G4Media.ro

Guvernul urmează să stabilească azi data alegerilor parlamentare / Autoritatea Electorală Permanentă…

Guvernul urmează să stabilească azi data alegerilor parlamentare / Autoritatea Electorală Permanentă a propus ziua de duminică, 6 decembrie

Guvernul urmează să aprobe joi, în ședința programată să înceapă la ora 18:00, Hotărârea privind data alegerilor parlamentare din acest an, au precizat suse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus ca scrutinul să aibă loc în ziua de duminică, 6 decembrie 2020, a explicat președintele instituției, Constantin Mitulețu Buică. Acesta a precizat că a transmis Guvernului proiectul de HG în acest sens, alături de alte trei proiecte de hotărâre: unul privind calendarul acțiunilor electorale, unul privind măsurile organizatorice pentru desfășurarea în bune condiții a procesului electoral și un altul privind cheltuielile aferente scrutinului.

Potrivit legii în vigoare (208/2015), aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor. Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua votării și se încheie cu 24 de ore înainte de momentul începerii votării, mai precizează actul normativ.

La finalul lunii iulie, PSD, ALDE și UDMR au adoptat un act normativ prin care au statuat că data alegerilor parlamentare de anul acesta va fi stabilită prin lege în Parlament și nu prin Hotărâre de către guvern.

Președintele Klaus Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională, judecătorii stabilind ca termen pentru dezbatere ziua de 15 septembrie.

În mod similar, tot la inițiativa PSD, ALDE și UDMR, Legislativul a adoptat anterior un alt act normativ, potrivit căruia tot Parlamentul a stabilit și data alegerilor locale din acest an. Curtea Constituțională a dat undă verde legii respective.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și: CCR dezbate pe 15 septembrie sesizarea președintelui Iohannis împotriva legii potrivit căreia Parlamentul este cel care va stabili data alegerilor generale, și nu guvernul

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Alegeri in minim 2 zile!

 2. Apoi pe 16 stare de urgenta. Pariuri careva?

 3. Credeam că guvernul urmează să stabilească pe cine numește în locul ministrului transporturilor pe care tot astăzi il demite. Care e diferența dintre acest ministru și generalul „izmană”? Cu cât stă mai mult Bode în funcție, cu atât pierd liberalii mai multe voturi.

  • Cu cat sta mai mult parlamentul in distributia asta, ramasa de mult nereprezentativa, cu atat mai lunga va fi „boala”.
   De 6 luni si mai bine, Parlamentul aflat sub control psd, se lupta cu Guvernul, ca sa agraveze pandemia ca alta cale nu vede psd ca sa revina la putere.

  • Aferim !

 4. USR+ , singura speranta pt. Romania.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.