G4Media.ro

Hamas cheamă la un mare marș spre Ierusalim la începutul Ramadanului

sursa foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Hamas cheamă la un mare marș spre Ierusalim la începutul Ramadanului

Hamas a cerut miercuri palestinienilor să ia parte la un marș masiv către moscheea Al Aqsa din Ierusalim la începutul Ramadanului, în încercarea de a ridica miza negocierilor pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, în timp ce părțile aflate în conflict au încercat să atenueze așteptările generate de o declarație optimistă a președintelui american Joe Biden, potrivit agenției Reuters.

Șeful aripii politice în exil a Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut acest apel a doua zi după ce au fost difuzate comentariile lui Joe Biden, potrivit cărora ar exista un acord de principiu privind o încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în timpul Ramadanului.

Președintele american a declarat că speră ca acest acord, care ar permite, de asemenea, creșterea livrărilor de ajutoare umanitare în enclava palestiniană, să poată fi finalizat până la 4 martie, cu mai puțin de o săptămână înainte de luna sfântă musulmană, care va începe la 10 martie.

De atunci, Israelul și Hamas au temperat speranțele de a ajunge rapid la un armistițiu, iar mediatorii din Qatar au subliniat că cele mai mari puncte de dezacord dintre cele două părți rămân nerezolvate.

Guvernul israelian a anunțat luni că va permite rugăciunile de Ramadan la moscheea Al Aqsa din Ierusalim, dar că va limita numărul de participanți din motive de securitate, ceea ce ar putea duce la o cristalizare a tensiunilor în jurul Esplanadei Moscheilor dacă palestinienii răspund apelului Hamas.

Într-un discurs televizat, Ismail Haniyeh a făcut apel la palestinienii din Ierusalim și Cisiordania să mărșăluiască spre Al Aqsa „din prima zi de Ramadan”.

Liderul Hamas a declarat că mișcarea sa dă dovadă de o mare „flexibilitate” în negocierile cu Israelul, fiind în același timp pregătită să continue lupta. Israelul, la rândul său, susține că niciun acord nu este posibil atât timp cât Hamas nu renunță la „cererile sale aberante”.

Hamas ia în considerare o propunere, acceptată de Israel în timpul negocierilor cu mediatorii de la Paris de săptămâna trecută, pentru o încetare a focului de 40 de zile, care ar fi primul armistițiu de durată după cinci luni de război. Ambele părți au trimis delegații în Qatar săptămâna aceasta pentru a discuta detaliile unui astfel de acord.

NOI LUPTE ÎN NORDUL FÂȘIEI GAZA

Potrivit unei surse apropiate negocierilor, Israelul se declară dispus să își retragă trupele din zonele populate din Gaza pe durata armistițiului, dar această propunere nu satisface cerințele Hamas, care cere o încetare permanentă a focului și o retragere definitivă a soldaților israelieni.

Nici soarta bărbaților în vârstă de luptă ținuți ostatici de mișcarea palestiniană de la atacul acesteia asupra Israelului din 7 octombrie nu a fost încă decisă.

Pe lângă mobilizarea palestinienilor la Ierusalim, Ismaïl Haniyeh a făcut apel la „axa rezistenței” – care include aliați ai Iranului, precum Hezbollahul libanez, Houthis din Yemen și Rezistența islamică din Irak – să își intensifice sprijinul pentru Hamas.

„Este de datoria națiunilor arabe și islamice să ia inițiativa de a pune capăt conspirației foametei din Gaza”, a declarat el, referindu-se la refuzul Israelului de a permite intrarea în enclavă a unui ajutor alimentar suficient.

Israelul susține că blocada din Gaza este esențială pentru obiectivul său de „eradicare” a Hamas, chiar dacă afectează în primul rând populația civilă. Guvernul lui Benjamin Netanyahu acuză organizațiile umanitare internaționale că sunt responsabile de penuria din Gaza.

Armata israeliană a declarat miercuri că a cooperat cu Emiratele Arabe Unite, Iordania, Egiptul, Franța și Statele Unite pentru a parașuta ajutoare alimentare în sudul Gaza.

În timp ce negocierile pentru un armistițiu se prelungesc, luptele continuă în Gaza, iar armata israeliană a bombardat din nou miercuri nordul enclavei, potrivit locuitorilor, în ciuda faptului că a proclamat în urmă cu câteva luni că Hamas a fost învinsă militar în această zonă.

Războiul a făcut peste 30.000 de victime palestiniene (potrivit cifrelor publicate miercuri de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas), dar numărul victimelor îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse de bombardamentele aeriene ar putea fi mult mai mare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ramura politicace Hamas…ce gluma sinistra…acum au nevoie de OEP dupa ce i-au indepartat cu armele din Gaza?! Religia pacii, nu?

  2. Vor un armistițiu de Ramadan dar plănuiesc în același timp un asediu al Ierusalimului ?

  3. O glumă sinistră acest așa zis guvern hamas.