G4Media.ro

Incendiu puternic într-o pădure de pin cu vârsta de circa 120 de…

Sursa foto: Romsilva

Incendiu puternic într-o pădure de pin cu vârsta de circa 120 de ani / Flăcările au cuprins 120 de hectare / Două aeronave militare Spartan configurate pentru stingerea incendiilor, trimise la fața locului

UPDATE Ora 17.05: Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat, în regim de urgență, ca două aeronave C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, să acționeze marți, 9 iulie, pentru stingerea incendiului de pădure declanșat în zona fondului forestier al comunei Svinița, județul Mehedinți, a anunțat MApN.

Cele două aeronavele au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni în jurul orelor 12.30, respectiv 14.30.

Misiunea aeriană se desfășoară la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Până în prezent, au fost executate trei misiuni deasupra zonei afectate, la această oră acțiunea fiind în curs de desfășurare.

În configurație pentru stingerea incendiilor, aeronavele C-27J Spartan pot transporta până la 6.000 de litri de apă (maximum șase containere) la fiecare trecere.

Aeronavele de acest tip ale Forțelor Aeriene Române au acționat, din 2017 și până în prezent, pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din țara noastră – în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara și Buzău.

De asemenea, în anii precedenți, aeronavele de acest tip au executat misiuni pentru stingerea incendiilor de pădure din Franța, Republica Slovenia, Grecia și Macedonia de Nord.

Știrea inițială: Pompierii militari se luptă încă de joi să localizeze și să stingă un incendiu puternic care a cuprins într-o pădure de pin cu vârsta de circa 120 de ani, din zona de protecție integrală în Parcul Natural Porțile de Fier.

„Izbucnit joia trecută, incendiul a afectat inițial două hectare de pădure de pin cu vârsta de circa 120 de ani în UP II Șvinița. Ulterior, pe fondul secetei prelungite și a vântului puternic, incendiul s-a extins, în ciuda eforturilor depuse de pompieri, angajați ai parcului natural, silvicultorii Ocolului Silvic Orșova și ai voluntarilor din localitatea Șvinița, în prezent incendiul afectând circa 120 de hectare, mai multe parcele de pădure de pin, poieni învecinate și pășunea împădurită a localității Șvinița”, a anunțat, marți, Regia Națională a Pădurilor Romsilva/

În zona afectată accesul este dificil, terenul fiind accidentat, cu pante între 25 și 40 de grade, făcând imposibilă intervenția mijloacelor auto ale pompierilor militari, apa fiind transportată de la mașinile pompierilor cu ATV-urile.

În prezent, pentru localizarea și stingerea incendiului acționează 50 de persoane, pompieri militari, rangeri și angajați ai Parcului Natural Porțile de Fier și ai Ocolului Silvic Orșova.

„Facem apel către cetățeni să fie responsabili, să ⛔️ NU incendieze miriștile, să ⛔️ NU lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele cu risc de producere a incendiilor și în apropierea pădurilor. De asemenea, facem un apel către turiști să ⛔️ NU aprindă focul în pădure sau în apropierea lor și ‼️ să se asigure că sting focul, după ce îl folosesc în locurile special amenajate”, mai afirmă Romsilva.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Facem apel catre romsilva si dna sa nu mai fie coada de topor.
    Si catre jurnalisti sa intrebe care e stadiul de reimpadurire la finantarile de care sispune acum romsilva. In special prin pnrr

  2. Drăguț! 1 pompier la 2,4 hectare de foc. Talvar demisia!!