G4Media.ro

Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite /…

Sursa foto: Pxfuel.com

Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite / Acordul permite SUA să folosească două baze aeriene de pe teritoriul slovac

Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite, care stabilește cadrul pentru o potențială utilizare a bazelor sale aeriene de către partenerul său NATO, dar care nu conduce la nicio desfășurare concretă, au declarat miercuri mai mulți miniștrii slovaci, potrivit Reuters.

Acordul, despre care guvernul slovac a spus că vor mai urma tratate similare cu cele încheiate de alte 23 de state NATO, inclusiv cele de la flancul estic, mai are nevoie de semnătura președintelui și ratificarea parlamentului.

„Acesta este un semn important că guvernul acționează responsabil în politicile externe de securitate și de apărare”, a declarat ministrul de externe, Ivan Korcok, într-o conferință de presă.

Conform acordului, Statele Unite ar putea folosi facilitățile de la două aeroporturi slovace la Sliac și Malacky, în timp ce orice plan concret ar putea face obiectul unor acorduri ulterioare. Slovacia ar putea primi 100 de milioane de dolari din fonduri americane.

Slovacia își împarte granița de est cu Ucraina, aflată în centrul tensiunilor dintre NATO și Rusia în ultimii ani.

Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, iar separatiștii susținuți de ruși au luptat de atunci cu trupele ucrainene în regiunea estică Donbas, într-un război care a ucis aproximativ 15.000 de oameni. În ultimele luni, Rusia a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina.

Planurile Slovaciei de a semna acordul cu SUA au primit critici din partea opoziției, care participase anterior la pregătirea acordului când era la guvernare. Fostul prim-ministru Robert Fico a spus că partidul său, Smer, nu o va susține în parlament și cerut un referendum pe această temă.

Procurorul general al țării a criticat-o și el, invocând temeiuri legale, dar miniștrii au spus că acordul este în conformitate cu legislația slovacă în vigoare.

Sursa foto: Pxfuel.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Si Rusia, trebuie, din prietenie, sa consctuiasca ceva baze militare in Canada si Mexic. Asa din prietenie. Neamenintator.

  Acuma Slovacia a dovedid ca si in Mindria Europei (Romania) acele rachete de la Deveselu erau dedicate Rusilor. Si nu Iranului.

  • Hahaha… Trolica, pe ce lume trăiesti? Canada si Mexic sunt aliații US, inamicii Moskvei, pricepi?

  • Da de ce nu ii intreaba rusii pe mexicani si canadieni daca sunt de acord sa faca „baze” pe acolo? Ca nu-i greu…Si poporul mexican si canadian este liber sa decida.

  • Esti prost degeaba…baze rusesti in Canada? Sau in Mexic? Oare de ce nu in China?

 2. Așa zisa federație rusă e o adunătură de teritorii furate de la alte popoare.
  Uitandu-ne la istoria recentă sau mai îndepărtată tările din vecinătatea Rusiei au toate motivele din lume sa-si asigure integritatea și suveranitatea prin intrarea în NATO.