G4Media.ro

Iarnă grea în aproape toată țara: sute de localități fără curent electric,…

Sursa foto: ISU Prahova

Iarnă grea în aproape toată țara: sute de localități fără curent electric, drumuri închise, mașini blocate în zăpadă, sute de copaci căzuți, cursuri suspendate la școlile din șase județe

UPDATE Ora 8.05: Circulaţia rutieră era închisă joi dimineaţa pe Autostrada A2 şi pe 28 de drumuri naţionale, pe alte cinci fiind impuse restricţii de tonaj, conform datelor furnizate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

UPDATE Ora 7.46: Un microbuz cu pasageri şi aproximativ 20 de autovehicule au rămas blocate în zăpadă, cabluri electrice au căzut pe carosabil şi 52.595 de abonaţi din 46 de localităţi sunt fără curent electric din cauza vântului şi a zăpezii viscolite în judeţul Ialomiţa, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi dimineaţa, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Pe DJ 306A, între localităţile Ciochina şi Crunţi, un microbuz cu 10 persoane a rămas blocat în zăpadă. Alte aproximativ 20 de autovehicule, dintre care şase în apropiere de localitatea Gheorghe Doja, patru pe DN 2C, între Nicoleşti şi Tovărăşia, cu şapte persoane, cinci pe DN 21, între Iazu şi Slobozia au rămas, de asemenea, blocate în nămeţi.

„Forţele de intervenţie, SDN Slobozia şi IPJ Ialomiţa, sunt prezente pe DN 2C, între Nicoleşti şi Tovărăşia, unde patru autoturisme cu şapte persoane au rămas blocate la rândul lor în zăpadă”, au declarat reprezentanţii ISU.

În oraşul Amara, din cauza vântului puternic, mai multe cabluri electrice au fost rupte, iar în Feteşti s-a desprins tabla de pe un bloc. În localitatea Scânteia, o femeie însărcinată în 38 săptămâni a fost preluată de către echipaj SAJ, ajutat de către subofiţerii ISU.

Reprezentanţii ISU Ialomiţa au precizat că, la ora 5,00, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, erau afectate 46 localităţi, 37 linii tensiune, 672 PT nealimentate, cu un total de 52.595 clienţi nealimentaţi.

UPDATE Ora 7.44: Un microbuz cu 16 pasageri a rămas înzăpezit joi dimineaţă, în zona Săcele, din județul Constanța, fiind necesară intervenţia autorităţilor, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”.

Potrivit sursei citate, în ultimele ore s-a mai acţionat în cazul a şase autoturisme care au derapat şi o ambulanţă ce a fost scoasă din zăpadă la Mircea Vodă.

UPDATE Ora 07.15: Toate unitățile de învățământ și-au suspendat cursurile în următoarele localități din județul Constanța: Târgușor, Dumbrăveni, Pantelimon, Cerchezu, Mihai Viteazu, Topalu, Hârșova, Bărăganu, Independența, Crucea, Ion Corvin, Comana, Grădina, Adamclisi, Fântânele, Lipnita, Rasova, Deleni, Horia, Seimeni, Mereni, Ghindărești, Tortoman, Silistea, Ciobanu. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, care a precizat că sunt închise școlile “și din localitățile unde au structuri arondate”.

UPDATE Ora 7.13: Douăzeci de localităţi din judeţ sunt fără electricitate, iar după ora 5,00 au fost închise DN 2A şi autostrada A2 pe tronsonul Constanţa – Cernavodă, din cauza vântului puternic şi a zăpezii, a informat, joi dimineaţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, relatează Agerpres.

„20 localităţi au rămas fără energie electrică, fiind afectaţi 9.968 de clienţi. Începând cu ora 5,15 s-a închis drumul DN 2A”, au transmis reprezentanţii ISU Constanţa.

Conform sursei citate, o ambulanţă a rămas înzăpezită la Mircea Vodă, intervenindu-se cu un autocamion şi o autospecială de stingere pentru scoaterea autospecialei din nămeţi. Trei maşini au derapat şi au ieşit în afara carosabilului, autovehiculele fiind scoase de lucrători de la Secţia Drumuri Naţionale Constanţa.

Viscolul a doborât 11 copaci, trei dintre aceştia căzând pe autoturisme şi opt pe carosabil.

ISU a mai intervenit pentru degajarea elementelor smulse de vântul puternic de la două schele folosite în construcţii.

UPDATE Ora 7.09: Încă două județe suspendă integral cursurile în școli astăzi, 6 februarie, din cauza condițiilor meteo nefavorabile: Tulcea și Vrancea, anunță Ministerul Educației. În total, 6 județe au cursurile suspendate în toate școlile și grădinițele, astăzi. Este vorba despre județele Brăila, Buzău, Călărași, Ialomița, la care s-au adăugat Tulcea și Vrancea în această dimineață.

Știrea inițială: Sute de copaci au căzut, în această noapte, peste DN1A, pe o distanță de mai puțin de zece kilometri, pe sensul Vălenii de Munte – Săcele, la 300 de metri de limita județelor Prahova și Brașov. S-a prăbușit un mal întreg, cu aproape 100 de copaci, relatează Digi24.ro.

În județul Prahova, șoferul unui camion de mare tonaj a fost surprins la volan, în mers, de un brad prăbușit peste cabina vehiculului. Bărbatul nu a fost rănit și a pornit pe jos, să ceară ajutorul drumarilor.

Tot în județul Prahova proape 19 mii de gospodării nu aveau curent electric.

Locuitorii din nouă localităţi din judeţul Constanţa au rămas fără electricitate, miercuri noapte, E-Distribuţie Dobrogea informând că, din cauza vântului puternic, au fost afectate şase linii electrice aeriene de medie tensiune.

„Pe fondul condiţiilor meteo deosebite (cod roşu şi portocaliu de vreme rea cu intensificări ale vântului de 70-85 km/h şi ninsoare) a fost afectată funcţionarea instalaţiilor E-Distribuţie Dobrogea”, citează Agerpres.

Sunt afectate total sau parţial localităţile Albeşti, Cerchezu, Chirnogeni, Dumbrăveni, Independenţa, Lipniţa, Mihail Kogălnicenu, Negru Vodă şi Pantelimon.

În județul Ialomița, mai multe acoperișuri au fost luate de vânt,iar 17 localități au rămas fără energie electrică. Albești, Axintele, Bărcănești ,Borănești, Buești,Ciochina,Ciulnița Coșereni,Fetești, Garbovi, Movilița, Reviga, Sălcioara, Scanteia, Sinești , Stelnica, Valea Măcrișului, potrivit publicației Ziarul Obiectiv Ialomița.

Mii de oameni au rămas fără curent electric, miercuri seara, în judeţele Brăila şi Galaţi, din cauza vântului puternic care a distrus reţelele. Traficul rutier a fost închis pe drumurile naţionale în timpul nopţii, iar autorităţile din Brăila au anunţat că elevii nu vor merge, joi, la şcoală.

În toată țara sunt 131 de localități fără curent electric.

Circulaţia rutieră a fost închisă pe Autostrada Bucureşti – Constanţa din cauza vremii nefavorabile, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Pe Autostrada Soarelui, rafalele au smuls panourile de pe parapeţi şi le-au aruncat pe şosea.

„Având în vedere fenomenele meteorologice deosebite din zonele aflate sub Cod roşu de vreme rea, s-a luat decizia închiderii circulaţiei rutiere pe A2, între Bucureşti şi Constanţa, începând cu ora 23:15. Atenţionăm că în zonele aflate sub Cod roşu se poate lua oricând decizia închiderii totale a circulaţiei rutiere pentru toate categoriile de autovehicule”, a avertizat CNAIR, într-un comunicat.

Compania de Drumuri recomandă conducătorilor auto care se deplasează la această oră pe reţeaua rutieră să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.

„Precizăm că Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri sunt mobilizate pentru Cod roşu şi toate utilajele sunt pregătite pentru a acţiona acolo unde este cazul, iar Dispeceratele CNAIR SA vor funcţiona la capacitate maximă”, dă asigurări CNAIR.

Şi vestul ţării a fost afectat de episodul de iarnă venit peste noapte. În judeţul Arad, vântul a suflat atât de tare încât a dărâmat un TIR care mergea spre Budapesta. La fel s-a întâmplat şi în Timiş, unde mai mulţi copaci groşi s-au prăbuşit peste un autocamion.

Pagube au fost şi în Timişoara, unde acoperişurile au zburat ca nişte foi de hârtie, din cauza vântului puternic.

În Bihor, a nins serios, iar un drum judeţean a fost blocat de arborii prăbuşiţi, din cauza vântului puternic şi a zăpezii.

Cursurile sunt suspendate joi în toate școlile și grădinițele din județele Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a anunțat Ministerul Educației.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri seara, atenționări cod roșu de viscol pentru patru județe din țară, valabile până joi dimineața.

Potrivit ANM, zonele înalte ale județelor Suceava și Neamț sunt vizate de codul roșu de viscol până joi dimineața, la ora 5.00. Se vor semnala viscol și vânt cu rafale de 140 – 170 km/h.

De asemenea, la altitudini de peste 1.800 de metri, în județele Caraş-Severin și Hunedoara va fi viscol puternic, vânt cu rafale de 140 – 170 km/h și zăpadă spulberată. Atenționarea este valabilă până joi dimineața, la ora 8.00.

Este o intensitate pe care vântul o atinge în cazul uraganelor de categoria I.

Femeile însărcinate, bolnavii dependenţi de oxigen şi cei care fac dializă au fost duşi la Spitalul Judeţean Buzău, miercuri seara, ca măsură de prevenţie, pe perioada în care judeţul este sub cod roşu de vânt şi viscol.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Buzău, până miercuri seara au ajuns la unitatea medicală un număr de 11 pacienţi cu grad de risc, ce necesita monitorizare.

Este vorba de două femei gravide cu sarcina la termen, duse la Maternitaeta Buzău, iar la UPU au fost duşi şase pacienţi dependenţi de oxigen, care au fsot, apoi internati în Secţia Medicală. Alţi trei pacienţi, care necesita dializă, au rămas internaţi în Secţia Chirurgie.

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău este pregătit să primească pacienţii cu risc, respectiv gravide, pacienţi dependenţi de oxigen şi cei care necesită dializă pentru cazare şi monitorizare în perioada codului roşu emis de ANM“, au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean Buzău.

Şi la Tulcea, un număr de 33 de persoane ce necesită dializă în cursul zilei de joi au sosit, miercuri seara, la Spitalul din Tulcea. Restul de 18 persoane sunt din oraş şi nu au fost duse la unitatea medicală încă. ISU Tulcea anunţă că 84 de gravide au refuzat transportul, 50 se află deja la unităţi sanitare. Alte 6 gravide înregistrate în judeţ fie au născut, fie sunt plecate din judeţ.

Citește și

Ninsoare abundentă și viscol în București: zeci de copaci, elemente de construcție, panouri publicitare, stâlpi și un semafor au căzut pe mașini și pe străzi

Sursa foto: ISU Prahova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Iarna ne-a luat prin surprindere.