G4Media.ro

11 state din NATO, între care și România, îndeplinesc obiectivul de 2%…

Sursa foto: Pixabay (Colaj G4Media)

11 state din NATO, între care și România, îndeplinesc obiectivul de 2% din PIB pentru apărare / Trump a încurajat Rusia să „facă ce vrea” cu statele care nu ating nivelul

În acest moment, 11 dintre cele 31 de state membre ale NATO depășesc pragul de 2% din PIB pentru apărare, potrivit datelor publicate de Statista. Fostul președinte american Donald Trump a declarat că Rusia poate „să facă orice vrea” oricăreia dintre țările membre care nu ating obiectivul.

Printre cele 11 țări care au depășit pragul se numără și România, cu 2,44%, potrivit datelor valabile pentru anul 2023. Pe lângă țara noastră, au alocat mai mult de 2% statele: SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia, Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și noua venită Finlanda.

Ținta de 2% din PIB a fost stabilită în 2014 la un summit organizat în Wales.

România și Ungaria au făcut progrese majore în 2023, când au alocat un buget semnificativ mai mare apărării comparativ cu 2022, în contextul războiului de la granițele lor. State bogate din Alianță, precum Germania, Canada, Italia și Spania, sunt încă departe de atingerea obiectivului. Germania, cea mai mare economie din Europa, a alocat 1,57% în bugetul stabilit în 2023.

Franța (1,90%) a îndeplinit obiectivul în trecut, dar în 2023 a redus cheltuielile militare.

NATO a fost principalul susținător al Ucrainei în războiul pe care statul îl duce cu Federația Rusă. Acest conflict a determinat state care au fost reticente la ideea de a-și mări contribuția la alianță, precum Italia sau Germania, să anunțe noi achiziții de armament.

Olanda, care a alocat 1,70% din PIB, dorește să își întărească forțele armate cu un batalion de tancuri, dar nu are fondurile necesare prevăzute în bugetul actual. „Ținând cont de deteriorarea securității începând cu 2022, este esențial ca forțele noastre armate să fie întărite și mai mult”, au transmis ministrul Apărării Kajsa Ollongren și secretarul de stat responsabil cu apărarea, Christophe van der Maat.

Italia a anunțat, de asemenea, că va cumpăra 133 de tancuri Leopard 2 și că va moderniza 125 de tancuri Ariete, aflate în serviciu activ.

Donald Trump a criticat prima dată statele NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare în 2018, pe când era președinte.

Infografic: Cât la sută din PIB au alocat statele membre NATO pentru apărare în 2023:

Sursa: Statista

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Un dement votat de unii mai demenți ca el.

  2. Pana ajunge el presedinte.. Cred ca majoritatea tarilor isi vor mari covarsitor bugetele. Nu de frica lui, cat de frica rusilor.

  3. Buna asta cu 2%! Rusia cheltuie 40%. 2% era asa o cifra ca sa arati ca faci si tu ceva pe timp de pace si inainte ca Putin sa-si dea arama pe fata.

    • Ia calculeaza acum… Ce inseamna 2% din bugetul Sua si 2 % din UE. Asta cu 40% Rusia.. Las o jos. 😂

  4. eu nu m-as increde in ce spune dementul, ca sa demonstreze ca el e „seful” ar fi in stare sa sacrifice o tara rusiei, indiferent de cat aloca , iar realitate e ca noi sunt in directa vecinatate cu Ucraina, inconjurati de ungaria, serbia, bulgaria (tari rusofile mai puternic decat UE/NATO), vom fi o tinta extrem de usoara
    iar cu lideri-viermi marca PSDNLUDMR , vom fi vanduti imediat

  5. Care o fi tara aia mare, nu cumva Turcia? Asta in cazul in care trumpul nu minte ca de obicei.