G4Media.ro

Guvernul Ungariei apără o nouă lege anti-LGBT+ ce permite cetăţenilor să-i denunţe…

Sursa foto: Unsplash / Norbu GYACHUNG

Guvernul Ungariei apără o nouă lege anti-LGBT+ ce permite cetăţenilor să-i denunţe anonim pe cei care „pun la îndoială” concepţia despre căsătorie, familie şi gen

Guvernul ungar a apărat joi, în faţa preocupărilor din partea comunităţii LGBT+, o nouă lege ce permite cetăţenilor să-i denunţe anonim pe cei care „pun la îndoială” concepţia despre căsătorie, familie şi gen, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Potrivit şefului de cabinet al prim-ministrului, Gergely Gulyas, acest text urmăreşte pur şi simplu armonizarea legislaţiei cu o directivă a Uniunii Europene din 2019 privind protecţia avertizorilor.

„Am adoptat un standard european” în timp ce „subliniem anumite aspecte”, a declarat responsabilul în faţa presei, ca reacţie la critici.

Aprobat de Parlament săptămâna trecută, acest amendament la o lege din 2014 extinde lista domeniilor pentru care cetăţenii pot raporta.

În scopul „protejării modului de viaţă maghiar”, amendamentul autorizează astfel denunţarea „oricărei puneri sub semnul întrebării a căsătoriei”, înscrisă în Constituţie din 2019 ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

De asemenea, încurajează denunţul persoanelor care neagă „dreptul copiilor la o identitate corespunzătoare sexului lor la naştere”.

În vizită joi la Budapesta, ministrul francez pentru afaceri europene Laurence Boone a discutat subiectul cu diverşi miniştri.

„Am ridicat această problemă (…), explicând că desigur nu este o lege care să fie în concordanţă cu valorile europene”, le-a declarat ea unor jurnalişti. În plus, spectrul este „atât de larg încât ridică inevitabil îngrijorări cu privire la implementare”.

„Nu este un semnal politic bun”, a considerat dna Boone.

Pentru Aron Demeter, purtător de cuvânt al Amnesty International, este un text în linie cu „campania homofobă şi transfobă a guvernului”.

Aceasta nu va duce la nicio sancţiune potrivit guvernului, dar subminează drepturile fundamentale ale Uniunii Europene (UE), alimentând „un climat de frică şi autocenzură”, estimează el.

„Unii se tem că copiii vor fi îndepărtaţi din familiile homoparentale” pe baza rapoartelor viitoare, a adăugat el.

Din 2018, Ungaria şi-a modificat treptat legislaţia ca parte a unui proiect societal al prim-ministrului Viktor Orban, care vrea să inaugureze o „nouă eră iliberală”, aminteşte AFP.

Legea a interzis studiile de gen, înregistrarea schimbărilor de sex la starea civilă şi adopţia de către cuplurile homosexuale.

Din 2021, legea interzice de asemenea discutarea schimbării sexului sau a homosexualităţii cu minorii, iar Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement, susţinută de cincisprezece ţări UE.

Anterior, Ungaria era una dintre cele mai liberale ţări din regiune. Homosexualitatea a fost dezincriminată aici la începutul anilor 1960 şi uniunile civile între parteneri de acelaşi sex au fost recunoscute în 1996.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Libertate? Neahhh, o forma clara de comunism!!!

 2. Urmeaza lagarele de reeducare pentru cei care contesta calea a dreapta.
  Raport anomim》 chemare la sectie 》 tren catre taberele de ‘tratament’.

 3. Probabil cu fiecare lege anti gay mai scad 5 procente din inflatie , altfel nu-mi explic apetitul ungurilor pentru acest subiect simplu, marginal si cu rezolvari firesti intr-o societate normala.

 4. „pun la îndoială” e deja pasibil de ars pe rug.
  E de anii ’50.
  Dar Ungaria, acum, e condusa de unii care cred ca in ’56 rusii au facut bine ce-au facut. Fiindca aia „puneau la indoiala”

 5. Fiecare face ce vrea in casa,dar in societate trebuie sa respecte niste reguli.astia cu lgbt ul au depasit bunul simt.for sa convinga copii ca ce FAC ei e bine/normal.lasati copii sa aleaga ei LA majorat ce vor sa fie sau cum.
  Asta ma face sa felicit Ungaria