G4Media.ro

În Rusia, alcoolismul rămâne un risc pentru o populaţie care resimte deja…

În Rusia, alcoolismul rămâne un risc pentru o populaţie care resimte deja efectele crizei economice. Vânzările de alcool au crescut cu 65% pe fondul convingerii că acesta imunizează împotriva Covid-19

Închişi de o lună de zile în case, ruşii s-ar putea confrunta cu o problemă mai veche, chiar dacă aceasta s-a redus semnificativ în ultimii ani: alcoolismul rămâne un risc pentru o populaţie care resimte deja efectele profundei crize economice care va urma, informează joi AFP, preluată de Agerpres.

Din primele săptămâni de izolare, vânzările de alcool din Rusia au crescut cu 65% într-o lună, conform Institutului pentru studiul pieţii GFK. Potrivit unei anchete a asociaţiei Rusia Abstinentă, 75% dintre persoanele intervievate au achiziţionat mai mult alcool decât de obicei, în cantităţi la nivelul celor pentru sărbătorile de sfârşit de an.

Această creştere este în parte cauzată de constituirea de provizii, dar şi de credinţe populare periculoase: „80% dintre cei intervievaţi cred că alcoolul imunizează împotriva COVID-19, în condiţiile în care, dimpotrivă, el afectează imunitatea şi exacerbează bolile cronice”, afirmă Sultan Hamzaev, directorul Rusiei Sobre.

Consumul de alcool scăzuse cu peste 40% în perioada 2003-2016 în Rusia, potrivit OMS, datorită unei campanii agresive a autorităţilor, ruşii consumând până acum mai puţin decât media francezilor sau germanilor. Însă ravagiile alcoolului, exacerbate în vremuri de criză, rămân totuşi gravate în memorie.

Asociaţiile de luptă împotriva violenţei domestice constată la rândul lor o explozie a violenţelor de la începutul măsurilor de izolare. Şi, chiar dacă este prea devreme să fie stabilită o corelaţie cu un consum crescut de alcool, Anna Rivina, directoare a centrului „Nu violenţei”, afirmă că „alcoolul trezeşte demonii” şi că violenţele care sunt raportate au devenit „mai dure”.

În acest context, Rusia Abstinentă a cerut autorităţilor să limiteze vânzările de alcool pe persoană sau chiar să închidă magazinele specializate.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Bine, bine …dar la NOI, cum este??????Ati studiat cati soferi au fost depistati sub influenta bauturilor alcoolice in ultimele 24 h???…Si romanii beau la fel de mult, idem rusilor si R.Moldova,…

 2. S-au luat după Trump. Bagă la greu dezinfectant. Trump e cel mai mai bun președinte pentru rusnaci. Il votam și eu

 3. @omv

  Da, troll mic si treaz, toata lumea bea mai mult decat poporul rusovietic abstinent..

 4. In felul asta, dupa un an vor ramane in Rusia numai cei care rezista la bautura.
  Ceilalti nu rezista nici la COVID

 5. Pesemne că poporu’ rus se pregătește de unire cu cel belarus? Că tot e pe făgaș unirea Federația Rusă – Republica Belarus… Păi și nu Lukașenko e cel care-a zis că votca bate coronavirusu’?! E drept, el a zis că laolaltă alcoolu’ cu tractoru’, da’ articolu’ g4media nu ne zice nimic despre consumul de tractoare…

 6. Nu ca ei n ar avea o afinitate pt. , saracutii…

  • De ce nu să uită fiecare în ograda lui, români peste tot în lume sîntem considerați criminali,hoți și țigani și atunci ne fute grija de alți. Rușine

 7. Alcoolul e baza la ei… După ce-ajung „in lumea lor”, au de toate… 😉

 8. Ivan,
  Să nu-ți faci griji, că n-ai cum să rămâi fără alcool, cât timp se vor găsi de cumpărat pufoaice, iar haznalele se vor construi in stil clasic, adică in fundul curții, și nu in stil modern, adică cu neutralizator de miros..!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.