G4Media.ro

În plină pandemie, fiecare deputat din Uganda a primit aproape 50.000 de…

Sursa foto: Pexels

În plină pandemie, fiecare deputat din Uganda a primit aproape 50.000 de euro ca să-și cumpere mașină

În această săptămână, Uganda a distribuit echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro parlamentarilor săi pentru a-şi cumpăra maşini, stârnind un val de proteste în această ţară din Africa de Est, unde criza Covid-19 îi afectează puternic pe cei mai vulnerabili, informează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

Fiecare dintre cei 529 de parlamentari a primit 200 de milioane de şilingi ugandezi, echivalentul a aproximativ 48.000 de euro.

La 18 iunie, în faţa unor niveluri record de infecţie, preşedintele Yoweri Museveni a anunţat suspendarea călătoriilor şi închiderea şcolilor, a bisericilor şi a barurilor pentru cel puţin şase săptămâni.

Este inacceptabil ca un guvern să cumpere produse de lux pentru un grup restrâns din parlament, care continuă să primească un salariu lunar de peste 30 de milioane de şilingi (aproximativ 7.000 de euro), în condiţiile în care majoritatea populaţiei nu-şi permite să se hrănească”, a declarat sâmbătă pentru AFP Annet Nana Namata, director al Uniunii Apărătorilor Drepturilor Omului din Uganda.

Veniturile mici, pe care le are marea majoritate a populaţiei, variază adesea de la 100.000 de şilingi (24 de euro) pentru un muncitor la 280.000 de şilingi (64 de euro) pentru un profesor.

În opinia lui Moses Isooba, liderul Forumului Naţional al ONG-urilor din Uganda, care a vorbit despre un „faliment moral” al statului, suma debursată ar fi putut fi o donaţie de aproximativ 20 de euro „pentru peste 500.000 de persoane vulnerabile”.

Este un act ruşinos în condiţiile în care guvernul face apel la cetăţenii privaţi să contribuie la achiziţionarea de vaccinuri COVID-19″, a declarat el pentru AFP.

Confruntat cu furia de pe reţelele de socializare şi din mass-media, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ofwono Opondo, a apărat decizia subliniind că parlamentarii au „dreptul la transport”, invocând o „tradiţie de lungă durată”.

”Este vorba de a facilita angajamentul lor faţă de electorat. În orice caz, organizaţiile societăţii civile au fost implicate în procesul bugetar şi ştiau de mult timp că parlamentarii vor primi bani pentru a-şi cumpăra maşini”, a adăugat el.

Şi în 2018, plata acestei indemnizaţii a stârnit furie. Protestatarii au invadat parlamentul, înainte de a fi dispersaţi de poliţie.

Uganda, cu o populaţie de 45 de milioane de locuitori, a înregistrat oficial până în prezent 91.710 cazuri de COVID-19, dintre care 2.496 de decese, dintr-un total de aproximativ 1,5 milioane de teste efectuate.

Ţara, care a început campania de vaccinare în martie, înregistrează în prezent puţin peste un milion de persoane vaccinate, cu un obiectiv de patru milioane până la sfârşitul anului.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Cum au plecat albii colonisti britanici rai,a inceput sa curga laptele.
  Daca laptele ar fi avut culoarea rosie adica.

 2. Suntem siguri că deputații ăștia au fost invitații lui Bombonel, Udrea, Videanu, Dragnea, Oprescu, Bica, etc etc, pentru schimb de experiență în cadrul grupului de prietenie romano-ugandez din Sparlamentul Romanesc !

  Vedem ca au învătat repede, lucru ce ne demonstrează nivelul ridicat al „profesorilor” români.

 3. Ce-i cu apropo-ul asta. Parlamentarii au nevoie de masini noi?

 4. Mult mai grav decat cei aproape 48k dati pentru o masina e diferenta dintre cei 24 pentru un muncitor si cei 7000 pentru un parlamentar.

  Stat fundamental esuat.

  Precum al nostru, cu pensii de sute de lei versus pensii de mii de euro.

  • @ aidacapumeu,
   La toti ne este greu, dar nu la toti la fel.

 5. Blm, blm, blm, plm

 6. Aproape la fel ca in Romania lui Citu. Unul care a picat examenul de treapta si admiterea la ASE vorbeste de performanta. Cu adevarat Romania e tara tuturor posibilitatilor.

  • A lui Câțu? Poate a curvei de ma ta care i o suge vreunui pesedist vare au înființat pensiile speciale.

 7. @ aidacapumeu,
  La toti ne este greu, dar nu la toti la fel.

 8. Colonie? Analfabetism? Pensii speciale? Privilegiaţi? Sclavagism? Oare unde am mai auzit aşa ceva?