G4Media.ro

În plină criză a prețurilor la energie, Curtea de Conturi Europeană vrea…

În plină criză a prețurilor la energie, Curtea de Conturi Europeană vrea ca UE să taxeze mai mult energia din combustibili fosili – raport coordonat de fostul vicepremier din Guvernul Dăncilă

Politicile fiscale ale statelor membre UE, care continuă să susţină energiile fosile prin faptul că le taxează mai puţin şi le subvenţionează mai mult decât energiile regenerabile, nu concordă cu obiectivele climatice ale UE, arată un raport al Curții Europene de Conturi, citat de Agerpres. Raportul e coordonat de Viorel Ştefan, membrul Curţii de Conturi Europene, fost vicepremier PSD în guvernul Dăncilă.

Raportul cere taxarea mai puternică a combustibililor clasici exact într-o perioadă în care UE se confruntă cu cea mai mare criză din istoria sa legată de prețul energiei. Majoritatea economiilor europene sunt afectate serios de facturile în creștere la gaze și energie electrică, iar industriile europene au probleme legate de competitivitate din cauza tranziției rapide spre energia verde, care a presupus creșteri majore de costuri.

„Subvenţiile pentru energia din surse regenerabile au crescut aproape de patru ori în perioada 2008-2019, dar, pe de altă parte, subvenţiile pentru combustibilii fosili au rămas relativ stabile în ultimul deceniu, în pofida angajamentelor asumate de Comisia Europeană şi de unele state membre de a le elimina treptat”, subliniază Curtea de Conturi Europeană, citată de Agerpres.

Auditorii observă că unele subvenţii pentru energie pot fi utilizate pentru a facilita tranziţia către o economie cu emisii mai reduse de dioxid de carbon. În schimb, subvenţiile pentru combustibilii fosili frânează o tranziţie energetică eficientă. Subvenţiile acordate de statele membre pentru combustibilii fosili se ridică, în total, la peste 55 de miliarde de euro pe an, iar 15 state membre (precum Finlanda, Irlanda, Franţa, Belgia, Cipru şi România) cheltuiesc mai mult pe subvenţiile pentru combustibilii fosili decât pe subvenţiile pentru energia din surse regenerabile.

„Impozitarea energiei, stabilirea preţului pentru emisiile de dioxid de carbon şi subvenţiile pentru energie sunt instrumente importante pentru atingerea obiectivelor climatice. Principala provocare, în opinia noastră, constă în a găsi modalităţile de a consolida legăturile dintre măsurile de reglementare şi cele financiare şi de a combina într-un mod optim aceste două tipuri de măsuri. Prin analiza noastră, dorim să contribuim la discuţia pe tema preţurilor la energie şi a schimbărilor climatice şi, în special, la viitoarea dezbatere privind propunerea de revizuire a Directivei privind impozitarea energiei”, a declarat Viorel Ştefan.

Auditorii recunosc că eliminarea treptată a subvenţiilor pentru combustibilii fosili până în 2025, un obiectiv la care s-au angajat UE şi statele sale membre, va constitui o tranziţie socială şi economică dificilă. În special, percepţia unui tratament inechitabil pentru anumite grupuri sau sectoare poate da naştere unei opoziţii faţă de tranziţia către o economie mai verde. De asemenea, impactul impozitării energiei asupra gospodăriilor poate fi semnificativ şi poate antrena o rezistenţă împotriva taxelor pe energie. Sumele cheltuite de gospodării pentru energie (atât pentru încălzire, cât şi pentru transport) variază considerabil: în unele cazuri, precum cel al gospodăriilor celor mai sărace din Cehia şi din Slovacia, acestea ajung la peste 20% din venitul lor.

Pentru a reduce riscul de respingere a reformelor fiscale, auditorii atrag atenţia asupra recomandărilor formulate deja de mai multe organizaţii internaţionale, de exemplu reducerea altor taxe şi aplicarea unor măsuri de redistribuire, asigurându-se totodată o mai mare transparenţă cu privire la motivele care stau la baza reformelor şi îmbunătăţindu-se comunicarea în acest sens.

Foto: Viorica Dancila și Viorel Stefan (dreapta)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Nu este romanasul nostru de vina, el face ce i se spune acolo.
    Astia toți de la UE au pierdut simțul realității rău de tot cu energia verde.

  2. Ne miram de ce romanii devin hateri UE si pro sovietici.

  3. CE ZICETI tovarasi, veorica vasilica „LUCREAZA” LABE NERE.
    SI tuddy, PILA SINISTRULUI triceanu, PARTENERUL LUI dragnetti, BATE FIRSCA PENTRU CAFEA !

    • Lucreaza impreuna cu cce, inca o dovada ca numai incompetenti sunt in birourile ue.

  4. Agenda paralelă cu realitatea- climă, drepturile minorităților LBGTQ, certificat verde ( social made in PCC)

  5. In contextul liberalizării preturilor la energie au mai rămas doar 2 variante:
    1.salariu minim pe economie la nivelul statelor din uniune
    2.ROEXIT

    • Hai cu integrarea in CSI !
      Trăiască Putin !

    • Adică noi care suntem,, vai de mama noastră,,”, nu avem industrie, nu avem nimic, să plătim taxe suplimentare, în condițiile în care China, India, SUA își văd de treabă , proștii pun botul, ,, că de, dau peste răscoale, de bogați ce sunt,” și nu au pe ce cheltui banii!,….Sau poate le put aghioasele la lgb-tristi , și vor să ionizeze aerul!

  6. Sigur ca Romania va fi de acord, fara nici o conditie !
    Avem proverbul unic in lume ,, Capul ce se pleaca, sabia nu l taie „, iar Romania a fost si stat fanariot, si cea ce spunea Poarta, era ca si sfant !

  7. asta cu schimbarea climatica e precum a fost comunismul: daca nu e toata lumea deodata, e degeaba. murim noi primii, nu e bai! Hai China, India, SUA sa vedem ce fac?

  8. Sunt reevaluați toți ,au învățat de la Basescu!
    PNL = PSD

  9. Sal,nu stiu ce au astia in cap.Creier sigur nu.Pe zi ce trece sant tot mai satul de ineptiile ue.