G4Media.ro

Guvernul va adopta azi OUG pentru reintroducerea votului uninominal la alegerea președinților…

Guvernul va adopta azi OUG pentru reintroducerea votului uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene

Guvernul va adopta azi o ordonanță de urgență de modificare a legii alegerilor locale, cea mai importantă prevedere a actului normativ urmând a fi reintroducerea votului uninominal pentru alegerea președinților de Consilii Județene, a anunțat premierul Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.

„Avem în şedinţa de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui consiliului judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a adăugat că preşedintele consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ, exprimată prin vot.

„Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de consiliu judeţean pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul. Am luat această decizie ca un pas în înţelegerea mesajului dat de cetăţeni la alegerile europarlamentare, dar şi ca urmare a discuţiilor avute cu reprezentanţi autorităţilor locale”, a afirmat premierul.

Inițial, Guvernul a plănuit reintroducerea acestei prevederi în Codul Administrativ, dar s-a luat decizia să fie adoptată printr-o ordonanță de urgență separată.

Potrivit proiectului de OUG, articolul 15, alineatul (1) al legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se modifică şi va avea următorul cuprins:

 • „Art. 15. – (1) La aceeaşi secţie de votare alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul judeţean, pentru primar şi pentru preşedintele consiliului judeţean.”

Sursele guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că OUG-ul privind Codul Administrativ ar urma să fie adoptat în ședința de Guvern de joi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Ati inteles-o si pe aia cu 2 tururi la primari?
  Sau tot va asteptati sa castigati primarii cu 13% – e drept ca si opozitia nu putea sa va serveasca mai bine in caua asta, nici daca i-ati fi platit.

  • @Inapasevedeinvers:
   Din pacate Baselu cand era pe cai mari si castiga cu PDL alegerile parlamentare a dat ordin iar PDL s-a executat si au modificat legislatia electorala la locale, eliminand al doilea tur de scrutin la alegerea primarilor ! Repede de tot, odata cu crearea USL, masura s-a dovedit gresita pt partidele mai mici, astfel cum a devenit si PDL !
   PS. PMP-ul traieste astazi drama de a fi in toate alegerile la limita ! :))))

 2. cata inghesuiala. sedintele de guvern ar trebui sa se tina pe stadion. un loc mai incapator pentru cati sunt. ie mare tiliormanul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.