G4Media.ro

Guvernul precedent a utilizat programul de spionaj Pegasus, indică un raport al…

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Guvernul precedent a utilizat programul de spionaj Pegasus, indică un raport al Parchetului general din Polonia

Fostul guvern polonez, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a spionat câteva sute de persoane folosind software-ul israelian Pegasus, indică un raport elaborat de Biroul procurorului general al Poloniei şi adresat parlamentului, transmite marţi DPA, transmite Agerpres.

Programul informatic israelian a fost utilizat pentru a monitoriza 578 de persoane în perioada 2017 – 2023, arată raportul citat.

În prezent, o comisie parlamentară de anchetă investighează dacă guvernul PiS, care s-a aflat la conducere până în decembrie anul trecut, a folosit Pegasus pentru a-şi spiona opozanţii politici.

Potrivit unor relatări din media poloneze, în prezent există indicii că guvernul PiS a folosit software-ul Pegasus şi pentru a monitoriza politicieni din rândurile sale.

Săptămâna trecută, ministrul justiţiei polonez Adam Bodnar a anunţat că 31 de oameni care au făcut obiectul unor acţiuni de monitorizare în care a fost folosit Pegasus vor fi citaţi ca martori de către Parchetul polonez.

Ulterior, eurodeputatul Krzysztof Brejza a anunţat că a primit o astfel de citaţie. Brejza este membru al Coaliţiei Civice, formaţiunea actualului premier polonez Donald Tusk.

În 2022 Jaroslaw Kaczynski, preşedintele PiS, aflat atunci la putere, a recunoscut că ţara sa a cumpărat acest soft de spionaj, dar a respins acuzaţiile conform cărora el a fost utilizat împotriva opoziţiei politice.

Programul informatic Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme. De îndată ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau de imagini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...