G4Media.ro

Ied de capră neagră, filmat în timp ce este alăptat de mama…

Ied de capră neagră, filmat în timp ce este alăptat de mama sa, în Parcul Natural Bucegi

Un ied de capră neagră a fost filmat în timp ce este alăptat de mama sa, în Parcul Natural Bucegi.

Momentul a fost surprins de Vali Bălan, ranger la Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi.

Perioada de gestaţie la capra neagră este de circa 5 luni, după alte surse 170 de zile. Iezii se nasc la sfârşitul lui aprilie, în mai, cel târziu la începutul lui iunie. Într-un loc retras, femela dă naştere la 1 ieduț, rareori 2 și extrem de rar, la 3 iezi. Iezii se pot ridica în picioare la scurt timp după naştere, dar rămân în zone ierboase, fără a urma femela pe stânci. Iezii sunt foarte jucăuşi, alergând şi îmbrâncindu-se între perioadele de alăptare. Iedul este avertizat la observarea unui pericol de către femelă printr-un behăit caracteristic.

În Carpaţi trăiesc caprele negre cele mai viguroase şi cu dimensiunile cele mai mari. Caprele negre carpatine au fost descrise ca subspecie aparte, Rupicapra rupicapra carpatica.

Parcul Natural Bucegi, situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.

În Parcul Natural Bucegi sunt amenajate 52 de trasee turistice pe patru magistrale care străbat întregul parc, marcate cu benzi roșii, galbene și albastre, precum și cruce albastră.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. E uimitor sa vad cum natura încă ne iubește! Și nu înțeleg de ce!