G4Media.ro

În China, un milionar dă bacalaureatul pentru a 27-a oară

Sursa foto: Pixabay

În China, un milionar dă bacalaureatul pentru a 27-a oară

Are părul alb, o avere de invidiat iar miercuri Liang Shi, un milionar de 56 de ani, încearcă pentru a 27-a oară să promoveze gaokao, echivalentul bacalaureatului în China, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

În ceea ce privește reușita socială, Liang Shi poate fi mândru, deoarece și-a început cariera cu o slujbă umilă într-o fabrică, înainte de a-și fonda propria companie de materiale de construcții.

Dar bărbatul în vârstă de 50 de ani a fost întotdeauna frustrat de faptul că nu a obținut o notă suficient de bună la „gaokao” – sau examenul de admitere în instituțiile de învățământ superior – pentru a putea intra la prestigioasa universitate din Sichuan, provincia din sud-vestul Chinei în care locuiește.

Doar elevii cu un punctaj foarte mare pot avea acces la cele mai bune universități, într-o țară în care concurența pentru educație este acerbă, locurile sunt limitate și presiunea familiei este puternică.

Iar o diplomă de la o universitate recunoscută este sinonimă cu statutul social și o garanție virtuală de a fi recrutat de o companie bună.

Anul acesta, pentru a fi competitiv printre cele 13 milioane de candidați, Liang Shi spune că a dus o „viață de călugăr” timp de câteva luni. S-a trezit în zori în fiecare zi și s-a cufundat în manualele sale timp de 12 ore pe zi.

„Este neplăcut să mă gândesc că nu am reușit să merg la universitate”, a declarat el pentru AFP. Pentru că „îmi doream cu adevărat să merg acolo și să devin un intelectual”.

 


În ultimele patru decenii, el și-a încercat norocul de 26 de ori, dar de fiecare dată nota sa a fost insuficientă pentru a-i deschide ușile universității pe care o alesese.

Presa locală a sfârșit prin a face din el o celebritate.

Când a dat examenul pentru prima dată, în 1983, avea doar 16 ani. Apoi, timp de aproape zece ani, l-a susținut din nou pentru a-și îmbunătăți nota, înainte de a arunca prosopul în 1992.

La acea vreme, autoritățile au restricționat accesul la gaokao pentru liceenii și studenții universitari cu vârsta sub 25 de ani.

De îndată ce această limită a fost ridicată în 2001, Liang Shi a crezut că are o nouă oportunitate.

Înapoi la mah-jong

De atunci, el a susținut examenul de 16 ori, și în fiecare an începând din 2010. Nici măcar perioada Covid, când restricțiile stricte de sănătate au îngreunat susținerea examenelor, nu l-a descurajat.

Cazul său este intrigant. Unii internauți s-au întrebat chiar dacă nu cumva o face doar pentru faimă sau ca parte a unui truc publicitar.

„Care ar fi scopul?”, a răspuns Liang. „Nimeni în deplinătatea facultăților mintale nu și-ar petrece zeci de ani învîțând pentru gaokao doar pentru un truc publicitar”.

Un semn al motivației sale, glumește el, este faptul că a încetat să mai bea alcool și să joace mah-jong, un joc tradițional foarte popular în China, în timp ce se pregătea pentru examen.

În ceea ce-l privește pe fiul său, acesta a luat gaokao în 2011, uneori puțin stânjenit de acest tată multirecidivist.

„La început nu prea a fost de acord (cu faptul că ar trebui să dau examenul de atâtea ori), dar acum nu-i mai pasă”, spune Liang Shi.

După ce va trece testul pentru a 27-a oară, eternul candidat intenționează să se relaxeze puțin, după atâtea luni de muncă.

„O să joc mahjong cu prietenii mei timp de trei zile și trei nopți”, spune el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deh,dacă avea cetatenie romană era,la banii lui,si doctor😁!Sau chiar doua trei titluri de doctor.Pandele are două😁,ca sa fie sigur😁!
    Cu patroni d-ăștia Xi poate sa stea linistit.E bun sa devina si enorias ortodox🤣S-ar bate popii pe el!