G4Media.ro

Guvernul mexican le cere scuze mayașilor pentru ”greșelile” comise împotriva lor după…

Guvernul mexican le cere scuze mayașilor pentru ”greșelile” comise împotriva lor după cucerirea spaniolă

Guvernul mexican a cerut luni în mod oficial scuze poporului indigen mayaş pentru greşelile comise împotriva sa după cucerirea spaniolă, informează AFP.

Prezentarea acestor scuze, care coincide cu aniversarea a 500 de ani de la Conquista (cucerirea Mexicului), a avut loc la iniţiativa preşedintelui Mexicului, Andrés Manuel Lałpez Obrador, şi a omologului său din Guatemala, Alejandro Giammattei, în municipiul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (sud-est).

„Cerem scuze poporului mayaş pentru abuzurile teribile comise de indivizi şi puteri naţionale şi străine în timpul Cuceririi, a celor trei secole de dominaţie colonială şi a celor două secole ale Mexicului independent”, a declarat preşedintele mexican, referindu-se în special la războiul castelor din secolul al 19-lea.

Acest conflict corespunde unei răscoale a mayaşilor înrobiţi din Yucatan (sud-estul Mexicului) împotriva populaţiei albe şi metise, care a început în 1847 şi s-a încheiat în 1901.

În timpul ceremoniei, guvernul mexican a recunoscut rasismul şi discriminarea de care această minoritate etnică încă suferă la două secole după independenţa Mexicului.

Construirea căii ferate Treno Maya, proiect emblematic al actualului guvern mexican, a fost menţionată în timpul ceremoniei, dar a fost primită cu huiduieli de audienţa locală.

În iunie 2020, preşedintele Lopez Obrador a dat undă verde construirii acestei căi ferate cu o lungime de 1.500 de kilometri ce urmează să traverseze mai multe părţi ale peninsulei Yucatan, unde se află staţiunea Cancun.

Mai multe organizaţii se opun proiectului, susţinând că acesta va afecta mediul şi mai multe comunităţi indigene din regiune.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Prea tarziu… dupa ce au praduit si au omorat milioane de vieti omenesti, la ce bun acum un regret? ii aduceti inapoi?

    • Este totuși o recunoaștere oficială care contează și rămâne consemnată istoric. În prezent da, poate fi judecată că fiind făcută foarte târziu. Dar, decât niciodată…

  2. Pe 4 Mai e cumva 1 Aprilie în Mexic? Cum să ceri scuze pentru uciderea, violarea, torturarea şi tâlhărirea a zeci de milioane de oameni?! Politicienii din Mexic sunt tâmpiţi.

  3. Zeci de milioane n-au fost nici în epoca de glorie a lor, atunci când au masacrat aztecii și i-au făcut sclavi pe cei care au supraviețuit. Azi sunt mai numeroși ca niciodată, plus că sunt corciți cu pezanii pe care i-a trimis Hispania pentru colonizare. În aceeași ordine de idei, negrii au fost sclavii arabilor și ai albilor, vânduți la sută de proprii regi, la fel ca unii europeni, europenii sclavii turcilor și ai tătarilor, uighurii sunt sclavii chinezilor han, arabii, sclavii otomanilor samd. Toată povestea asta cu scuzele de rigoare se poate întinde pe tot globul și istoria, la nesfârșit, și nu este decât un truc politic ieftin de prostit noua generație cu propagandă stalinistă.

  4. Zeci de milioane n-au fost nici în epoca de glorie a lor, atunci când au masacrat aztecii și i-au făcut sclavi pe cei care au supraviețuit. Azi sunt mai numeroși ca niciodată, plus că sunt corciți cu pezanii pe care i-a trimis Hispania pentru colonizare. În aceeași ordine de idei, negrii au fost sclavii arabilor și ai albilor, vânduți la sută de proprii regi, la fel ca unii europeni, europenii sclavii turcilor și ai tătarilor, uighurii sunt sclavii chinezilor han, arabii, sclavii otomanilor samd. Toată povestea asta cu scuzele de rigoare se poate întinde pe tot globul și istoria, la nesfârșit, și nu este decât un truc politic ieftin de prostit noua generație cu propagandă stalinistă pe care onor redacția pare că o susține activ.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.