G4Media.ro

Hollywood Reporter: România oferă cele mai generoase stimulente din Europa destinate filmului

Hollywood Reporter: România oferă cele mai generoase stimulente din Europa destinate filmului

România a anunţat cele mai generoase fonduri din Europa destinate filmului, guvernul acestei ţări est-europene aprobând un plan de refinanţare care ar reprezenta până la 45% din bugetele acordate filmului pe plan internaţional, scrie Hollywood Reporter, citat de Rador.

Planul este destinat atragerii filmelor străine în această ţară ex-comunistă devenită membră a UE, venind astfel în sprijinul producţiei cinematografice autohtone în continuă dezvoltare şi al serviciilor din această industrie.

Noul plan, cu un buget anual de $57 milioane alocat în ordinea apariţiei primilor amatori, este valabil până în anul 2020 şi reprezintă cel puţin 35% din bugetul în domeniu de pe plan internaţional. Producţiile care vor promova România în mod special şi care vor cheltui cel puţin 20% din bugetele lor în ţară vor putea beneficia de un rabat de 10%, asta însemnând că aproximativ 45% din costurile de producţie vor putea fi returnate.

Planul, prezentat Statelor Unite şi producătorilor străini cu ocazia ediţiei din acest an a Târgului American de Film (AFM) din Santa Monica, a fost aprobat oficial miercuri, ceea ce permite ţării să îşi devanseze concurenţi din regiune precum Ungaria, Polonia şi Republica Cehă, unde astfel de stimulente se situează între 20% şi 30%.

Cheltuielile minime ce se vor califica pentru primirea lor au fost stabilite la $115.000, iar planul este destinat filmelor de lung, mediu şi scurt metraj, precum şi filmelor documentare şi de animaţie. Rabatul nu poate depăşi $15 milioane din proiect.

Pentru a se califica, proiectele din străinătate trebuie să încheie un contract de servicii de producţie sau de coproducţie cu o companie de producţie românească.

Casele de producţie afirmă că noul plan va întări şi mai mult ceea ce România are de oferit producătorilor străini. „Suntem foare convinşi că acest gen de „joc stimulativ”, dacă va fi folosit cu înţelepciune, ar putea revitaliza nu doar industria naţională de film, ci va impulsiona şi cinematografia mondială”, a declarat Ioana Mischie, care a participat la AFM din partea casei de producţie şi post-producţie Studioset din Bucureşti, unde ea a fost recent numită ca strateg transmedia.

Dna Mischie a adăugat că speră ca stimulentele să vizeze pe viitor şi „alte industrii de creaţie, cum ar fi realitatea virtuală sau jocurile”.

(Hollywood Reporter/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga/ Sursa Foto: Pexels)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Restaurație totala.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.