G4Media.ro

Înalta Curte retrimite dosarul Revoluției la Parchetul Militar. Ancheta de peste 3000…

Înalta Curte retrimite dosarul Revoluției la Parchetul Militar. Ancheta de peste 3000 de volume trebuie refacută după 32 de ani de la evenimentele din 1989/ Decizia ÎCCJ nu este definitivă

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis vineri ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar.

În octombie anul trecut, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.

Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Procurorii vor fi nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989. Decizia magistraților nu este definitivă.

 Notă: În articolul inițial a apărut în mod eronat informația conform căreia decizia judecătorilor este definitivă.

Context

În 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe. Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.

Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat. Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, şi ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.

Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

56 comentarii

 1. Securitatea ramane deasupra legii. Nu-mi fac nicio iluzie, asta nu e o tara in care se face dreptate.

  • Asteapta sa moara toti inculpatii si sa inchida, frumusel si fara complicatii, dosarul.

   Asta trebuie intrebati onor magistratii, cand se tot plang de lezarea onoarei magistratilor, „Domnilor, care onoare?! Mai ziceti-ne-o o data pe aia cu Dosarul Revolutiei … ” 🙁

   Dar jurnalistii nu se ocupa cu pus intrebarile esentiale.

  • Care jurnalisti:acoperiti sau platiti pentru efectele pandemiei?De fapt, aici vorbim de patronii trusturilor!Intrebati-i de unde au banii, ca-n BD in actiune?

 2. nu se vrea trimitearea in judecata ca inca traiesc si ii pot turna pe alti
  de aia lea trebuit 32 de ani sa faca un dosar
  si nici acum nui gata
  procurori militari sant pe mana cu fosti comunisti
  probabil li sa promis ceva din bani romaniei care au disparut sau din averea lui ceausescu care nu mai e

  • Se va rezolva când cei implicați în judecarea dosarului sunt din noile generații și majoritatea celor implicați în coordonarea și „instaurarea psihozei generalizate a terorismului” și a fenomenului diversionist de la revoluție nu mai există sau nu mai au putere de influență asupra decidenților.  Doar trecerea timpului crește probabilitatea să se facă lumină în dosarul revoluției.

 3. Ia mai lăsați-mă dracului cu dosarele voastre!

  • tu esti unul din aia care a tras nu?

  • Carcel Prostalescu are pretentia, dupa mintea lui formata dintr-un singur neuron, ca presa sa publice doar articole dragi inimii lui, despre maretele realizari ale psd-ului. Un ratacit mintal, nu-l luati in seama.

  • @stanne, dacă eu sunt unul din aia care au tras, tu ești unul din ăia împușcați într-o aripă!

  • stann, gica:
   Radulescu Marcel este un om care a văzut multe și care a devenit un sceptic. Cheia în care trebuia interpretat comentariul lui  este cinismul și scepticismul că se mai rezolva ceva (așa cum trebuie) în țara asta, nu ce speculați voi. Cei care i-au urmărit comentariile de-a lungul timpului știu despre ce vorbesc.

   „Un OPTIMIST este o persoană care NU are toate datele /faptele.
   UN PESIMIST este un optimist care are toate faptele.
   UN CINIC este un pesimist care a văzut faptele în acțiune.
   UN PARANOID este un cinic care și-a dat seama că faptele sunt după el.” – dictionar urban

 4. Criminalul ILIESCU este așteptat de SISTEM să piară natural, împreună cu toți cei implicați, abia apoi generațiile viitoare vor face dreptate!Din păcate prea tarziu!Nu vor plăti pe lumea ăsta! În mintea și sufletele noastre sunt CRIMINALI ,toți știm asta!

 5. Bolsevicul ILIESCU este așteptat de SISTEM să piară natural, împreună cu toți cei implicați, abia apoi generațiile viitoare vor face dreptate!Din păcate prea tarziu!Nu vor plăti pe lumea ăsta! În mintea și sufletele noastre sunt CRIMINALI ,toți știm asta!

 6. Bataie de batjocura 😣

 7. Breaking News: Ion „Ilici” Iliescu, poreclit:”nea Nelu”, are scrisă in frunte vârsta de 105 ani!
  La mulți ani cu ispășire, nea Nelule!
  Săr’ mâna și La Mulți Ani!, duamna Nina! Să vă trăiască și să vă văd ducându-i sarmăluțe in foi de varză la Rahova, chit că varza balonează, iar de la o vârstă supapa cedează!

 8. Ce te face sa plangi ?
  Discriminarea si sora ei mai mare , Nedreptatea.

  Ce te face fericita ?
  Libertatea.


  Ana Maria Tatu

  🙂

 9. cine a tras in noi 21-22 şi după? doua amintiri. 21 seara in mulțimile din orasul acela mare şi intunecat nu s-a tras … cel puțin pâna la ora 22 când m-am întors acasă. dimineața de 22 ..măcel in piața în care nu am ajuns şi din cauza unor tab-uri razboinice care blocau accesul. pe drumul de întoarcere eram într-un grup pe o stradă principală când un alt tab a încercat sa ne calce pur şi simplu. militarii erau amenințători, le era şi lor frică in fapt. pe 23 dis- de -dimineața mi-am zis să cumpăr o pâine. la o intersecție un filtru şi o mini baricadă a garzilor patriotice, uşor de recunoscut dupa vestonul lor şi banderola asortată. un individ din acel grup, probabil beat, ii observasem mişcătile dezordonate cu coada ochiului, a răcnit ceva. nu am înteles, trecusem de ei, eram la vreo 30 de m, atunci am auzit cum individul a armat ak40-ul si pâna să fac un gest a tras o rafală injurând zgomotos. in aer probabil, nu ştiu. culcat imi părea o eternitate orice secundă, auzeam bătaile inimii mă aşteptam la acel declic, poate nu va nimeri si poate scap cu o bătaie bună. dar nimic. l-a oprit un om, dintre ei, cu discernământul incă neafectat de emoții. nu am reuşit să disting pe nimeni, toți erau neraşi cu căciuli căzăceşti pe urechi, am luat-o la pas inapoi, încet mâinile sus. nu mi-a mai trebuit pâine o săptămâna. in acele zile mulți au căzut sub foc „prietenos”, militarii intre ei, gardienii cu militarii, militarii cu milițienii şi intre toți, neînarmati, copii, femei şi bărbați fără nicio vină, foarte mulți chemați să apere revoluția… ocs.

  • … completare. cassus belli si umorul. mi-am amintit de acel un gând şugubăț, fulger înainte ca gardianul patriotic să armeze. voiam să-i dau replica lui Dinică din filmele comisarului Moldovan. „nu trage dom’ Semaca, sunt eu ..Lăscărică!” .de atunci sunt mult mai reținut la glumițe cate să destindă atmosgera în întâlniri potential belicoase. profil mic şi fuga, fuga prin porumb.

 10. Ce te face sa plangi ?
  Finalul unei povesti de dragoste , despartirile , dar si momentele de fericire.


  Alice Tudor

  🙂

 11. Gaia

  mi-a transmis sa va spun ca sunteti IPOCRITI. 🙂

  🙂 🙂 🙂

 12. ma , voi vreti sa ajungeti Zei ?

  🙂

 13. ba , va ard Aia de nu va vedeti.

  🙂

 14. asta nu ar fi nimic

  Vechii Zei stiu si care dintre voi sunteti MONSTRII.

  🙂

 15. sunteti niste JEGURI UMANE

  isi bat joc Americanii , de cetatenii romani.

  🙂

 16. de fapt isi bat joc de voi

  care ar trebui sa ii aparati

  🙂

  fie nu aveti Inteligenta sa intelegeti asta

  sau Coloana Vertebrala sa va aparati cetatenii

  🙂

 17. la ce fac americani

  nu m-ar mira ca intr-o zi

  Level 3 , sa opreasca Jocul nostru Holografic

  probabil are mai multe

  🙂

 18. întamplare cu un „terorist”. îmi amintesc şi de dimineața de Ajun de Craciun 1989. cenuşie. in seara precedentă nu ştiu dacă vreun locatar a reuşit să doarmă. se zvonea ca teroriştii urcau pe blocuri şi trag cu puştile cu lunetă direct in casele oamenilor. mi-am luat inima in dinți sa duc gunoiul. nu ies bine din scara blocului şi un militar înarmat pâna-n dinți, cu vestă antiglonț imi spune să intru urgent in bloc, grupa lui de paraşutişti caută un …terorist in carne si oase. nici nu m-am mirat, m-am uitat la el, nu era în apele lui, părea obosit dar hotărât. bun. duc totuşi gunoiul, mecanic , mai casc ochii in stânga-dreapta si dupa 5- 10 minute se aud răpăieli de armă automată, cum ausizem deja în toate zilele.ciudat ce repede ne obişnuim cu răul. văd grupa de militari târand spre tab-ul lor un tânar adolescent. bătut, cu fața uşor tumefiată de la pumnii luați, pişat pe el. stai frate! şi de la geamuri vecinii ii opresc. băiatul e din cartier, il ştim că e pasionat de alergare. de vreo doi ani il vedeam. erau cativa tineri care isi contabilizau recordurile lor personale. 5km in N minute, uite mă eu alerg 10, 15, 20 km. băiatul văzuse moartea cu ochii, militarii trăseseră spre el, se intorcea din parc unde alergase. focuri de avertisment dar cam multe. oricum băiatului nu-i mai era frică, avea acea stare de indiferență ciudată, putea să se întample orice, nu mai conta. părea o marionetă. militarii se scuză şi ne spun cum că o doamnă a telefonat că a vazut un terorist, a dat adresa, era urgent.

  • Am putea scrie fiecare câte o carte despre „Revoluția” trăită și percepută de fiecare dintre noi, dar te întrebi „ce folos?!” Dacă nu le-am scris atunci, imediat, când aveam memoria întreagă, acum nu mai are rost!
   Am fost niște creduli proști în Statul Român, niște idealiști în privința viitorului care urma sa vină, de fapt niște fraieri de care a profitat și continuă să o facă nomenclatura comunist-securista. Îmi e rușine de lipsa simțului civic al acestei nații și sunt trist să văd ce s-a ales de poporul roman, care s-a împrăștiat pe tot globul lăsând o țară frumoasă și bogată să se golească de conținut și sa devină o simplă colonie mică!

  • scrieti acea carte! sau măcar paginile importante. altfel eu l-am iertat pe Iliescu&Co. ce sens ar fi avut să trăiesc in ură si in consecință in nefericire decenii, in timp ei securiştii, activiştii de partid, magistrații şi alți ticăloşi, ai acelor ani de dinainte şi mult după, să … işi vadă insolent de viață, continuând fără scrupule in nedreptate. istoria este rescrisă de anumiți istorici de casă şi prin „memoriile” lui Victor Stănculescu, Iulian Vlad şi ultimul pe listă probabil Ion Iliescu. „orice om are dreptul la momentul lui de glorie”, n-aşa tovarăşa Dancilă.

 19. Nu inteleg ce atata grabă, iliescu are răbdare și mai poate astepta 30 de ani.

 20. Nicio surpriza. Romania e foarte buna la ping-pong.

 21. Inchideti-l naibii dosarul. Ca e de cacao dupa 32 de ani!
  Iliescu trebuie judecat de popor , nu de instanta voastra schioapa, stirba si proasta.
  Dosarul Revoluției…numai cand citesti titlul si te umpli de râs.
  Procurorii si judecatorii sunt niste papagali care numara anii si zilele pana la pensiile speciale.

 22. Moscova nu crede in lacrimi.

 23. Citind articolul si comentariile , se pare ca ne afundam in uitarea istoriei.
  Păcat pt cei morți degeaba, pentru cei care au suferit si suferă, pentru români , pentru viata noastra strâmbă de atunci pana azi si cine stie cat …
  Păcat pentru Romania care ramane cu o mare pata de rusine in istoria ei.

  • Istoria nu se uita, se repeta. Vinovat de mortii revolutiei e Ceausescu care si-a tradat aliatii rusi ce l-au adus la putere, si poporul roman. Statele ce au urmat reforma lui Gorbaciov au iesit pasnic din comunism.

 24. Un simulacru de proces.
  Doar 3 persoane implicate, cand de fapt a fost un intreg sistem. Este copy paste dupa procesul lui Ceausescu.
  Exclus sa cunoastem adevarul, atat timp cat persoanele implicate ocupa pozitii in politica, justitie, presa si toate institutiile statului. Trebuie sa asteptam sa vina alte generatii care n-au avut nimic in comun cu « revolutia », sa faca lumina. Doar istoria ii mai poate judeca pe acesti oameni.
  Cel mai util acum, dupa parerea mea, ar fi sa se dea posibilitatea romanilor sa relateze faptele, intamplarile, actiunile la care au participat sau asistat in acea perioada, si asta pana cand uitarea nu se asterne peste aceste evenimente, pt ca evenimente au avut loc in toata tara, nu numai in orasele mari. Aceste marturii sa fie puse la dispozitia istoricilor de mai tarziu.

  PS. Sa fim seriosi, justitia romana nu stie cum sa camufleze dosarul 10 august, in care majoritatea victimelor sunt copiii celor care au participat la evenimentele din decembrie ’89 si care au fost poate batuti, raniti sau au murit.

 25. rusine celor care nu au facut ce trebuia in anii aceia 1996\2000.
  .

 26. g4 rusine Tabloidul lui Iliescu🤗

 27. Întregul simulacru de proces este o infracţiune de favorizarea făptuitorului în formă continuată de 32 de ani. Securiştii care judecă securiştii – ce prosteală pe faţă! La fel ca scenetele alea pentru tâmpiţi cu „Mircea, fă-te că lucrezi!”

  https://m.youtube.com/watch?v=dqjPkyL1_Rg

  Modul de lucru este acelaşi, regizorii sunt aceiaşi, prosteala este aceeaşi.

  Nu avem nevoie de un verdict pronunţat de o „justiţie” securistă. Ştie toată lumea cine a tras în oameni: aceleaşi persoane care controlează acest cancer numit greşit „justiţie”. Când îi mai auzi cum vorbesc despre „independenţa magistraţilor” îţi vine să vomiţi. După 32 de ani este prea târziu să mai faci dreptate, o „justiţie” care nu face dreptate nu se poate numi justiţie.

 28. Pardon, 1990-1992!!!!!!!

 29. Când se trimite sau retrimite ceva la Parchetul Militar, este ca și cum ai trimite la WC!
  Am 3 întrebări:
  – de ce trebuie să existe în continuare Parchet Militar?!
  – de ce mai este nevoie, în general, de Cod Penal, Cod de Procedura Penală și procurori?
  – cu ce ne ajută de fapt dreptul penal?!

 30. Mai am una:
  Cam cât reprezintă costurile anuale cu întregul sistem judiciar al dreptului penal?!
  Ca să putem calcula eficiența, că rezultatele le știm toți!

  • Hitler si Justitia Romana sunt in armonie totala, cheltuielile conflictului le platesc invinsii nu cei ce au dreptate.

 31. #Radulescu Marcel : mai are cineva pretentia sa afirme ca exista „justitie” in statul roman?
  Au murit peste 1000 de tineri, au murit cei mai multi dintre parintii acelor tineri, fara a li se face dreptate. Apoi s-a continuat cu distrugerea sistematica a unui popor, prin manipulari ordinare si invrajbirea unora impotriva altora. Unii si-au „luat lumea-m cap”si au parasit vremelnic sau definitiv Romania, altii au si am ramas aici, cu speranta desarta ca o data si o data se va face dreptate, ca vor veni la conducerea tarii oameni seriosi, cu dragoste de tara si poporul roman.
  Cu ce ne-am ales : cu o clica de asa-zisi oamenii ai legii, pentru care dreptatea este numai si numai o vorba goala, dar care si-au umplut „teschereaua”de parale, si-au „tras”sporuri si pensii speciale, pentru care ar pune la zid intreaga natie. O alta gasca de putori, prin declaratii si acte mincinoase, beneficiaza de pensii si suspendii de „mari revolutionari” (am eu unul pe strada mea). Iar politicienii si presedintii Romaniei care s-au perindat pe la putere in acesti aproape 32 ani, nu au facut absolut nimic ca sa indrepte lucrurile, ba din contra.
  Tara este intr-o stare jalnica, iar politicienii si justitia romana joaca tontoroiul pe un corp muribund.

  • Păi, de ce crezi că eu tot susțin că aș desființa sistemul Judiciar, sau măcar pe cel penal?!

 32. Off topic, dar nu mă pot abține să nu remarc un pattern. Iliescu, Cico și ceilalți „emanați ai Revoluției” au fabricat și întreținut o stare de teroare pentru a poza în salvatori. Știau foarte bine că fără o situație deosebit de gravă pe care să o rezolve, riscau nu numai să piardă puterea, dar era posibil să fie judecați pentru complicitate cu regimul care tocmai se prăbușea.
  La fel face și instalatorul care vine să-ți repare țeava spartă: „aaa, e grav, domnu’, e dificil, cine v-a lucrat aici înainte?”. La fel și programatorul: „a, e un task complicat, trebuie să muncesc mult, foarte greu”.
  La fel și experții medicali din zilele noastre: „virusul e periculos, vor fi milioane de morți, ați văzut cum cad oamenii secerați în Wuhan??”.
  Americanii au o vorbă: „never ask the barber if you need a haircut”.

 33. NE PUPA justitia PE PORTOFELE DE CATEVA MILIARDE DE EURO ANUAL…

 34. Pensii speciale.

 35. Geniile dreptului din CSM, ICCJ, CCR şi somităţile mondiale ca Tudorel Toader ar putea fi întrebate: unde se termină incompetenţa şi unde începe complicitatea?

  După 35 de ani?
  După 40 de ani?
  După 45 de ani?
  După 50 de ani?
  După 100 de ani?
  După 1000 de ani?

  Deşi răspunsul la orice întrebare la care nu se vrea să se răspundă este arhicunoscut:

  iNdEpeNdEnŢa MaGisTraŢiLoR!

 36. or fi citit si ei ” Trăgători și mistificatori ” a domnului Andrei Ursu si-o fi dat seama ca au cam lasat securistii care au tras in populatie in pace…si sa nu uitam, crimele impotriva umanitatii sunt IMPRESCRIPTIBILE…asa ca oamenii aceia trebuie trasi la raspundere, toti fostii securisti care au ocupat posturi in Timisoara si nu numai stau bine mersi cu pensii obscene in loc sa putrezeasca in locuri precum sighet, pitesti si alte locuri „minunate”

 37. Din subtext se intelege reprosul ca au fost impuscati ceausestii.

  • Daca citesti cu atentie vei vedea ca se accentueaza faptul ca nu au acut un proces corect. Uciderea Ceausestilor va ramane o pata pe obrazul tarii. Indiferent de crimele lor, oamenii au dreptul la un proces corect. Executia in afara acestui proces se numeste crima. Ucidearea lor nu vorbeste despre ei ci despre calaii lor. Adica despre noi, poporul care s-a bucurat la moartea lor. Unde mai pui ca era sfanta zi de Craciun.
   Nu poti sa vorbesti cu ura si patima despre un ucigas si in acelasi timp sa il ucizi. Ca devii tu exact ceea ce urai.

 38. Daca nu le digitalizeaza integral inainte n-au nici-o sansa … + niste ML pt. a factoriza datele repetitive … Mai bine le lasam pe mana CIA-ului, ca astia le rezolva imediat …

 39. SE LUNGESTE CU PROCESUL PINA MOARE BOLSEVICUL
  APOI IL CONDAMNA ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.