G4Media.ro

În schimbul mutării în Rwanda, guvernul britanic le oferă bani migranţilor cu…

foto: Captură video Sky News

În schimbul mutării în Rwanda, guvernul britanic le oferă bani migranţilor cu cereri de azil respinse

Migranţii cărora le-au fost respinse cererile de azil în Regatul Unit vor primi câte o ofertă de mii de lire sterline pentru a se muta în Rwanda, conform unei scheme ”voluntare”, în contextul în care planul guvernului de la Londra privind deportările face obiectul unei dispute aprinse la nivelul parlamentului, transmite miercuri DPA, transmite Agerpres.

Noua schemă îi vizează pe migranţii care nu au dreptul legal de a sta pe teritoriul Regatului Unit, dar care nu pot fi returnaţi în ţara de origine, aşa cum a relatat prima dată cotidianul britanic The Times. Ea se referă la persoane care nu au o cerere de azil în aşteptare şi care sunt într-o poziţie de a fi transferaţi rapid în Rwanda, considerată de guvernul britanic drept ţară terţă sigură.

Schema este o extensie a actualului mecanism privind returnările voluntare, pus în practică de Ministerul de Interne britanic şi în virtutea căruia migranţii primesc o asistenţă financiară în valoare de până la 3.000 de lire sterline pentru a părăsi Regatul Unit şi a reveni în ţara de origine.

”Anul trecut, 19.000 de persoane au fost îndepărtate în mod voluntar din Regatul Unit şi aceasta este o parte importantă a eforturilor noastre de a combate migraţia ilegală. Explorăm posibilitatea unor transferuri voluntare pentru cei care nu au dreptul de a sta aici, către Rwanda, care este pregătită să accepte oameni care doresc să-şi reconstruiască viaţa şi nu pot sta în Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.

Schema se adaugă tratatului şi legii privind siguranţa Rwandei care, atunci când vor fi adoptate de parlamentul britanic, ”vor garanta că oameni care vin ilegal în Regatul Unit sunt transferaţi în Rwanda”, potrivit reprezentantului ministerului.

Guvernul britanic consideră că schema voluntară poate fi pusă în practică rapid întrucât ea poate folosi structuri deja existente în acordul în vigoare cu Rwanda.

Opoziţia laburistă a acuzat executivul că ”recurge la plătirea oamenilor” pentru a merge în Rwanda după ce a realizat că schema Londrei privind deportarea ”nu are nicio şansă de reuşită”.

În noiembrie 2023, Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că politica de a-i trimite pe solicitanţii de azil în Rwanda este ilegală, aceasta fiind o lovitură împotriva angajamentului premierului britanic Rishi Sunak că ”va opri bărcile” cu migranţi care vin spre ţara sa. Instanţa supremă britanică a respins apelul formulat de guvernul de la Londra referitor la politica de relocare a solicitanţilor de azil către Rwanda în cazul în care ei sosesc ilegal pe teritoriul Regatului Unit. Decizia în prima instanţă fusese aceea că migranţii nu pot fi mutaţi în Rwanda întrucât aceasta nu poate fi considerată o ţară terţă sigură.

La scurt timp, premierul Rishi Sunak a spus că executivul de la Londra deja lucrează la un nou tratat cu Rwanda care ar putea schimba legile ţării. ”Guvernul lucrează deja asupra unui nou tratat cu Rwanda şi vom finaliza asta în lumina deciziei de astăzi. Mai mult, dacă este necesar, sunt pregătit să revizuim cadrul juridic intern”, declara Sunak la acea vreme în parlamentul britanic.

Până acum, conservatorii şi laburiştii nu au ajuns la un acord în parlament asupra textului noului tratat între Londra şi Kigali.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...