G4Media.ro

Înalta Curte dă DNA 5 zile să explice mai bine acuzațiile aduse…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Înalta Curte dă DNA 5 zile să explice mai bine acuzațiile aduse baronului PNL de Iași Costel Alexe în ”dosarul tabla”

Înalta Curte de Casație și Justiție dă procurorilor DNA termen de cinci zile în dosarul de corupție al șefului CJ Iași, Costel Alexe, să clarifice ce act de serviciu ar fi încălcat fostul ministru al Mediului atunci când ar fi deblocat alocarea de către Comisia Europeană a peste 5 milioane de certificate de carbon către combinatul siderurgic Galaţi în schimbul unei mite de 22 de tone de tablă, potrivit portalului instanței.

În termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților actului de sesizare şi să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei”, au cerut judecătorii.

Procurorii trebuie să explice mai clar ce act de serviciu a încălcat fostul ministru atunci când ar fi primit mită 22 de tone de tablă de la fostul director al Combinatului siderurgic Liberty Galați, Bogdan Grecu.

Constată neregularitatea rechizitoriului nr. (…) din data de 16 iunie 2022, întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secțția de combatere a corupției, în privința descrierii faptelor şi a încadrării juridice cu referire la:

– infracțiunea de luare de mită, reținută în sarcina inculpatului Alexe Costel, în sensul de a se indica în concret actul în legătură cu îndeplinirea căruia ar fi existat presupusa pretindere, raportat la atribuțiile de serviciu ale acestuia;

– participația penală sub forma instigării la infracțiunea de delapidare reținută în sarcina inculpatului Alexe Costel, în sensul descrierii acțiunii de determinare a autorului la comiterea faptei, dar şi a persoanelor presupus instigate, respectiv reprezentanții SC Liberty Galaţi SA”, au arătat judecătorii.

În iunie anul trecut, fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare. Actualul președinte al Consiliului Județean Iași este acuzat de procurori că ar fi primit șpagă 22 de tone de tablă în valoare de aproape 100.000 lei de la fostul director al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

În schimb, fostul ministru ar fi deblocat alocarea de către Comisia Europeană a peste 5 milioane de certificate de carbon către combinatul siderurgic Galaţi. Certificatele ar putea valora până la 180 de milioane de euro, pe piaţa de carbon europeană.

În plus, potrivit DNA, Grecu i-ar fi dat mită lui Alexe şi ca să închidă ochii privind poluarea generată de halda de zgură care aparţine combinatului siderurgic. „Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”, afirma DNA într-un comunicat de presă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. ICCJ incepe sa se poarte dubios. Curand va cadea si DNA cu ajutorul Iohannis-Predoiu.

 2. „traiasca” SAVONIERELE

 3. Mulțumim Klaus Werner Savonea

 4. Să râzi sau …să-ți iei lumea în cap ? Adică o fi fost sarcină de serviciu pentru Costel Alexe să primească mită 25 tone de tablă ca să deblocheze nu știu ce certificate de carbon, de ”magistrații” de la ”Înalta Curte” nu înțeleg ”ce act” a încălcat individul ? Te pomenești că n-a încălcat nici un act …

 5. despre ce act de serviciu vorbesc judecatorii? cum poate fi calificata conditionarea urgentarii eliberarii unor acte de primirea unor foloase necuvenite?

  sau te pomenesti ca e legal sa primesti zeci de tone de tabla daca emiti certificate din astea de emisii de carbon????? pai daca scrie in lege ca pentru fiecare certificat semnatarul primeste o cantitate de tabla, atunci e ok.

 6. Vai săracul Alexe… Cinstit și liber. Cu ajutorul direct al justiție.Mai degrabă fura o găină, că nu mai scăpa…

 7. Procurori: L-am prins pe Costel Alexe cum a primit mita tone de tabla ca sa isi faca treaba la ministerul mediului.
  Inalta Curte: Asa, si? Care e problema? Te oftici?

 8. Pariem ca Voineag va face pe mortu-n papusoi? Ca doar ii datoreaza lui Preșoiu (pardon, Predoiu!), asecensiunea nemeritata in functie! Si asa mai fac scapat un alt corupt USL-ist!Planul e sa-i faca scapati pe toti, bineinteles!