G4Media.ro

În mai puțin de 24 de ore de la izbucnirea incendiului, donaţiile…

În mai puțin de 24 de ore de la izbucnirea incendiului, donaţiile pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame au ajuns la 750 milioane de euro

De la Apple şi până la Banca Centrală Europeană, mii de anonimi sau deţinătorii unor mari averi s-au mobilizat rapid pentru a finanţa reconstrucţia catedralei Notre-Dame, donaţiile promise până acum ajungând la cel puţin 750 milioane de euro, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Mai mulţi francezi deţinători ai unor averi impresionante au deschis imediat carnetul de cecuri: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmată la câteva ore de grupul de lux LVMH şi familia Arnault, deţinătorii celei mai mari averi din Franţa, care au anunţat o donaţie de 200 milioane de euro, la fel ca şi familia Bettencourt-Meyers şi grupul L’Oréal.

Omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharričre (Fimalac) şi-a anunţat intenţia de a contribui la lucrările de restaurare cu suma de 10 milioane de euro. Familia Bouygues a promis o sumă similară iar familia Decaux a anunţat o donaţie de 20 de milioane de euro, via JCDecaux Holding.

Acest elan de solidaritate fără precedent „are legătură cu importanţa absolut excepţională a catedralei Notre-Dame”, susţine François Debiesse, preşedintele organizaţiei filantropice Admical, care promite o mobilizare a companiilor similară cu solidaritatea manifestată cu prilejul marilor catastrofe umanitare.

Încă de luni seara, preşedintele Macron a confirmat că va fi lansată o campanie de subscripţie naţională pentru lucrările de reconstrucţie care se anunţă lungi şi dificile. În condiţiile în care pompierii nu au plecat încă de la Notre-Dame, companiile şi persoane anonime au început să facă donaţii, ceea ce a provocat unele dificultăţi tehnice paginii de Internet a Fundaţiei patrimoniului. Pentru a face faţă cererii a fost înfiinţat un alt site (rebatirnotredamedeparis.fr/) sub autoritatea Centrului pentru monumentele naţionale.

Elanul de solidaritate a depăşit frontierele Franţei. Grupul informatic american Apple va contribui la eforturile de reconstrucţie a acestei catedrale care este un „simbol al speranţei”, a anunţat directorul general Tim Cook într-un mesaj publicat pe Twitter. Miliardarul brazilian Lily Safra a făcut şi el o donaţie importantă iar americanul Henry Kravis, co-fondatorul fondului de investiţii KKR, va contribui şi el cu 10 milioane de dolari.

În Parlamentul European de la Strasbourg, a fost plasată o urnă pentru a colecta donaţiile eurodeputaţilor. Prezent în Parlamentul European, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk a făcut un apel către statele membre să participe la proiectul de reconstrucţie a catedralei. Banca Centrală Europeană a promis şi ea o contribuţie financiară.

„Când există o asemenea energie, o asemenea voinţă de solidaritate a compatrioţilor noştri, a persoanelor din întreaga lume care vor să contribuie la reconstrucţia Notre-Dame, trebuie să ne bazăm acest entuziasm”, a declarat ministrul Culturii, Franck Riester.

Catedrala Notre-Dame din capitala franceză a fost devastată timp de 12 ore, începând de luni seară, de un incendiu violent care i-a afectat puternic structura şi a făcut să se prăbuşească turla sa în formă de săgeată, cu o înălţime 93 de metri.

Construcţia, care datează din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrăgea milioane de turişti în fiecare an.

Sursa foto: EPA / Agerpres / IAN / LANGSDON

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Si Romania prin Primarele General de Bukarest ofera 10% din spaga pe trei luni!
  Sunt si alti membri de partid săritori.
  Vor sa-si doneze leafa de europarlamentar sau de deputat/senator roman in viata.

 2. François Pinault, 100 millions
  Bernard Arnault, 200 millions
  Total, 100 millions
  Famille Bettencourt, 200 miillions
  Mairie de Paris, 50 millions
  Île de France, 10 millions

  Noi, particularii, abia am inceput sa donam si s’au strans déjà 310 millions d’euros.

  O vom reface, va redeveni frumoasa noastra.

  • E un prilej de solidaritate asa cum doar arta si cultura pot sa creeze pentru ca ating ceva profund uman in noi toti si o fac fara discriminare si habotnicie. Din fericire, arta si cultura sunt 2 capitole la care Franta sta exceptional.
   Vive l’Europe et vive la République.

 3. Notre-Dame din Paris nu va mai fi niciodata ce a fost!

  • Putina istorie nu strica, macar via Google.
   Notre Dame, a fost restaurata si modernizata intre 1845 si 1864 de Eugène Viollet-le-Duc si Jean-Baptiste Lassus. Ei au adaugat sageata, les gargouilles (nu cunosc termenul in romana) etc. Au scos’o din evul mediu si au introdus’o in epoca moderna.

   Asa ca, Notre Dame, nu est cea din 1200 si nu va fi cea din 2019. Simbolul este acelasi si va ramae acelasi. Este o parte din noi, parizieni.

  • Ba sa avem pardon, nu e numai o parte din voi, parizienii. E o parte si din voi, francezii, si din ei, nemtii, si din noi, romanii. Iar Franta ar face bine sa deschida baierele pungii si sa ne lase sa contribuim si pe noi, ailalti, pentru ca, dupa cum ii zice si numele, Notre Dame e si a noastra.

  • M NexLevel,

   Scuzele mele, daca am ofensat prin scrierea mea. Nu a fost intentia mea, va rog sa aceptati scuzele mele, cele mai plate.
   Souscriptia nu este rezervata francezilor, pentru ca nu putem face totul singuri si avem nevoie de orice sprijin, material si/sau moral, multuminde tuturor celor care au manifestat empathie pentru dezastrul de ieri.

   Va copie mai jos, lien-ul (linnk-ul) official, pentru souscriptie. Nu exista suma minima sau maxima, iar 100% din suma collectata, merge la chantierul de restaurare.

   1° in franceza, pentru ca romanii fiind un popor latin, franceza este usor de inteles si vorbit pentru dumneavoastra :
   https://don.fondation-patrimoine.org/SauvonsNotreDame/~mon-don?_cv=1

   2° in egleza, pentru cevorbitori de engleza :
   https://don.fondation-patrimoine.org/SauvonsNotreDame/~my-donation?_cv=1

 4. Notre Dame din Paris era istorie vie si a ramas simbol precum Zidul Plangerii din Ierusalim.

 5. Admirabilă solidaritate, un gest de excepție … Totuși nu pot să nu remarc, și mă încearcă un gust amar, clasa superioară nu dă doi bani pe o viață de om sau animal, în schimb este super darnică atunci când vine vorba de niște pietre, simboluri religioase, că până la urmă singura diferență între catedrala mântuirii neamului și Notre-Dame sunt bunul gust, istoria și simbolismul. Nu sunt de acord cu manifestările organizate de vestele galbene, dar ideea pe care o susțin în ceea ce îi privește pe bogați pare extrem de justificată … Feudalismul pare să se întoarcă pe cai mari. ?

  • Daca va opreati la prima propozitie, imediat dupa (…) ar fi fost perfect.
   Din pacate, ati continuat si va inselati in ceea ce scrieti.

   „viata de om sau animal” : in fiecare an, avem le Thélethon. Dureaza 24 de ore si donam pentru bolnavi, cercetare (mucovicidoze) / Avem campanii de donatii pentru „cancer”, lupta impotriva cancerului / avem in fiecare an, campanii pentru UNICEF / avem in fiecare an campanii pentri „lutte contre la famine” (lupta impotriva foametei, etc.
   Nu vorbesc de oameni pe strada, ci campanii nationale, campanii de donari. Strangerile sunt de ordinul a sute, oui, sute de milioane de euros.

   Pentru Notre Dame, nu s’a facut si nu se face inca nici o campanie. Este o solidaritate instantanée a poporului nostru, pentru restauratea patrimoniului national.

   Nu stiu cu ce pot compara Notre Dame, in Romania Poate cu castelul Peles, sau un alt monument celebru? Insa vizitand acum 10 ani castelul Peles, am ramas ganditor, vanzand stadiul avansat de destructie 🙁

   Merci si o seara buna

  • Subscriu! Aceeasi dezamagire am simtit-o si eu!

 6. francezii au strans deja 750 de milioane de euro din donatii private pentru reparatia Catedralei la numai o zi dupa incident, iar noi, natie de tantalai nu am fost in stare sa strangem 6 milioane de euro intr-un an ca sa achizitionam Cumintenia Pamantului.

  De-aia Franța e Franța iar România e… pesedia…

  Vive la France!

  • M#1e PZD !!!
   M#13 Dracnea !!!

 7. M#1e PZD !!!
  M#13 Dracnea !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.