G4Media.ro

Guvernul României a aprobat Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul României a aprobat Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor / În paralel, începe un program pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic

Guvernul României a aprobat, astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” și Programul național de expertizare a clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate și de învățământ, potrivit unui comunicat de presă.

După aprobarea programului național de investiții „Școli sigure și sănătoase”, care vizează clădirile în care-și desfășoară activitatea instituțiile de învățământ preuniversitar de stat, prin acest act normativ sunt avute în vedere clădirile spitalelor publice și alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice, a explicat ministrul Cseke Attila.

”Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor Mihail Cantacuzino va asigura finanțarea de la bugetul de stat a tuturor lucrărilor de intervenții necesare asupra unei clădiri. Clădirile vizate sunt cele încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI”, se arată în comunicat. Așadar, prin program, sunt eligibile aproape toate categoriile de cheltuieli, mai puțin dotarea spitalelor cu aparatură.

Investițiile vor fi finanțate de Ministerul Dezvoltării și derulate de autoritățile administrației publice locale și centrale, în subordinea cărora funcționează spitale și unități publice sanitare.

Introducerea în Program se va face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Sănătății, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri și de ministerele și instituțiile cu rețele sanitare proprii.

Pentru că prin acest program se vor consolida spitalele cu risc seismic, dar nu toate spitalele din România au fost expertizate recent, ministerul derulează și Programul național privind expertizarea clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate și de învățământîn perioada  2023-2025, în cadrul căruia se vor finanța serviciile de expertiză tehnică în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sa le spuna cineva Guvernelor ca in tarile civilizate se construiesc spitale noi iar cele vechi se demoleaza…
    Dar miza e alta… bani multi pentru ei si mizeria sub sclipici pentru noi