G4Media.ro

IISS: Cheltuielile globale cu apărarea au atins un nivel record în 2023,…

Sursa foto: Pexels / Konrad Ciężki

IISS: Cheltuielile globale cu apărarea au atins un nivel record în 2023, de 2.200 de miliarde de dolari / Ucraina și-a mărit bugetul de nouă ori

Cheltuielile cu apărarea au crescut, la nivel mondial, cu 9% în 2023 și au ajuns la nivelul de 2.200 de miliarde de dolari, transmite The Guardian, care citează un studiu al International Institute of Strategic Studies (IISS).

Foarte multe state au decis să își întărească forțele armate în contextul războiului din Ucraina, iar tendința va continua în 2024 după declanșarea conflictului dintre Israel și Hamas, potrivit organizației.

Avem de a face cu „un peisaj de securitate în deteriorare”, spune Bastian Giegerich, directorul general al IISS.

Bugetul de apărare al Ucrainei a crescut de aproape nouă ori în 2023, până la 31,1 miliarde de dolari. Aici nu sunt incluse programele de asistență externe. Rusia și-a crescut, de asemenea, cheltuielile cu apărarea până la 108,5 miliarde de dolari.

În 2024, cheltuielile cu apărarea ale Rusiei vor fi mai mari cu 60% decât anul trecut, reprezentând o treime din bugetul național și 7,5% din PIB.

Cursa înarmării va continua în 2024

Potrivit IISS, Rusia a suferit pierderi masive de echipamente în acest război – 1.120 de tancuri și aproximativ 2.000 de vehicule blindate. „În ritmul actual, Moscova își mai poate susține forța de tancuri doi sau trei ani”, potrivit lui Giegerich.

Pierderi mari a suferit și Ucraina, dar multe echipamente au fost înlocuite cu cele primite de la aliații din Vest.

Cel mai mare buget de apărare, de 905,5 miliarde de dolari, l-a avut anul trecut SUA. Pe locul doi s-a situat China, cu cheltuieli de 219,5 miliarde de dolari. În Europa, cele mai mari bugete le au Marea Britanie, Germania și Franța.

Statele membre NATO au cheltuit anul trecut cu 32% mai mult pentru apărare, deși doar 11 au atins obiectivul de minim 2% din PIB agreat.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...