai degraba o regula decat o exceptie.

 2. Putin e găină, frustrat şi pricăjit.
  Dacă e luat tare, se face mic într-un colţ, unde acumulează frustrare şi apoi reacţionează exagerat, distrugând totul în jurul lui.
  Genul care se dă mare şi tare când are bătăuşi în subordine, pe care îi pune să îi rezolve problemele.
  E bine că ţările NATO şi-au dat seama, până la urmă…

 3. Nu mai joaca all in Puțin?

 4. Așa se întâmplă când îți bazezi raționamentul pe ipoteze false ( e valabil și pentru ruși și pentru ISW ).

  • Nu păcălești pe nimeni, rusule. Rusia ta e o mizerie, incomparabilă cu orice altceva. Dar deh, trebuie să-ți iei rublele.

 5. Generali englezi foarte buni la teorie din birouri ca și generali de carton ai României?? Mai greu pe front în lumea reală!!

 6. Să vedem pe unde intra în Ucraina tancurile promise?? Poate cu ajutorul baloanelor din China?

  • Ca orice putinist esti geografic dezorientat. Si aia au inceput invazia acum un an la periferia Kievului si timp de un an au „avansat” pana la granita Rusiei cu Ucraina.
   Doua state Nato,Romania si Polonia au granita cu Ucraina(ar mai avea si al 3 lea stat Nato ,Ungaria dar intre timp s-a transformat in Orbanistan).

  • #bubi….stai tu aplecat și se găsește o gaura de întrare…! Deci,ești tot un haurar cu 8 clase!

 7. Mai uiti cate un „i” pe alocuri,dar in rest esti geniu militar. Englezii au participat la razboaie adevarate, bai vita putinista, in ultimii 50 de ani,rusii tai au repurtat mari victorii in Cecenia si Georgia si tot dupa ce i-au fortat prin terorism sa semneze acordurile de pace. Vezi ca deja a schimbat Putin de 4 ori conducerea militara competenta a armatei rosii in timpul operatiunii speciale de 3 zile care se desfasoara de un an.

 8. VĂD O MULȚIME DE COMENTARII IDIOATE AICI , VENITE DIN PARTEA SCLAVILOR DIN SERVICIILE ROMANEȘTI, AMERICA E BUNĂ, BAZE NATO ÎN EUROPA, SUPERB, EUROPA DACĂ VREA SĂ SE APERE SĂ-ȘI FACĂ ARMATĂ UE, NU NORD ATLANTICĂ, SĂ COMANDE AMERICANII PESTE TOT. STAȚI CUMINȚI ȘI RUMEGAȚI BINE ,CONFLICTUL ACESTA ESTE O MASCARADĂ AMERICANO-UCRAINIANĂ, AU ÎNCERCAT SĂ DEA FOC EUROPEI AMERICANI, DAR VEDEM CU TOȚI CĂ PUTIN E MAI AGER DECÂT MULȚI DINTRE NORD ATLANTICI, APOI CARE SUNT BENEFICIILE ROMÂNIE DE PE URMA ACESTUI CONFLICT? 0000000 ,ASTA ESTE, DOAR CĂ NE-AM ATRAS MULTE ANTIPATII DIN PARTEA MAI MULTOR STATE. FIȚI VIGILENȚI ȘI ÎNȚELEPȚI, A ,ASTA DACĂ VĂ LASĂ ȘEFI DIN SERVICII.

  • Ha haaaa haaaaa haaaa ha haaaa haaaaa haaaa clown boy nu se intelege ce ai scris mai posteaza o data, cu litere mici de data asta 🤣

  • ai intrat in sevraj, orca, sau n-ai iesit timp de un an? de ce urli bai cercopitecule? ia spune tu bai guitatule, caror tari le-am atras antipatia? asta daca poti scoate ciocu din anallul lui putin.

 9. Pai costa atat de putin sa termini cu ruzzia, probabil ca i-au explicat lui Zelenski „iti dam arme pana ii distrugi de tot si raman mujicii lipiti pamantului inca 100 de ani. Europa si SUA vor reconstrui Ukraina si in 10 ani santeti cel putin ca Polonia. Ce zici facem targul sau vrei sa ramai sluga la rusi?”

 10. @George. Ai dreptate! Costa atât de puțin! Uite cum,Zelensky: Îți VINDEM arme, voi rezistați până distrugeți Ucraina, UE și SUA vor contribui cu capital și know-how la reconstrucție, ucraineanul de rând cu munca pe 300 de $,veți fi datori vânduți la noi, și în 10 ani o să fiți ca Sri Lanka. Ce zici, facem târgul sau ramai sarac sa te duci la ski în Austria ca mutul ăla din Romania?

  • Chiar că eşti cap de tablă!
   Vrei să zici că fraierii de ucrainieni, în loc să aleagă prosperitatea oferită de Moskova în ultimii 30 de ani pentru fostele state sovietice, au ales sărăcia amărâţilor din UE, cum au făcut şi statele baltice…
   De-aia sunt atâţia imigranţi în Rusia, că aleg viaţa bună

 11. Ce inseamna invazia initiala a fost un succes?
  Sutele de tancuri transformate in artificii de Javeline, mujicii carbonizati in ele,fara ratii alimentare ,dar cu uniforme de parada in bagaj? Cine draq semna tratat de pace cu je.gul de Putin,cand ucrainienii se pregateau pentru aceasta invazie inca din 2014?
  Sterge-te la gura de ca.catul sovietic si marsh la inrolare,rublele nu mai ajung nici pentru carnea de tun,ce sa mai vorbim de shobolanii hauristo-putinisti care latra pe aici cate 14 ore pe zi.