G4Media.ro

Inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa pandemiei este ”ruşinoasă”, subliniază…

Inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa pandemiei este ”ruşinoasă”, subliniază mai multe ONG-uri internaţionale

Inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa pandemiei de COVID-19, paralizat de confruntarea dintre SUA şi China, ‘ce par incapabile de leadership’ la Naţiunile Unite, este ‘ruşinoasă’, subliniază mai multe ONG-uri internaţionale, într-un comunicat publicat marţi, transmite AFP, preluată de Agerpres.

După două luni de la apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la o încetare a focului în zonele de conflict din lume pentru a se putea lupta mai bine împotriva pandemiei, Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună de acord asupra unei rezoluţii care susţinea această iniţiativă, reproşează în textul lor semnatarii, printre care se află International Rescue Committee, International Crisis Group şi Save the Children.

‘Paralizia Consiliului de Securitate în faţa  este ruşinoasă. Pentru milioane de oameni, ea este şi de neînţeles’, subliniază David Miliband, liderul International Rescue Committee.

La rândul său, preşedintele International Crisis Group, Rob Malley, arată că ‘Statele Unite şi China au tratat negocierile’ cu privire la rezoluţie ‘ca pe o oportunitate de a-şi pasa responsabilitatea originii COVID-19’, în loc să favorizeze ‘un apel direct la o reducere a violenţei’.

‘Nici Washington, nici Beijing nu par a avea capacitatea sau voinţa de a arăta leadership la ONU în timpul unei crize mondiale’, deplânge el.

Consiliul de Securitate, consideră în acelaşi comunicat Inger Ashing, directorul executiv al Save the Children International, ‘are o ocazie istorică de a opri luptele în lume şi de a se asigura ca lucrătorii umanitari să aibă acces deplin la cei care au cea mai multă nevoie’.

După respingerea pe 8 mai de către Washington a unui text de compromis propus de Franţa şi Tunisia, negocierile în Consiliul de Securitate se află în impas. SUA refuză orice menţiune la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vreme ce China vrea o referire la aceasta în rezoluţie.

Apelul secretarului general a primit sprijinul a peste 2 milioane de cetăţeni şi a 200 de ONG-uri, precum şi, cu titlu individual, a 140 din cele 193 de state membre ale ONU.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, Adunarea Generală a adoptat deja două rezoluţii referitoare la pandemie, una pe 13 aprilie privind întărirea cooperării internaţionale, iar cealaltă pe 20 aprilie, cerând un acces echitabil la viitoare vaccinuri.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. În ultimii 15 ani ONU și organizațiile subdiacente au devenit din ce în ce mai irelevante.Azi au oameni din China și Coreea de Nord în boardul Organizației pentru Drepturile Omului și grupuri gen”Organizația Statelor Islamice”ca să nu mai vorbim de OMS al cărui șef a fost proptit de China și Iran pentru trecutul lui de terorist militant.Cu asemenea aberații nu cred că ONU, instituție care are în spate atâtea promisiuni neonorate în trecutul recent când trupele ei făceau figurație în loc să apere populația civilă din diverse zone dd conflict, mai poate fi luată în serios.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.