G4Media.ro

Homo Sapiens ar fi migrat din Asia în Europa acum 210.000 de…

Homo Sapiens ar fi migrat din Asia în Europa acum 210.000 de ani, mai devreme decât se credea, conform celor mai recente studii

Mai multe cranii fosilizate descoperite în peştera Apidima din Grecia sugerează că omul modern a ajuns în Eurasia cu peste 150.000 de ani mai devreme decât se credea anterior, relatează miercuri Press Association, transmite Agerpres.

Specimele includ două cranii parţiale fosilizate descoperite de specialişti de la Muzeul de Antropologie din cadrul Universităţii din Atena la sfârşitul anilor ’70.

Cercetători de la Universitatea din Tubingen, Germania, şi Universitatea din Atena, Grecia, alături de profesorul Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Marea Britanie, au condus un nou studiu asupra specimenelor descoperite în peştera Apidima.

Rezultatul echipei de specialişti indică faptul că Homo sapiens ar fi ajuns în Europa în urmă cu cel puţin 210.000 de ani, cu peste 150.000 de ani mai devreme decât se estimase anterior.

”Când am studiat prima oară două cranii umane fosilizate din peştera Apidima, am presupus că au fost găsite laolaltă şi că era suficientă datarea doar a unuia dintre ele după seriile uraniului. Însă, cu cât am studiat mai mult Apidima 1, cu atât mai puţin asemănător era acesta cu Apidima 2 şi cu fosile din Neanderthal – deşi nu s-a conservat decât o parte din partea din spate a craniului, semăna cu fosilele de Homo sapiens din ultimii 100.000 de ani.

”Acum ştim, în urma datărilor suplimentare, că această fosilă de om modern este de fapt mai veche decât cea de Neanderthal din acelaşi sit”, a adăugat specialistul.

Cercetător principal al studiului, Katerina Harvati, profesoară la Universitatea din Tubingen, a adăugat că aceste rezultate ”sugerează că cel puţin două grupuri de oameni au trăit în Pleistocenul mediu în zona care este acum sudul Greciei – o populaţie timpurie de Homo sapiens şi, mai târziu, un grup de oameni de Neanderthal”.

Concluzia susţine ipoteza conform căreia omul modern s-a răspândit în afara Africii în mai multe ocazii, au notat cercetătorii.

Reconstrucţia craniului Apidima 1 a dezvăluit că acesta avea o formă înălţată şi rotundă – o trăsătură unică a omului modern, care contrastează profund de cea a omului de Neanderthal.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Voi păcătuiți fraților. De fapt, ne-a creat dzeu acum 10000 de ani, când a creat și lumea 🙂

  2. omul din poza seamana izbitor de bine cu calin popescu tradiceanu inima zburdalnica

    • E din cauza photoshop-ului

    • Imi pare rau,dar tradiceanu are stramosi neanderthalieni,asta este homo sapiens…

    • Daca ma gandesc mai bine,traficeanu se trage dintr-o specie mutanta,o corcitura de neanderthalian cu Homo Errectus,se poate usor denumi Homo Politicus Spagarus,specie greu de stins pe cale naturala,doar prin interzicerea prescriptiei pt.coruptia la nivel inalt de catre UE,continent care colcaie de indivizi din specia asta…

  3. Doar in titlu se afirma ca homo sapiens ar fi migrat din Asia in Europa,in articol se spune altceva,nu se aminteste deloc de o migratie dinspre Asia,ci dinspre Africa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.