G4Media.ro

Haos în Hong Kong: Aeroportul a fost blocat, toate zborurile anulate și…

Haos în Hong Kong: Aeroportul a fost blocat, toate zborurile anulate și 149 de persoane au fost arestate

Cele 149 de persoane, arestate între 9 şi 12 august, cuprind 111 bărbaţi şi 38 de femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 53 de ani. Aceştia au fost suspectaţi de infracţiuni precum adunarea ilegală, agresarea poliţiştilor, obstrucţia poliţiei în executarea sarcinilor de serviciu, deţinere de arme ofensive şi obiecte periculoase, informează Agerpres.ro.

Tang a spus că, pe 11 august, unele persoane s-au implicat în mitinguri neautorizate şi au mers ulterior în diferite locuri din Hong Kong, au blocat drumurile principale şi alte artere, au asediat secţii de poliţie şi au avariat vehicule ale poliţiei.

Luni, protestatari îmbrăcaţi în negru, culoarea mişcării pro-democraţie care zguduie fosta colonie britanică redată în 1997 Chinei, iar unii purtând măşti de gaze, s-au deplasat pe aeroportul din Hong Kong ocupând sala de sosiri. Mulţi au adăugat un nou accesoriu: o banderolă pentru a-şi acoperi un ochi în semn de solidaritate cu o femeie care a fost rănită grav la faţă duminică seară, în timpul unui protest, relatează AFP, citată de Agerpres.ro. Femeia ar fi fost lovită de proiectile aruncate de poliţie şi şi-ar fi pierdut vederea.

„Poliţiştii din Hong Kong ne omoară”, se putea citi pe un banner fluturat de un protestatar. „Hong Kong nu mai este un loc sigur”, scria pe alta. Pe pereţii, coloanele şi barierele aeroportului, protestatarii au scris cu roşu „Ochi pentru ochi” în engleză şi chineză.

Unii manifestanţi au spus că aeroportul a fost ales ca loc de protest deoarece au crezut că poliţia nu va lansa gaze lacrimogene în prezenţa vizitatorilor internaţionali, aşa cum s-a întâmplat pe străzile oraşului.

Protestatarii au organizat de vineri un protest de trei zile de tip sit-in pe aeroport, distribuind călătorilor care soseau pliante cu privire la mişcarea lor. Dar scena de luni, a patra zi de sit-in, a fost foarte diferită, cu o mulţime atât de compactă încât a fost nevoie de cincisprezece minute pentru a ajunge de la ultimul etaj la parter, unde se află sala de sosiri, scrie AFP.

Cu sala de sosiri blocată, conducerea aeroportului a luat decizia extrem de rară de a-şi anula toate zborurile. Închiderea celui de-al optulea cel mai aglomerat aeroport internaţional din lume (74 de milioane de pasageri în 2018) a fost anunţată într-un moment în care guvernul central chinez şi-a înăsprit discursul, declarând că vede „semne de terorism” în tulburările din regiunea sa semi-autonomă retrocedată de Londra.

Aceste anunţuri, făcute la interval de 10 minute, marchează o nouă escaladare a crizei politice care a început la începutul lunii iunie, cea mai gravă din Hong Kong de când a trecut sub autoritatea Chinei.

Autorităţile au spus că lucrează pentru redeschiderea aeroportului marţi dimineaţă la ora 06:00 (luni 22:00 GMT), dar sute de protestatari au rămas seara în holul de sosire, nedând niciun semn că vor să părăsească aeroportul, mai arată Agerpres.ro.

Compania aeriană Cathay Pacific, cu sediul în Hong Kong, şi-a avertizat angajaţii luni că ar putea fi concediaţi dacă vor susţine sau vor participa la manifestaţiile „ilegale” din Hong Kong.

După violenţele din timpul weekendului de pe străzile oraşului, unde au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie şi au fost folosite gaze lacrimogene, un oficial al administraţiei americane a declarat luni că Statele Unite continuă să monitorizeze evoluţiile din Hong Kong şi cer tuturor părţilor să se abţină de la violenţă. „Societăţile sunt cel mai bine deservite atunci când opiniile politice diverse sunt respectate şi pot fi exprimate liber şi paşnic. Statele Unite îndeamnă toate părţile să se abţină de la violenţă ‘, a declarat oficialul american citat de Reuters și Agerpres.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Respect total pentru oamenii din Hong Kong și lupta lor pentru libertate și democrație!!!

  2. Jos palaria pt protestatari! Noi de ce nu ne-am gandi la un sit-in din asta intr-o zona cu activitate vitala pt oras? Duminica seara in fata Guvernului nu e de ajuns.

    • 1. Noi nu avem cohones, noi ne lasam pe vine si dam flori jandarmilor. Protestatarilor nostri li s-a spus pe facebook cu cat % e mai probabil sa reuseasca un procent pasnic. La Chinezi nu a ajuns informatia asta se pare. Poate nu au facebook. 2. Pe noi nu ne sustin britanicii si sau americanii. Decat din vorbe. Goale. Si avertismente „dure”. Ati vazut vreun avertisment dur in hong kong? 3. Noi „sustinem” de pe facebook ei au sloganuri precum „If we burn you burn with us” sau „Eye for an eye”. 4. Ei nu au Bot, Sandi si Dide.

  3. un exemplu de civism ce fac oamenii aia in hong kong, asta ne arata ce inseamna 100 de ani sub conducere britanica, cat de evoluati sunt acei chinezi pe langa cei din china, noi nu facem fata sa votam corect, aia sunt la alt nivel se bat cu o superputere numita china lui xiao ping

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.